Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 24, 2024, 02:15:35 πμ
Σελίδες: [1] 2
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Eγχρωμα νομισματα  (Αναγνώστηκε 4704 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
cat
Διαχειριστής
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2685



Προφίλ
« στις: Νοέμβριος 12, 2021, 11:21:16 μμ »


Γεια κ χαρα σας φιλοι μου συλλεκτες.
 
Με αφορμη ενα εγχρωμο οντως τελικα πρωιμο εγχρωμο νομισμα που εχω στα γατια μου δημιουργηθηκαν πολλα ερωτηματα σε σχεση με τα εγχρωμα νομισματα. Λεω λοιπον να μοιραστω μαζι σας καποιες πληροφοριες που αποκομιζω απο το ψαξιμο που κανω.
Ποιο ειναι αραγε το πρωτο εγχρωμο νομισμα στον κοσμο?
Για να απαντηθει αυτο το ερωτημα αρχικα οι ορισμοι ειναι κρισιμοι.
Για να θεωρηθει <<εγχρωμο νομισμα νομισματοκοπειου>> ενα νομισμα, αρχικα πρεπει να ειναι νομισμα. Που σημαινει οτι ειναι νομιμο χρημα στο εθνος που το εκδιδει.Για να οριστει ως το <<πρωτο εγχρωμο  στον κοσμο>> σημαινει οτι το κρατος που το εξεδωσε πρεπει να ειναι ενα αναγνωρισμενο κρατος απ τον ΟΗΕ η να υπαρχει μια αμοιβαια συμφωνια του ιδιου του εθνους κ της αναγνωρισμενης κυβερνησης που ειχε τον ελεγχο πριν απο την ανεξαρτησια αυτου του εθνους.
Επισης σε ενα νομισμα το χρωμα πρεπει να εχει εφαρμοστει απο το νομισματοκοπειο που κατασκευαστηκε η απο αλλο οργανισμο που εχει την επισημη εγκριση του εθνους που το εκδιδει.
Ποιο εθνος εξεδωσε λοιπον το πρωτο εγχρωμο νομισμα? Ειναι το Παλαου ενα νησακι στον Ειρηνικο που ειναι γνωστο για τα εγχρωμα νομισματα του κ για τα νομισματα με γοργονες που εκδιδει.
Εδω λοιπον αρχιζουν καποια ζητηματα. Το CIT ενα ιδιωτικο νομισματοκοπειο στο Λιχτενσταιν το 1992 αναπτυσει για πρωτη φορα μια πρωιμη τεχνικη χρωματισμου νομισματων κ την εφαρμοζει στις εκδοσεις των νομισματων του Παλαου εκεινη την χρονια.. Μερικα απο αυτα πουληθηκαν ακομα κ με πιστοποιητικο γνησιοτητας απο μια εταιρεια στην Μινεαπολη των ΗΠΑ η οποια σημερα δεν υπαρχει. Το πιστοποιητικο βεβαιωνε οτι αυτο ειναι το <<πρωτο παγκοσμιως νομισμα πληρους χρωματος>>. Αυτο βεβαια ηταν στα ορια της απατης. Γιατι θα μου πειτε?
Γιατι το Παλαου απο το 1947 εως το 1994 ηταν <<περιοχη εμπιστοσυνης >>των ΗΠΑ. Ο ορος <<περιοχη εμπιστοσυνης>> ειναι ενας ορος του ΟΗΕ για μια περιοχη που θα αποκτησει τελικα ανεξαρτησια. Αρα το 1992 το Παλαου χωρις την συμφωνια των ΗΠΑ δεν μπορουσε να εκδωσει δικο του νομισμα. Το Παλαου απεκτησε την ανεξαρτησια του το 1994. Ως εκ τουτου οι εκδοσεις του Παλαου το 1992 κ το 1993 δεν αποτελουν νομιμο χρημα. Μεχρι σημερα το επισημο νομισμα του Παλαου ειναι το USD αλλα μονο μετα το 1994 το κρατος αυτο εχει το δικαιωμα να κοβει δικο του συλλεκτικο νομισμα.
Τι ειναι λοιπον τα δολλαρια του Παλαου του 1992 κ του 1993? Θεωρουνται κατι μεταξυ Fantasy coins κ μοτιβου. Τα Fantasy coins ειναι ενα ειδος νομισματος χωρις νομικη υποσταση κ αξια. Τα μοτιβα ειναι απλα σχεδια νομισματων.
Εαν υπηρχε ενας νομισματικος ορος που να οριζε ενα προτυπο <<προ εθνικοτητας>> η <<προ κρατικης υποστασης>> τοτε τα νομισματα του Παλαου του 1992-1993 ισως να πληρουσαν τις προδιαγραφες. Διαφορετικα ειναι απλα Fantasy coins μια περιοχης των ΗΠΑ.
Κανενα κρατος λοιπον δεν εξεδωσε εγχρωμο νομισμα το 1992 κ αυτο μας φερνει στο 1993. Τοτε 2 κρατη εκδιδουν ταυτοχρονα εγχρωμα νομισματα ως μερος 2 διαφορετικων σειρων τα εκοψε μαλιστα το ιδιο νομισματοκοπειο. Ενα νομισματοκοπειο της Νοτιου Αφρικης που ακομα δεν εχει καθοριστει γιατι οι Νοτιοαφρικανοι για δικους τους λογους δεν δινουν αυτην την πληροφορια. Οι χωρες αυτες λοιπον ειναι η Ουγκαντα με την σειρα Famous places κ η Ισημερινη Γουινεα με την σειρα Δεινοσαυροι
Ο τιτλος λοιπον μοιραζεται σε Ουγκαντα κ Ισημερινη Γουινεα
Ελπιζω να βρηκατε ενδιαφερουσα την μικρη μου ερευνα κ ευελπιστω σε μια ωραια συζητηση
Καταγράφηκε

