Νομίζω το 1989 με επιφύλαξη, αλλά κι αυτό του 2017 δεν πάει πίσω που γιορτάζει τα 200 χρόνια της νέας λίρας (sovereign), και όχι τόσο τα «πειράματα» αλλαγής του σχεδίου του οπισθοτυπου, δηλ του αθάνατου σχεδίου του Bernardo Pistrucci, με τον Άγιο Γεώργιο να σκοτώνει τον δράκο όπως πχ το 2005 η το 2012 αν δεν απατώμαι.
Aυφές εμένα προσωπικά με αφήνουν αδιάφορο, αλλά σίγουρα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από αυτήν του 1980 έως και 1987 καθώς και 1989 έως και 1999 ας πούμε. Το 2000, νομίζω γίνεται και μια ψιλό αναπροσαρμογή στις τιμές, επειδή (μεταξύ άλλων δεν υπάρχει ελλειποβσρης ανάμεσα τους), είναι όλες αληθινές gem BU η gem proof, κατ’ελαχιστον ολίγον τι ακριβότερες αλλά δεν είμαι ο καταλληλότερος για να απαντήσει, ο SV collector σίγουρα θα σε κατατοπίσει καλύτερα και πιθανότατα θα με βγάλει και φάουλ, αν γλυτωσω την κόκκινη κάρτα.
Αυτό του 1989, ξεφεύγει τελείως, μπρος πίσω, γιατί γιορτάζει τα 500 χρόνια του πρώτου πρώτου sovereign γενικα και που το ορίτζιναλ απεικονίζει κι αυτό την Ελισαβετ την Α, με εντελώς διαφορετικό τρόπο, από μπροστά και όχι προφιλ, χωρίς Αη Γιωργη από πίσω, και κατά την προσωπική μου άποψη, και το 2017 με τις εκδόσεις (strike of the day, proof κλπ) που αναπαριστούν μια μοναδική λεπτομέρεια στην τονισμένη χοντρούλη περίμετρο του εμπροσθοτυπου, όπως και το 1817, (αλλά όχι όλες οι αξιες και κυρίως όχι όλες οι κοπες, μόνον προυφ και νομίζω strike of the day, περίπου ισότιμες σε αξία ), όπου μόνον η λίρα και το πεντολιρο έχουν αυτή τη λεπτομέρεια και όχι οι υπόλοιπες 2 η 3 αξιες (£2,£0,50, £0,25). Δύσκολη η τελευταία γιατί είναι και πρόσφατη, από τιμές δεν έχω ιδέα, και γίνεται ΤΟ ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ! ήδη πριν την εντυπωσιακή άνοδο του χρυσού έβλεπες διαφορες τιμής €600-€800 στο πεντολιρο και μόνον. Αυτά τα ολιγα, καλό σας μεσημέρι που πήγε σχεδόν.