KOSTAS17
|
|
« στις: Ιανουάριος 13, 2024, 09:53:33 πμ » |
|
Γιατί η Γαλλία κατέστρεψε 27 εκατομμύρια κέρματα του ευρώ
Η Γαλλία αναγκάστηκε να λιώσει και να ξαναφτιάξει τουλάχιστον 27 εκατομμύρια κέρματα του ευρώ, καθώς δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές του νομίσματος και ως εκ τούτου κρίθηκαν ασύμβατα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Συγκεκριμένα, το νομισματοκοπείο της Γαλλίας (Monnaie de Paris) παρήγαγε κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών με νέο σχέδιο τον Νοέμβριο που μας πέρασε, αλλά αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο είχαν απεικονιστεί τα αστέρια της σημαίας της Ε.Ε. δεν ήταν σύμφωνος με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., οι χώρες της ευρωζώνης μπορούν να αλλάζουν το σχέδιο της «εθνικής» όψης των κερμάτων κάθε 15 χρόνια, αλλά χρειάζονται το πράσινο φως της Επιτροπής καθώς και των κυβερνήσεων των άλλων χωρών της νομισματικής Ενωσης. Αν υπάρχουν αντιρρήσεις υποβάλλονται εντός επτά ημερών.
Η Γαλλία επικοινώνησε ανεπίσημα με την Επιτροπή τον Νοέμβριο, πριν υποβάλει επίσημο αίτημα για την έγκριση του σχεδίου, αλλά το νομισματοκοπείο προχώρησε στην παραγωγή των κερμάτων χωρίς να περιμένει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη συνέχεια, έλαβε ανεπίσημη ενημέρωση από την Επιτροπή, στην οποία τονιζόταν ότι το νέο σχέδιο δεν ήταν σύμφωνο με τους κανόνες της Ε.Ε., σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο από το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει το συμβάν. Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε επίσημα το διορθωμένο σχέδιο στα κέρματα στις 12 Δεκεμβρίου, το οποίο και έλαβε την έγκριση της Ε.Ε. στις 21 Δεκεμβρίου.
Για το φιάσκο αλληλοκατηγορούνται κυβέρνηση και νομισματοκοπείο. Από την πλευρά του, ο ανώνυμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας τόνισε ότι το γαλλικό νομισματοκοπείο είναι μια αυτόνομη δημόσια επιχείρηση και δεν αποτελεί μέρος της γαλλικής διοίκησης. «Δεν θα υπάρξει κανένα κόστος για τον Γάλλο φορολογούμενο, καθώς η εταιρεία θα το απορροφήσει στα λειτουργικά της έξοδα», σημείωσε ο αξιωματούχος.
Με πληροφορίες από Politico
Στο αρθρο βεβαια δεν αναφερεται ποιο ηταν το λαθος στα αστερια(περισσοτερα,λιγοτερα,σε αλλη θεση,μεγαλυτερα,μικροτερα,κλπ)για να μπορουμε να ελεγχουμε τη διαοφοροποιηση,αλλα ετοιμαστειτε για νεα δοκιμια,η ποικιλιες οπως θα τα ονομασουν-παρουσιασουν,γιατι σιγουρα θα βγουν στην αγορα παρ ολα τα μετρα που υποτιθεται οτι λαμβανονται. Κωστας.
|