VENCEREMOS
cat
Διαχειριστής
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2685



Προφίλ
« Απάντηση #1 στις: Νοέμβριος 12, 2021, 11:25:22 μμ »

Φωτο για το θεμα
https://en.numista.com/catalogue/pieces22007.html

https://en.numista.com/catalogue/pieces77261.html

https://en.numista.com/catalogue/pieces44844.html
Καταγράφηκε

VENCEREMOS
cat
Διαχειριστής
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2685



Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 12, 2021, 11:29:58 μμ »

Οφειλω εδω να πω πως το θεμα το παρουσιασα για πρωτη φορα στο Συλλεκτικο Στεκι τον καιρο της απουσιας μου
Καταγράφηκε

VENCEREMOS
IliopoulosC
Επισκέπτης
« Απάντηση #3 στις: Νοέμβριος 12, 2021, 11:41:04 μμ »

H χρωματοποίηση  γίνεται με τεχνική επισμάλτωσης η μεταλλικής βαφής και ψησίματος? Στριφογύρισμα ματιών Στριφογύρισμα ματιών
Καταγράφηκε
coll
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 3735


Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Νοέμβριος 12, 2021, 11:42:13 μμ »

Ευχαριστούμε!
Καταγράφηκε
cat
Διαχειριστής
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2685



Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Νοέμβριος 12, 2021, 11:49:21 μμ »

H χρωματοποίηση  γίνεται με τεχνική επισμάλτωσης η μεταλλικής βαφής και ψησίματος? Στριφογύρισμα ματιών Στριφογύρισμα ματιών
Σε επομενο ποστ αυριο μεθαυριο θα σας παρουσιασω τις τεχνικες χρωματοποιησης των νομισματων φιλε μου. Τεχνικες που παρουσιαζουν ιδιαιτερο ενδιαφερον κ εαν μπορεσω θα σας δειξω απο την συλλογη μου νομισματα με τις τεχνικες που εξελιχθηκαν με τα χρονια
Καταγράφηκε

VENCEREMOS
gemuncey23
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1833


Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Νοέμβριος 13, 2021, 02:18:56 πμ »

Παρεμπιπτόντως, υφίσταται και η μέθοδος χρωματισμού νομισμάτων με την τεχνική της ανοδικής οξείδωσης. Η τεχνική αυτή -γνωστή και ως ανοδίωση- εφαρμόζεται, κυρίως, σε νομίσματα νιοβίου, τανταλίου και τιτανίου.

