Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Αύγουστος 16, 2025, 02:02:13 μμ
Σελίδες: 1 [2]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Συλλεκτική συζήτηση 2025  (Αναγνώστηκε 1449 φορές)
0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
delapoupougia
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Αύγουστος 09, 2025, 07:19:16 πμ »

Φιλε papagia μας τρολαρεις; Αν και συμφωνώ με όσα λες, θεωρώ υπερβολή να βγει κάποιος και να λέει ότι ένα 30δρχ 1963 έστω μπορεί και να πιάσει 900 ευρώ!!!!!
Καταγράφηκε
Papagia
Νέος
*

Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Αύγουστος 10, 2025, 01:15:54 μμ »

Φιλε papagia μας τρολαρεις; Αν και συμφωνώ με όσα λες, θεωρώ υπερβολή να βγει κάποιος και να λέει ότι ένα 30δρχ 1963 έστω μπορεί και να πιάσει 900 ευρώ!!!!!

Kι όμως συμβαίνει φίλε delapoupougia .

Καταγράφηκε
Defkalion14
Νέος
*

Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Αύγουστος 12, 2025, 12:03:34 μμ »

Καλησπερα σε ολους,
Παρακολουθω την συζητηση και σκεφτηκα να πω και εγω μια γνωμη. Αρχικα να πω οτι στην Π.Ν.Ε. δεν εχω παει ποτε καθως ειμαι και λιγο διαστημα στο χωρο. Εχω συναναστραφει και με συλλεκτες του εξωτερικου λογω ταξιδιων και ανταλλαγων. Στην Ελλαδα παρατηρω κατι που με λυπει ιδιεταιρα δεν υπαρχουν νεοι συλλεκτες. Εχω μιλησει με πολλους ξενους κοντα στην ηλικια μου(ειμαι κατω απο 30) αλλα κανεναν Ελληνα καθως και στην Τραπεζα για συλλεκτικα εχω δει ελαχιστα νεα ατομα. Σιγουρα η ΤτΕ δεν βοηθαει με τις βλακειες που κανει να προσελκυσει νεα ατομα με ενα καλυτερο πλανο/προγραμμα οπως πολλα νομισματοκοπεια στο εξωτερικο. Αλλα δυστυχως παρατηρω και ενα μικρο ακουσιο gatekeeping που επηρεαζει και το κοστος του να εισαι συλλεκτης. Νοιωθω οτι εχει χαθει το να παω μια κυριακη στο θησειο να ψαξω ή σε παλαιωπωλειο ή να ψαξω τα ρεστα και εχει αντικατασταθει κυριως απο το να παω στο μαγαζι του ταδε να παρω το ταδε νομισμα σε MS68 και να δωσω και ενα μεγαλο ποσο.(Επουδενι δεν λεω οτι φταινε τα μαγαζια ετσι την δουλεια τους κανουν και ειναι πολυ χρησιμα κτλ.) Αλλα οταν το μονο που μας νοιαζει ειναι ο βαθμος ή το proof ή το unc και χασουμε το σχεδιο,την ιστορια κτλ στο καθε νομισμα δυστυχως περιοριζουμε πολλους αρχικα λογω κοστους και κατα δευτερον λογω ενδιαφεροντος. Γιατι νομιζω αυτο που εβαλε ολους στον συλλεκτισμο ειναι μια αναμνηση ή ενα παθος,μπορει για καποιον να του αρεσει η ιστορια, αλλον η τεχνη, σε αλλον ενα αγαπημενο προσωπο να συλλεγε ή να του ειχε δωσει καποιο νομισμα και να ξεκινησε απο εκει. Αν χαθουν αυτα κατ'εμε χανεται και η ουσια.
Καταγράφηκε
xmac
Πλατινένιο
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Αύγουστος 12, 2025, 01:16:22 μμ »

Defkalion14 πολύ καλά τα είπες, ισχύουν όλα αυτά.
Καταγράφηκε
Papagia
Νέος
*

Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Αύγουστος 12, 2025, 03:14:31 μμ »

Συμφωνώ με τον  Defkalion14. Να εξηγήσω λίγο γιατί χάθηκε το Μοναστηράκι και το Θησείο. Πρίν λίγα χρόνια είχα πάει από το μαγαζί του Αρτέμη στην στοά Αριστείδου. Μου λέει έκλεισα με λουκέτο το μαγαζί μου στην οδό Θησείου 10 γιατί 4 φορές χτύπησε ο συναγερμός μέσα στην νύχτα και πήγαν να μου το διαρρήξουν . Τελικά το άνοιξαν και το ρήμαξαν κλεφτρόνια περιοχής. Αναγκάστηκα μου λέει ο άνθρωπος να το κλείσω και να το ανοίξω αλλού. Έγινε γκέτο το Μοναστηράκι και το Θησείο. Έχω δεί πολλά κλεφτρόνια και πορτοφολάδες ένα σωρό από Ρομά και Ρουμάνους μέχρι και Ελληνόπουλα. Ε το λοιπόν δέν πάει ο άλλος να ψάξει πλέον εκεί και ν'αγοράσει . Φοβάται. Έχει και δίκιο που φοβάται.

