Διαβάζοντας το πρώτο κείμενο όλα πήγαν καλά!!!!μετά διαβάζοντας τα τοπικ οφείλω να πω ότι μπερδεύτηκα!!
λαμβάνω υπ'όψιν μου αυτό για αρχή
PROOF, αναφέρονται κυρίως σε νομίσματα αναμνηστικά, γιατί είναι ειδική μέθοδος κοπής αυτών των νομισμάτων, που η πρέσα πέφτει με πολλαπλάσιες δυνάμεις, πάνω στο νόμισμα, από ότι στα κανονικά νομίσματα κυκλοφορίας.
και αυτό
PROOF
Αγγλικός όρος που δε μεταφράζεται στα Ελληνικά, επειδή η αντίστοιχη του λέξη είναι Δοκίμιο. Με τον όρο αυτό δεν περιγράφεται κατάσταση ενός νομίσματος όπως φαίνεται να νομίζουν μερικοί. Proof είναι νόμισμα που κόπηκε με εντελώς ειδικό τρόπο: (α) Οι Δίσκοι, που προορίζονται γι' αυτά, διαλέγονται προσεκτικά, ώστε η επιφάνεια τους να μην παρουσιάζει πόρους ή κυματισμούς. (β) Οι μήτρες που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι καινούργιες και να έχουν περάσει ειδικό στίλβωμα. (γ) Η κοπή γίνεται σε θερμοκρασία και πίεση μεγαλύτερες από αυτές των συνηθισμένων νομισμάτων, (δ) Το χτύπημα δε γίνεται απότομα αλλά αργά έτσι, ώστε να μην «στρογγυλέψουν» οι γωνίες του νομίσματος. Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς είναι εξαιρετικά ωραία νομίσματα, με καθαρές και βαθιές τις γραμμές των σχεδίων και Πεδίο λείο σαν καθρέφτη.
Τα τελευταία χρόνια γενικεύτηκε η κατασκευή Proof νομισμάτων στα οποία τα σχέδια είναι ματ (frost) και το πεδίο λείο και στιλπνό, ώστε με την αντίθεση αυτή τα σχέδια να δίνουν την εντύπωση ψηλού και ζωηρού ανάγλυφου. Απ' τα ελληνικά νομίσματα μόνο το Αναμνηστικό της Τραπέζης της Ελλάδος (1978) είναι κομμένο μ αυτή την τεχνική.
με το καιρό και σιγά σιγά ίσως το ξεμπερδέψω!