Μανώλη, σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Η 1η ερώτηση είναι αν περιλαμβάνονται όλα τα νομίσματα που έχουν εκδοθεί απο το επίσημο κράτος, έστω και σε νομισματοκοπεία του εξωτερικού. Π.χ. το 1960, φαίνεται να έχει κοπεί -σε 3 'τύπους'- μόνο νόμισμα των 20 δρχ. Ισχύει;
Στον κατάλογο, περιέχονται όλα τα νομίσματα (κυκλοφορίας, αναμνηστικά, δοκίμια και πολλές ποικιλίες τους), που έχουν κοπεί επίσημα με εντολή του Ελληνικού Κράτους ή κυκλοφόρησαν επίσημα και που τυπώθηκαν σε οποιοδήποτε νομισματοκοπείο. Φυσικά υπάρχουν ποικιλίες και δεδομένα και για άλλα νομίσματα, αλλά πρέπει να γίνει έρευνα για την επιβεβαίωση της ύπαρξής τους. Σε περίπτωση που ανακαλυφθεί οτιδήποτε καινούργιο, τότε θα προστεθεί ή θα αφαιρεθεί από τον κατάλογο άμεσα. Το τελευταίο παράδειγμα ήταν τα 3 δοκίμια του Leo Holgrem, των 1000 δρχ 1946. Διαπιστώθηκε μετά από έρευνα, ότι δεν ήταν επίσημη κοπή αλλά ιδιωτική, γι αυτό και αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο. Συγκεκριμένα για τα νομίσματα του 1960 που αναφέρεις. Τα δεδομένα που υπάρχουν, δείχνουν ότι έχουν κοπεί νομίσματα μόνο στην αξία των 20 Δρχ, που φέρουν αυτήν την ημερομηνία (να σημειώσω ότι στον κατάλογο δεν αναφέρεται η ημερομηνία κοπής, αλλά η ημερομηνία που αναγράφεται επάνω στο νόμισμα). Αλλά αν προσέξεις πιο κάτω στον κατάλογο, αναφέρονται επίσης άλλα 5 'είδη' του 20 Δρχ 1960, στην κατηγορία 'ΔΟΚΙΜΙΑ / ΛΟΙΠΑ'.
2η ερώτηση, αν οι τιμές που δίνεις είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σημερινά δεδομένα.
Οι τιμές δεν μπορούν να είναι ποτέ απόλυτα ακριβείς, δεν υπάρχει τρόπος να βρεθεί ακριβής τιμή για ένα νόμισμα. Πέρα από τις γενικές συνθήκες, οι στιγμιαίες συνθήκες επηρεάζουν πολύ τις τιμές. Παράδειγμα... σε μία δημοπρασία, δίδεται 1 νόμισμα και υπάρχουν 5 ενδιαφερόμενοι, πιθανότατα η τιμή κλεισίματος θα είναι κάπου στην τιμή καταλόγου ή και ανώτερη. Σε άλλη δημοπρασία, την ίδια στιγμή, δίδονται 20 νομίσματα και υπάρχει 1 ενδιαφερόμενος. Πιθανότατα κάποια ούτε καν θα 'χτυπηθούν'. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν αξία, απλά οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές.
Οπότε ουσιαστικά, οι τιμές είναι ενδεικτικές, και αυτό είναι που θέλουμε να αναδειχθεί από τον κατάλογο.
Και 3η ερώτηση, εδω θέλω την συμβουλή σου και την εμπειρία σου. Πως θα ήταν καλύτερα να ταξινομήσω τα νομίσματα. Ανα περίοδο (Κωνσταντίνου Β' π.χ.), ανα χρονιά ή συνδυασμό και των 2 αυτών;
Ο τρόπος ταξινόμησης είναι μία προσωπική επιλογή 'ευκολίας'. Ότι είναι ευκολότερο να διαχειριστείς είναι και το σωστό για σένα. Προσωπικά έκανα την ταξινόμηση ανά περίοδο και αξία, κι αυτό το επέλεξα, διότι μου φάνηκε δύσχρηστο να εμφανίζονται ανά έτος τα νομίσματα. Επίσης θεώρησα σημαντικό, να μπορεί κάποιος να κάνει 'αντιπαράθεση' νομισμάτων της ιδίας αξίας. Πάντως είναι μέσα στα σχέδια μας, να υπάρχει η επιλογή ταξινόμησης με διάφορες παραμέτρους, όπως... ανά έτος, κατάσταση, είδος μετάλλου, σπανιότητα κλπ.
Εν κατακλείδι... Ο κατάλογος, για εμάς, είναι ένας 'ζωντανός οργανισμός', που εξελίσσεται και διαμορφώνεται συνεχώς. Και όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, έχει και 'λάθη' και 'παραλείψεις'.