Αγαπητοί φίλοι,
έχω κάποιες ερωτήσεις για τις λίρες γενικά. Κατά καιρούς από συζητήσεις του φόρουμ εντόπισα κάποια στοιχεία που πρέπει να προσέξει κανείς για να διαπιστώσει τη γνησιότητα μιας λίρας, αλλά όμως έχω κάποια κενά.
Να σας πω ποια σημεία προσπαθώ να παρατηρήσω αλλά πείτε μου αν είναι αυτά τα σημεία που μπορεί να μαρτυρήσουν τη πλαστότητα μιας λίρας:
1.
Καλτσοδέτα:Η έλλειψη της καλτσοδέτας του αναβάτη υποδηλώνει πλαστή λίρα πάντα; Μπορεί απλά να έχει φθαρεί ή ίσως να φαίνεται αριστερά και δεξιά της γάμπας σαν εξόγκωμα χωρίς ωστόσο να υπάρχει στην επιφάνεια του ποδιού του.
2.
Διάμετρος: Μια λίρα που περνάει από το εργαλείο για το πάχος και τη διάμετρο αλλά όμως αρκετά χαλαρά σε ηλεκτρονικό παχύμετρο έδειξε διάμετρο 21.88 χιλ. χωρίς όμως να έχει φθορά στα δοντάκια για να υποθέσει κανείς ότι απλά "έχασε" από τη διάμετρο της, είναι σίγουρα πλαστή;
3.
Βάρος: Ξέρω πως πρέπει να έχει μια ανοχή από 7,96 - 8,00. Η χρονολογία αλλά και η κατάστασή της πρέπει να είναι σε συνάρτηση με το βάρος ή κάνω λάθος. Δηλαδή δεν μπορείς να έχεις μια λίρα άψογη κατα τα άλλα σε κατάσταση αλλά να είναι λιποβαρής.
4.
Δοντάκια:Απλά κοιτάζω να δω αν τα δοντάκια της παρουσιάζουν μια ομοιογένεια χωρίς περίεργα κενά ή εγκοπές.
5.Στεφάνι: Εννοώντας το δαντελωτό τελείωμα στην περίμετρο της λίρας ( δε θέλω γέλια αν δεν λέω σωστά τις ονομασίες των μερών
) Άλλες λίρες έχουν μεγάλο κενό από το δαντελωτό αυτό μέχρι το τέλος της λίρας, αυτό το παρατήρησα κυρίως στης Ελισάβετ. Αλλά κι άλλες δεν είναι όλες όμοιες μεταξύ τους. Υπάρχει κάποιος κανόνας της εμφάνισης γι'αυτό (κάποιες χρονολογίας ή κοπές κλπ); Όπως έχω παρατηρήσει έντονο τύπωμα της δαντέλας αυτής αλλά και πολύ επιφανειακή.Δώστε μου τα φώτα σας.
6.
Γραμμή αίματος στο σπαθί: Συνήθως είναι εμφανής αλλά αν δεν είναι ευδιάκριτη πρέπει κάποιος να ανησυχήσει;
7.
Δράκος: Έχω δει σε κάποιες της Βικτώριας (γηραιάς ή jubilee) το σώμα του δράκου κοντά στο λαιμό μεταξύ φτερού και μπροστινού ποδιού να θυμίζει μια άμορφη μάζα χωρίς να ξεχωρίζεις μύες κλπ. Το έχω δει σε αρκετές αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει και αυτό το καλούπι ή πρέπει όλα να είναι με τέλειες λεπτομέρειες όπως είναι στις περισσότερες λίρες.
8.
Το χαλινάρι: Αν έχει σχεδόν "σβήσει" το τμήμα πάνω στο σώμα του αλόγου είναι μια φυσική φθορά ή θα πρέπει να διακρίνεται ανεξάρτητα από την ηλικία της λίρας;
9.
Μαλλιά: Έχω διαβάσει πως τα μαλλιά στην Βικτώρια πρέπει να διακρίνονται τρίχα τρίχα όσο και παλιά να είναι η λίρα. Αληθεύει;
10.
Νύχια δράκου: Κάπου διάβασα κάτι για το μεσαίο νύχι του δράκου που πρέπει να εξέχει σε σύγκριση με τα άλλα νύχια αλλά δεν ξέρω αν ισχύει αυτό.
11.
Στέμμα στην Jubilee: Έχει κάποιες συγκεκριμένες λεπτομέρειες να προσέξει κανείς; Κάτι έχω ακούσει ότι κοιτάμε τα μαργαριτάρια του, δηλαδή υπάρχουν αντίγραφα με λάθος αριθμό μαργαριταριών ή δε φαίνονται όπως πρέπει.
12.
Λοφίο Αγίου. Μετά το 1887 έχουμε λοφίο στον Άγιο ενώ πριν όχι. Σωστά;
13.
Φορά λίρας. Μετά το 1887 η καλή με την ανάποδη της λίρας έχουν την ίδια φορά σε όλες τις μετέπειτα κοπές;
14.
George V: Αυτός ο βασιλιάς έχει την πιο "ανάλαφρη" εκτύπωση ή μου φαίνεται. Δεν διακρίνεται η κάθε λεπτομέρεια της κεφαλής, πολλές φορές μουστάκι, φρύδι, μαλλί είναι σχεδόν ένα απαλό σχέδιο πάνω στο φόντο, σε σύγκριση δηλαδή με την Ελισάβετ για παράδειγμα είναι σαν ιχνηλασία.
15.
Μικρό ή μεγάλο κεφάλι: Έχουν διαφορά στο σχέδιο το μικρό με το μεγάλο κεφάλι του Γεωργίου;
16.
Θυρεός: Μπορεί να μας υποψιάσει ο αριθμός της μήτρας με κάποιον τρόπο ή απλά δε δίνουμε σημασία σε αυτό όταν κοιτάμε μια λίρα;
Αυτά είναι όσα ερωτήματα μου έρχονται τώρα αλλά γενικά έχετε έναν μπούσουλα που ακολουθείτε όταν κοιτάτε μια λίρα;