Φιλε μου coll επειδη δεν κατεχω και πολλα απο συλλεκτισμο, αλλα το μονο μου ενδιαφερον
σαν χομπυ ειναι
μονο τα συγκεκριμενα νομισματα (οι λιρες και η ιστορια τους)
θα σου πω τα εξης.
ΔΕΝ παιζει κανενα απολυτως ρολο το τιραζ κοπης , για να γινει καποιο κομματι σπανιο και πανακριβο.
Με το σκεπτικο το δικο σου η πασιγνωστη για την δυσκολια της και ονειρο χιλιαδων συλλεκτων λιρα
του 1917 Λονδινου που εχει ενα τιραζ 3πλασιο απ' αυτην του 1920-S 1.014.714 κομματια δεν ειναι σπανια
.....................................................
Eγω φιλε μου ειμαι ασχετος και απο συλλεκτισμο , και απο λιρες.
Ετσι νομιζα( προφανως λανθασμενα κατα τα λεγομενα σου) οτι την σπανιοτητα την καθοριζει η παλαιοτητα σε συνδιασμο φυσικα με το τιραζ.
Ετσι λοιπον ειχα την εντυπωση (λανθασμενα για σενα) οτι μια S του 1920 π.χ ειναι λιγοτερο σπανια ας πουμε απο μια 1908 C. ή μια 1923 SA οσον αφορα τις νεοτερες,αλλα και οτι η 1841 ειναι σπανιοτερη απο οποια 1842
Τελως παντων...... δεν γνωριζω ποιος ειναι αυτος που καθοριζει την σπανιοτητα βασει αλλων δεδομενων
Επισης αυτο που ασπαστηκα ειναι η αποψη καποιου φιλου πιο πανω οτι στο παρα κατω link.....
http://www.2-clicks-coins.com/article/world-rarest-gold-coins-list.htmlη αναφορα γινεται για proof κομματι.
Oι δε αλλοι καταλογοι που αναφερεις δεν τους γνωριζω , ουτε γνωριζω σε ποιο κομματι αναφερονται.
Tωρα να βρισκοταν αγοραστης να δωσει 150-250 χιλιαρικα για f-vf και εναμισι εκατομυρια για proof,τι να πω. Mαλλον λαδια χανουν