Σχετική περίπτωση η δημοφιλής σειρά εγχρώμου νιοβίου του Αυστριακού νομισματοκοπείου. Αξιόλογα και τα καναδέζικα. Επίσης, ενδιαφέροντα νομίσματα από ανοδιωμένο ταντάλιο έχει εκδόσει το Καζακστάν.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 13, 2021, 02:23:42 πμ από gemuncey23 » Καταγράφηκε
cat
Διαχειριστής
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2685



Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Νοέμβριος 13, 2021, 08:39:05 μμ »

Ας δουμε σημερα φιλοι μου πως χρωματιζονται τα νομισματα.
Καθως η τεχνολογια προχωρα ισως αργοτερα να δουμε πολλων ειδων τεχνικες ωστοσο σημερα υπαρχουν 3 βασικες μεθοδοι. Ας τις δουμε λοιπον.
Η απλουστερη κ η φτηνοτερη μεθοδος περιλαμβανει την χρηση ενος πολυχρωμου applique (https://en.wikipedia.org/wiki/Appliqu%C3%A9) φανταστητε το σαν ενα παζλ κολλημενο στην επιφανεια ενος νομισματος. Το Παλαου η Ζαμπια κ η Λιβερια εχουν εκδωσει νομισματα applique μεταξυ αλλων. Ορισμενα εχουν καλλιτεχνικη εμφανιση ενω αλλα μοιαζουν με μικροσκοπικες φωτογραφιες. Μερικοι ονομαζουν αυτην την εφαρμογη πρισματικη ωστοσο οι συλλεκτες ονομαζουν αυτα τα νομισματα ως νομισματα ολογραματος.
H επομενη μεθοδος περιλαμβανει τον χρωματισμο της επιφανειας του νομισματος με την χρηση υπολογιστη κ ενος inkjet ενος ας πουμε εκτυπωτη, που χρησιμοποιει μελανι η χρωμα. Οι BVI, το Isle of Man, ο Καναδας κ η Αυστραλια ειναι μονο μερικα απο τα εθνη που εκδιδουν αυτο τον τυπο. Τα Αυστραλιανα νομισματοκοπεια το αποκαλουν εγχρωμη εκτυπωση. Το αποτελεσμα δεν ειναι τοσο απλοικο οσο ενα applique κ οι συλλεκτες το προτιμουν περισσοτερο.
Παμε τωρα στην 3η μεθοδο που ειναι κ η πιο δημοφιλης στους συλλεκτες.Αυτη η μεθοδος ειναι η πιο κουραστικη η πιο επιπονη κ η πιο ακριβη  φυσικα. Τα νομισματα που προκυπτουν απο αυτη την μεθοδο ονομαζονται επισμαλτωμενα νομισματα. Οι περισσοτεροι ανθρωποι πιστευουν πως η επισμαλτωση ειναι μια αρχαια μεθοδος κατα την οποια τα μικροκοιλωματα μια επιφανειας γεμιζουν με χρωματιστο πυριτιο κ επειτα πυρωνεται η επιφανεια προσθετοντας παλλαπλα στρωματα ωστε να επιτευχθει ενα λειο κ γυαλιστερο αποτελεσμα. Ωστοσο η επισμαλτωση που κανουν τα νομισματοκοπεια ειναι μια ψυχρη επισμαλτωση που περιλαμβανει ενα η κ περισσοτερα στρωματα χρωματος. Οπως κ με την Κουβανικη διαδικασια τα μικροκοιλωματα στην επιφανεια του νομισματος ειναι γεματα με διαφορετικα χρωματα. Τα αποτελεσματα ειναι πιο φωτεινα ,αφηνοντας σχεδια με περισσοτερες λεπτομεριες κ πολυ εντυπωσιακα. Μοιαζουν με μικρογραφιες ελαιογραφιων.
Σημερα νομισματα με οψη σμαλτου εκδιδονται απο το Αφγανισταν,την Κινα,τον Καναδα,την Γαλλια κ την Βουλγαρια μεταξυ αλλων. Οι τρεις τελευταιες χωρες εχουν περιγραψει καποιες απο τις εκδοσεις τους ως <<σμαλτα στο χερι>>
Οταν ο χρωματισμος ειναι διαφανης το αποτελεσμα μοιαζει με αυτο του βιτρο. Ο Καναδας εχει εκδωσει αρκετα ημιδιαφανη αναμνηστικα νομισματα χρησιμοποιωντας μια διαδικασια δικης του εφευρεσης.
Ελπιζω καπως να σας βοηθησα φιλοι μου ωστε την επομενη φορα που θα ανταμωσετε με ενα εγχρωμο νομισμα να το δειτε με μια αλλη ματια.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 13, 2021, 08:43:24 μμ από cat » Καταγράφηκε