Παράλληλα με αυτό όμως οι περισσότεροι διαρρήκτες πάνε και τ'ακουμπάνε σε μαγαζιά κι όχι σε παγκίτες όπως παλιότερα. Έτσι οι παγκίτες του Θησείου στην Αποστόλου Παύλου την Ασσωμάτων και την Ανδριανού έκλεισαν τους πάγκους τους και πλέον πουλάνε στο ίντερνετ με ψευδώνυμα.Ζούμε στην εποχή των παλιατζήδων του ίντερνετ .Κοριτσάκια και αγοράκια ελληνόπουλα Ρομά κι αλλοδαποί Βούλγαροι Αλβανοί και Γεωργιανοί  πουλάνε στο ίντερνετ νομίσματα . Γιατί ν'ανοίξουν πάγκο στο Θησείο?   Κάνουν μπούκα στα σπίτια μας κλέβουν τις συλλογές μας και μετά τσούπ τα πουλάνε στο ίντερνετ . Άφοβα με ένα ψευδώνυμο και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Και πουλάνε που πουλάνε κλεμμένα τα πουλάνε και πανάκριβα οι αθεόφοβοι. Και ποιός τους ελέγχει? Κανένας. Που είναι το κράτος? Στον ΟΠΕΚΕΠΕ και εισπράττει.

Παράλληλα να πώ ότι οι ελάχιστοι παγκίτες που είναι στο Θησείο ακόμα (ο κυρ Μανώλης πέθανε ο Μυρμήγκης το ίδιο) συνεργάζονται με μαγαζιά και μεταπουλάνε προϊόντα χαμηλής ποιότητας σε τιμές απελπιστικά πανάκριβες. Φοίνικας 1828 VF details  στα 2200€ από τον Μουσουλμάνο? Με 1400 βρίσκω XF+  που παίρνει και βαθμό και είναι μια χαρά. Άρα η μεταπώληση λόγω συνεργασίας με τα μαγαζιά έβαλε καπέλο στις τιμές και ευκαιρία δεν θα βρείς πια εκεί.

Έφυγε και η ΠΝΕ από το Μοναστηράκι και καλώς έφυγε από κει . Μύριζε σκατίλα και κάτουρο το στενό της Μιαούλη . Αλλά αντί να πάει σε ένα σημείο ασφαλές κομβικό και εξυπηρετικό για όλους πήγε τελικά πίσω από την Ομόνοια. Λειτούργησε αποτρεπτικά κι αυτό νομίζω. Τουλάχιστον στην ΠΝΕ μπορούσες να βρείς κι ένα ποιοτικό κομμάτι και να το παζαρέψεις να το πάρεις σε μια ανθρώπινη τιμή. Σήμερα στο ίντερνετ σου λένε όλοι ΟΧΙ ΑΚΑΤΕΒΑΤΑ!  Ο ακατέβατος τελικά μένει και απλήρωτος. Άσε που πουλάνε μέτρια ποιότητα και κομμάτια που κανονικά μόνο για λιώσιμο αξίζουν  σε χοάνη. Πάντως το ότι έφυγε και η ΠΝΕ νομίζω συνέβαλε κι αυτό στην πτώση του Θησείου / Μοναστηρακιού ως προς τα συλλεκτικά νομίσματα. Κυρίως όμως την μεγάλη ζημιά στο Θησείο την χαριστική βολή την έριξε το ίντερνετ.

Στην Θεσσαλονίκη κάνουν συλλεκτικό παζάρι στον χώρο της Helexpo τα τελευταία 2 με 3 χρόνια αν δεν κάνω λάθος . Δεν έτυχε να παραβρεθώ  ακόμα αλλά το έχω στα υπόψιν προσεχώς.

Καταγράφηκε
delapoupougia
Νέος
*

Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: Αύγουστος 12, 2025, 04:27:31 μμ »

Defkalion14 και Papagia, τα είπατε όλα, ταυτίζομαι απόλυτα μαζί σας
Καταγράφηκε
gska
Νέος
*
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: Αύγουστος 12, 2025, 11:04:05 μμ »

@Defkalion14 και @Papagia: +1

Παράθεση
Στην Θεσσαλονίκη κάνουν συλλεκτικό παζάρι στον χώρο της Helexpo τα τελευταία 2 με 3 χρόνια αν δεν κάνω λάθος . Δεν έτυχε να παραβρεθώ  ακόμα αλλά το έχω στα υπόψιν προσεχώς.

Και εδώ στην Αθήνα διοργανώνεται τα δύο τελευταία χρόνια το "Athens Collectible Festival".
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 12, 2025, 11:07:45 μμ από gska » Καταγράφηκε
ΡΟΔΑΚΑΣ
Αργυρό μέλος

Φύλο: Άντρας

Γενvιέσαι - δεν γίνεσαι.

Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: Αύγουστος 13, 2025, 02:19:18 μμ »

Δέν νομίζω ότι φταίει η ΠΝΕ ή τουλάχιστον όχι μόνο η κάτω βόλτα της. Οι περισσότεροι στον χώρο έχουν πέσει θύματα διάρρηξης κι εξαπάτησης-αισχροκέρδειας κι έχουν σταματήσει την συλλεκτική τους πορεία.  Οι δημοπρατικοί οίκοι αβαντάρουν νομίσματα ορισμένων μόνο που είναι σε συκγκεκριμένους κύκλους κι άλλων τ'αγνοούν. Πολλές τιμές στην αγορά είναι πλασματικές είτε σε πωλήσεις στο ebay είτε και σε δημοπρασίες. Εδώ θ'αναφέρω τον οίκο Katz Auctions από την Τσεχία σαν κλασσικό παράδειγμα που ξαναβάζει ξανά και ξανά σε κάθε δημοπρασία τα ίδια νομίσματα ακριβώς που υποτίθεται πουλήθηκαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Αυτό είναι κοροϊδία και χειραγώγηση της αγοράς.

Οι διαρρήκτες και οι μπουκαδόροι ρήμαξαν τους πάντες. Ανεβάζει κάποιος 5 χρυσά νομίσματα κάπου να δείξει και γίνεται στόχος αμέσως. Άρα γιατί να το κάνει? Η εγκληματικότητα έχει ξεφύγει εντελώς ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια με τους τράπερς και τα συνεπακόλουθα . Πιτσιρίκια από 10 χρονών βγαίνουν στην παραβατικότητα και στις μπούκες. Το ίντερνετ σε στοχοποιεί άμεσα . Σε θέτει σε κίνδυνο κι εσένα που ανεβάζεις νομίσματα και την οικογένειά σου. Παρακολουθούν οι παραβατικοί και οι ποινικοί τα πάντα. Και με την 1η ευκαιρία καπνός όλα και μετά ξεπούλημα στα μαγαζιά που βγαίνουν να τα ξαναπουλήσουν.

Εκτός αυτών όμως νομίζω δεν εμπνέει πλέον κανείς κανέναν στον χώρο για να βγεί και να του δείξει νομίσματα. Όλοι κυνηγούν το κέρδος τόσο πολύ που ξέχασαν ότι ξεκίνησαν από συλλέκτες ή ότι κάποτε έκαναν συλλογές. Ο σκληρός πυρήνας που συμμετείχε στο στέκι συλλεκτών την προηγούμενη δεκαετία έχει μαγαζί σήμερα. Καθένας στο μετερίζι του ανταγωνίζεται τον άλλον με αθέμιτα κυρίως μέσα.

Η απάτη έχει ξεφύγει στα συλλεκτικά νομίσματα στο ίντερνετ πλέον . Όσοι πέφτουν θύματα αισχροκέρδειας κι επικεντρώνομαι σ'αυτή την απάτη κι όχι σε πλαστά ή άλλου είδους απάτες σταματούν το χόμπυ. Αηδιάζουν όπως χαρακτηριστικά έχω ακούσει από κάποιους. Στην αισχροκέρδεια τεράστιο ρόλο έπαιξε και η προβολή του χόμπυ τα προηγούμενα χρόνια μέσα στο ίντερνετ κι έτσι ο κάθε άσχετος ο κάθε κακομοίρης το είδε τρόπο για πλουτισμό . Βγάζει ότι ναναι πουλάει ότι ναναι σε ότι τιμή ναναι και διώχνει κόσμο. 

Τέλος θ'αναφέρω την χειραγώγηση ορισμένων που το παίζουν διάνοιες νομισματολόγοι και επαΐοντες του χώρου και είναι παντελώς υποκινούμενοι από την σκοπιμότητα χειραγώγησης κι εμπορίου αλλά του κακού εμπορίου της αισχροκέρδειας. Για παράδειγμα δεν μπορώ να βλέπω παλιούς στον χώρο να λένε ότι ένα 30 δραχμο 1963 σε MS68 κοστίζει ή αξίζει ή πιάνει 900€ σε δημοπρασίες και παράλληλα να βλέπω αβανταδόρους να συμφωνούν με τέτοιες ανοησίες. 

Είναι εύκολο να λέμε φταίει η ΠΝΕ αλλά φταίνε πολλά περισσότερα από ένα σωματείο όπου κι εκεί ακόμα έγιναν διάφορα τα προηγούμενα χρόνια που έδιωξαν κόσμο.

+1000
Καταγράφηκε
ΡΟΔΑΚΑΣ
Αργυρό μέλος

Φύλο: Άντρας

Γενvιέσαι - δεν γίνεσαι.

Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: Αύγουστος 13, 2025, 02:21:53 μμ »

Τωρα να γραψω που χω και καιρο......ή οχι(καλυτερα!?)για οσους με ξερουν ειμαι σιγουρος πως θα πουν στο 2ο......
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 13, 2025, 02:24:44 μμ από ΡΟΔΑΚΑΣ » Καταγράφηκε
Σελίδες: 1 [2]
  Εκτύπωση  

Μεταπήδηση σε:  

advertisement