και για να προσθεσω σε αυτα του Φιλου γιαννη...
ο ΑLlvise Mocenigo Ι (1570-1577), ξεχωριζει... εκτος των αλλων.. γιατι γραφει ALOY.MOCE (με τελεια αναμεσα!), και γυρω απο τον Χριστο στην αλλη μερια εχει 13 αστρα με 6 ακτινες το καθενα.
ο Alvise Mocenigo II (1700-1709) ξεχωρισει γιατι γραφει ALOY*MOCENI* (με αστρα αναμεσα!), και γυρω απο τον Χριστο εχει 16 αστρα με 6 ακτινες το καθενα!
ο Alvise Mocenigo III (1722-1732) ξεχωριζει γιατι γραφει ALOY*MOCENI. (αστερι και τελεια...οπως τα γραφω..), και στην αλλη οψη γυρω αο τον Χριστο.... φερει 16 αστρα με 6 ακτινες το καθενα!
Ο Alvise Mocenigo IV (1763-1779), που ειναι και το δικο σου, γραφει ALOY. MOCEN. (με τελειες), και γυρω απο τον Χριστο στην πισω οψη εχει 16 αστρα με 5 ακτινες το καθενα!
τα παλαιωτερα νομισματα... τα μεσαιωνικα ξεχωριζουν απο τα νεωτερα του 1600-1700 λογο αλλαγης σχεδιου! και ο χριστος ειναι διαφορετικος κτλ.. αλλα το ποιο χτυπητο ειναι η αλλαγη ρουχων του Δογη οπως και στο οτι ο δογης κραταει κονταρι με την σημαια της Γαληνοτατης Δημοκρατιας... ενω αργοτερα αντικατασταθηκε αυτο με απλα ενα κονταρι που καταληγει σε σταυρο!
υπαρχουν και πολλες απομιμησεις των Βενετικων δουκατων... απο διαφορα αλλα κρατη κτλ.. ή και αρχοντες που τα εκαναν με λιγοτερο χρυσο... ή καρατια.. και αλλαζαν λιγο (ή και καθολου...) τις επιγραφες! (δες Ιπποτες Αγιου Ιωαννη στην Ροδο, μετα στην Μαλτα που πηγαν, τα της Χιου....) πολλα ειναι ευκολα να τα ξεχωρισεις... αλλα παλι οχι τοσο.. και πρεπει να δεις την ορθογραφια ή καποια αρχικα... για να τα ξεχωριζουν και οι ιδιοι που τα εκοψαν! πλαστα μπορεις να δεις ακομα και βενετικα φτιαγμενα στην Ινδια... αλλα ειναι κακοτεχνα.. πολλα δεν εχουν καν χρυσο καλο.. ή και καθολου.. και το σχεδιο το εχω δει να εχει μεταφερθει εστω και κακοτεχνα... (χειροποιητο..βλεπεις), μεχρι και στα φυλακτα που ειχαν οι Ινδοι...τα ασημενια...! βλεπεις ηταν τοσο διαδεδομενα τα δουκατα που... ειτε εκοβαν απομιμησεις ειτε προσπαθουσαν να προωθησουν τα δικα τους κερματα φτιαχνοντας τα με το ιδιο σχεδιο!