VENCEREMOS
cat
Διαχειριστής
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2685



Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Νοέμβριος 13, 2021, 08:40:45 μμ »

Δειτε κ εδω

https://www.youtube.com/watch?v=Jc5JJPgUgQs
Καταγράφηκε

VENCEREMOS
IliopoulosC
Επισκέπτης
« Απάντηση #9 στις: Νοέμβριος 13, 2021, 09:33:10 μμ »

Να σαι καλά Δημήτρη για τις πληροφορίες. Έχω παρακολουθήσει βίντεο με χειροποίητη επισμαλτωση (θερμή) αλλά δεν έχω δει βιομηχανική επισμαλτωση (ψυχρή). Τα τελευταία χρόνια έχω δει και ψηφιδοποίηση νομισμάτων με ημιπολύτιμους η και πολύτιμους λίθους. Το αποτέλεσμα είναι κάτι περισσότερο σαν κόσμημα και λιγότερο σαν νόμισμα. Σίγουρα όμως εντυπωσιακό
Καταγράφηκε
fotiscy
Χάλκινο μέλος
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 370



Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Νοέμβριος 13, 2021, 09:39:28 μμ »

πολύ ενδιαφέρον αναμένω την συνέχεια
Καταγράφηκε

“Out of the mountain of despair, a stone of hope” MLK
cat
Διαχειριστής
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2685



Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Νοέμβριος 13, 2021, 11:29:24 μμ »

Σας ευχαριστω φιλοι μου. Να διευκρινησω πως αν και στην συλλογη μου εχω αρκετα εγχρωμα εμενα δεν με ενθουσιαζουν ωστοσο ειναι μια πραγματικοτητα στον κοσμο των συλλεκτων που δεν μπορουμε να την αγνοησουμε.
Οι νεοι συλλεκτες επισης ενθουσιαζονται συχνα με αυτα κ ειναι μια ωραια αφορμη για να μπουν πιο πολυ στον συλλεκτισμο
Καταγράφηκε

VENCEREMOS
fotiscy
Χάλκινο μέλος
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 370



Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Νοέμβριος 14, 2021, 09:05:34 μμ »

Ούτε εμένα με τραβάνε τα χρωματιστά, έχω ελάχιστα με resin που ως υλικό δίνει κάτι περισσότερο θεωρώ, αλλά κυρίως λόγο οτι ήθελά νομίσματα με συγκεκριμένα θέματα και αυτά ήτανε έγχρωμα.
Καταγράφηκε

“Out of the mountain of despair, a stone of hope” MLK
cat
Διαχειριστής
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 2685



Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Νοέμβριος 14, 2021, 09:08:09 μμ »

Ούτε εμένα με τραβάνε τα χρωματιστά, έχω ελάχιστα με resin που ως υλικό δίνει κάτι περισσότερο θεωρώ, αλλά κυρίως λόγο οτι ήθελά νομίσματα με συγκεκριμένα θέματα και αυτά ήτανε έγχρωμα.
Ειναι πολλη αμφιλεγομενη ιστορια φιλε μου. Νομιζω πως μονο ο χρονος θα δειξει
Καταγράφηκε

VENCEREMOS
fotiscy
Χάλκινο μέλος
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 370



Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Νοέμβριος 14, 2021, 09:10:20 μμ »

Ούτε εμένα με τραβάνε τα χρωματιστά, έχω ελάχιστα με resin που ως υλικό δίνει κάτι περισσότερο θεωρώ, αλλά κυρίως λόγο οτι ήθελά νομίσματα με συγκεκριμένα θέματα και αυτά ήτανε έγχρωμα.
Ειναι πολλη αμφιλεγομενη ιστορια φιλε μου. Νομιζω πως μονο ο χρονος θα δειξει


χαχα αυτό το μόνο σίγουρο, κανένας δεν γνωρίζει στο μέλλον ίσως όλα να είναι έτσι ή  ακόμη χειρότερα ψηφιακά Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε

“Out of the mountain of despair, a stone of hope” MLK
Σελίδες: [1] 2
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences