Επειδή αναφέρεται το mintage για τα κέρματα έχω να σας ρωτήσω αν κάποιος γνωρίζει έγκυρα να μας πει. Όταν μένουν αδιάθετα και αποσύρονται, μπορεί να διατεθούν αργότερα; Το ρωτάω γιατί αν αυτό αποκλείεται τότε είναι καλύτερα για την αξία των νομισμάτων ένα που βγήκε σε 2000 κομμάτια να μείνει αδιάθετο, παρά να εξαντληθεί, γιατί πρακτικά θα είναι πιο σπάνιο από ένα που βγήκε στο ίδιο mintage και εξαντλήθηκε. Εδώ βέβαια έρχεται και το θέμα που μάλλον εξ αρχής παίζει ρόλο στο ποιο θα εξαντληθεί και νομίζω συμφωνούν οι περισσότεροι ότι τα νομίσματα μας δυστυχώς δεν έχουν ενδιαφέρουν για εκτός Ελλάδας κόσμο...
απόσυρση δεν σημαίνει και καταστροφή. νομίζω κάπως έτσι είχε γίνει με τα του 2012 τα χρυσά. είχαν αποσυρθεί, είχαν πάρει τρελή αξία και μετά τα ξαναέβγαλαν προς διάθεση.
Νομίζω μετά βγήκε ανακοίνωση - αν δεν κάνω λάθος - ότι πάνε μαζί με την τελική απόσυρσή τους για λιώσιμο.
Αν στην απόσυρση επισημαίνουν και ''καταστροφή'' τότε πάνε για λιώσιμο. Το σύνηθες μέχρι σήμερα είναι αυτό.
Όσα πήγαν για απόσυρση μετά καταστράφηκαν. Το έγραφαν και οι εγκύκλιοι που είχαν βγεί.
Επίσης το χρυσό του 2003 που βγήκε προς πώληση το 2012, ποτέ δεν είχε βγει σε πώληση! Απλά το είχαν
δώσει ως δώρο σε κάποιους επισήμους το 2004.
Το 2012 βγήκε για πρώτη φορά προς πώληση στα 2100 € και πουλήθηκαν πολύ λίγα τμχ διότι για εκείνη
την εποχή( χρεωκοπία κλπ) τα 2100 € ήταν υπέρογκο ποσό!
Το 2014 βγήκε η ανακοίνωση για τελευταία ημερομηνία πώλησης 31/12/2014 μετά θα πήγαινε για
απόσυρση και καταστροφή. Και έτσι έγινε. Η εγκύκλιο περιλάμβανε όλα τα μέχρι τότε αδιάθετα.
Proof, ασημένια, σειρές, blister κλπ
Μαζί με εκείνη την απόσυρση η μπάλα πήρε και τα ασημένια Σωκράτη - Αισχύλο.
Και ο λόγος που σήμερα ο Σωκράτης πουλιέται ακριβά ενώ το τιράζ του είναι πολύ μεγάλο 5000 τμχ, είναι αυτός.
Πουλήθηκαν λίγα τμχ. Κανείς δεν πήγε να πάρει όταν είδε το τιράζ του και όταν πλέον καταστράφηκε
τα τμχ που έχουν πουληθεί δεν φτάνουν να καλύψουν την ζήτηση.
Αυτή ήταν και η τελευταία απόσυρση - καταστροφή μέχρι σήμερα.
Και μην περιμένετε αυτά τα νομίσματα να ξαναβγούν. Σας το λέω με σιγουριά. Ότι καταστράφηκε, τέλος!!!!