No2: Βοσνία Ερζεγοβίνη 2004Πρόκειται για τα ... gothic ζώδια.
Σαν να έχουν βγει από ταινιά του Τιμ Μπάρτον. Η Παρθένος ωχρή και αποστεωμένη, ο Τοξότης δείχνει μετά βίας να μπορεί να τεντώσει το τόξο, ο Υδροχόος είναι ... γυναίκα (!!!!!). Δεν ξέρω αν αυτά τα γραμματόσημα είναι προϊόν καλλιτεχνικής έμπνευσης ή βιαστικού σχεδιασμού, πάντως ασκούν μια γοητεία! Και βγάζουν και έναν προβληματισμό για την ανθρώπινη μοίρα, που ταιριάζει με τα όσα έζησε η ταλαιπωρημένη αυτή χώρα. Όλα έχουν αξία 50 πφένιχ, καθώς το νόμισμα της χώρας είναι το μετατρέψιμο Μάρκο.
Ο
Αιγόκερως, που εδώ παρουσιάζεται σε σεληνιακό τοπίο, παριστάνεται στους αρχαίους χάρτες με τη μορφή τράγου με ουρά ψαριού. Οι αρχαίοι Έλληνες διέκριναν στον αλλόκοτο αστερισμό τον τραγόμορφο Πάνα, που προσπαθώντας να ξεφύγει από τον φοβερό Τυφώνα, έπεσε σε έναν ποταμό και πήρε τη μορφή ψαριού. Άλλοι έλεγαν ότι πρόκειται για τον Αιγίπανα, γιο του Δία. Κατά τον 17ο αιώνα ο αστερισμός ταυτίστηκε με τον Απόστολο Σίμωνα. Ο Αιγόκερως δε διαθέτει πολύ λαμπρά άστρα και είναι ορατός στον νότιο ουρανό της Ελλάδας κατά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο γύρω στα μεσάνυχτα. Το κοντινότερο στον πλανήτη μας άστρο του απέχει 33 έτη φωτός!
Ο
Λέων αντιθέτως μεσουρανεί στον ελληνικό νυχτερινό ουρανό τον Απρίλιο. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι πρόκειται για το λιοντάρι της Νεμέας, που σκότωσε ο Ηρακλής και από του οποίου το δέρμα έφτιαξε τη λεοντή του. Το λιοντάρι φαίνεται να ήταν ένα σύμβολο ισχύος πολύ πριν από τις ιστορίες των Ελλήνων. Ο Λέων λατρευόταν στην αρχαία Αίγυπτο, καθώς κατά τις ετήσιες πλημμύρες του Νείλου, ο ήλιος εισερχόταν στον αστερισμό. Οι πλημμύρες αυτές ήταν ζωτικής σημασίας για τη χώρα και ακόμη και σήμερα μας θυμίζουν οι λεοντόμορφοι κρουνοί αυτή τη σχέση. Για τους χριστιανούς του μεσαίωνα ήταν ένα από τα λιοντάρια που βρίσκονταν στο λάκκο με τον Δανιήλ. Ας σημειώσουμε ότι το λαμπρότερο άστρο του Λέοντα, ο Βασιλίσκος, βρίσκεται 85 έτη φωτός μακριά από τη γη και είναι 160 φορές λαμπρότερος από τον δικό μας ήλιο. Στην παράσταση του ζώου ο Βασιλίσκος βρίσκεται στο στήθος του (βλ. ζώδια Ελλάδας και Σρι Λάνκα).
Αν και από τις 39 ως στιγμήν ψήφους καμία δεν ανήκει σε
Σκορπιό, ο αστερισμός είναι ιδιαίτερα επιβλητικός και ορατός προς το Νότο και χαμηλά στον ορίζοντα τους θερινούς μήνες. Είναι γνωστός με αυτό το όνομα ήδη από το 5000 π.Χ. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι πρόκειται για το μικρό ζώο που με το θανατηφόρο του δάγκωμα σκότωσε τον κυνηγό Ωρίωνα, όταν εκείνος αποζητούσε την ερωτική συντροφιά της Άρτεμης. Πράγματι, όταν ο Σκορπιός ανατέλλει, ο Ωρίωνας βρίσκεται στη δύση του, αποφεύγοντας αιώνια να ξανασυναντηθεί μαζί του. Ο Σκορπιός επίσης είναι η αιτία για το θάνατο του Φαέθοντα, ο οποίος αντικρίζοντάς τον φοβήθηκε και άφησε τα ηνία του άρματος του Ηλίου, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του άρματος. Στην αρχαία Κίνα ο Σκορπιός ονομαζόταν Μεγάλη Πυρά, ενώ στη Μεσοποταμία θεωρούνταν σύμβολο του σκότους. Στην Πολυνησία πιστεύουν ότι η ουρά του σκορπιού δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αγκίστρι, με το οποίο κάποτε ένας ψαράς έπιασε ένα ψάρι, που αργότερα μεταμορφώθηκε στα νησιά της Πολυνησίας. Το λαμπρότερο άστρο του Σκορπιού είναι άλλωστε και ένα από τα 20 λαμπρότερα του νυχτερινού ουρανού, ο κοκκινωπός Αντάρης, η καρδιά του Σκορπιού. Με διάμετρο 700 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του δικού μας ήλιου, είναι ένας ερυθρός γίγαντας, δηλαδή ένα ετοιμοθάνατο άστρο. Αν πεθάνει ενώ ακόμη υπάρχει ζωή στη γη, σίγουρα θα μας προσφέρει μια θεαματική υπερκαινοφανή έκρηξη (
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/574464/supernova), δίχως να αποτελεί ωστόσο κίνδυνο, καθώς απέχει 500 έτη φωτός (4.730 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα) από τον πλανήτη μας. Η έκρηξη σουπερνόβα, στην οποία θα οδηγηθεί αφού εξαντλήσει κάθε μορφής καύσιμη ύλη, θα ξεπεράσει σε λαμπρότητα τη λάμψη της σελήνης, αφήνοντας πίσω της έναν αστέρα νετρονίων ή μια μαύρη τρύπα. Ο αστέρας είναι τόσο μεγάλος, επειδή πλησιάζει στο τέλος της ζωής του. Έχει ήδη καταναλώσει το υδρογόνο του και τώρα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το ήλιο.
Αν θέλετε να δείτε το νυχτερινό ουρανό, τότε
http://neave.com/planetarium/Για τον Λέοντα βάλτε τοποθεσία Ελλάδα, 8 Απριλίου 2013, ώρα 24:00, ο αστερισμός είναι σχεδόν στο ζενίθ.
Για τον Σκορπιό βάλτε 8 Αυγούστου 2013, ώρα 24:00, ο αστερισμός φαίνεται νότια/νοτιοδυτικά