Για τη κότα, Δημήτρη, ο καθένας χρησιμοποιεί αυτό που τον ευχαριστεί περισσότερο και επιτρέπουν οι κανόνες συμπεριφοράς σε κάθε τραπέζι που βρίσκεται, τώρα για την λίρα, μπορεί και να χρειάζεται και χέρι(όπως και αυτί)
αλλά κυρίως χρειάζεται μάτι....
Koντολογίς λοιπόν, όποιος δεν μπορεί να εντοπίσει μια κόπια σε μια ευκρινέστατη φωτογραφία, ούτε στο χέρι θα την καταλάβει (παραδείγματα υπάρχουν πολλά).
Και η κατακλείδα, αν είναι δυνατόν το 2016 να μην κεφαλοποιούμε την διεύρυνση της γνώσης και της έρευνας με σύγχρονα εργαλεία και τεχνικές που μας παρέχονται ελεύθερα αλλά να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε στερεότυπα και εκφράσεις του περασμένου αιώνα....
Ειμαι αντιθετος στην βεβαιη αποδοση γνησιοτητας η πλαστοτητας, η και βαθμων σε νομισματα (γενικως) απο φωτογραφιες.
Παμπολλα παραδειγματα εδω στο στεκι, χρονια τωρα, οπου ολοι οι ειδημονες συμφωνουσαν για πλαστοτητα η γνησιοτητα νομισματος απο καποιες φωτο,και αποδειχθηκε με την πιστοποιηση το αντιθετο.
Φυσικα,
πολλες κοπιες εντοπιζονται σε φωτογραφιες απο καποια χαρακτηριστικα , ειδικα οι καραμπινατες.
Ομως απο φωτο, στερειται καποιος βασικα εργαλεια αναγνωρισης, οπως ειναι το βαρος, οι διαστασεις, καθως και η αισθηση που σου δινει το νομισμα, εαν και εφοσον εχουν περασει απο τα χερια σου αρκετα βεβαια.
Οσα χρονια ειμαι εδω στο στεκι orop, εχω βαλει το δικο μου λιθαρακι στην διευρυνση της γνωσης νεων συλλεκτων, κατι που ΔΕΝ το κανουν ολοι.
Και εγκλωβισμενος σε πρακτικες συλλεκτικες του παρελθοντος, σε διαβεβαιω, δεν ειμαι.
Ομως εαν καποιος νεος αρχιζει να παιζει το παιχνιδακι "βρες τις διαφορες απο τις φωτο" και μετα απο λιγο καιρο αισθανθει σιγουρος να παει να αγορασει νομισματα, ειδικα λιρες που εχουμε ΠΗΞΕΙ στις πλαστες στην χωρα μας, ειναι δεδομενο οτι θα την φαει.
Εαν δεν περασουν αρκετα νομισματα απο τα χερια σου, απο το ιντερνετ ειδημονας δεν γινεσαι.