Θα μου επιτρέψεις να σου πω, ότι το poll σου ήταν έλλειπεστατο. Όχι μόνο γιατί δεν είχε το 1000ρικο του 1921 μέσα, παγκοσμίως αποδεκτό ως ένα από τα ωραιότερα του κόσμου (εξώφυλλο καταλόγου Krause το 2012), αλλά πχ δεν είχε και σχεδόν ΜΗΔΕΝ Γαλλία η Γαλλικές αποικίες η χώρες που τύπωσε η Γαλλία γι αυτές, με τη μαγική συνταγή που στο λόγο της τιμής μου έχει και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι μέσα, σε Γαλλική περιγραφή το είχα διαβάσει , κι ας τα λέμε μεταξωτά εδώ, πχ το απίστευτο 100δραχμο του 1935, η της Réunion με την επισήμανση, η τα 5φραγκα με τον Victor Ηugo τα δεκοφραγκα με τον Richelieu, αλλά κυρίως οι αποικίες, πωπωπωπωπω, που ΔΕΝ..... σορρυ.
Δεν ξέρω πως έκανες την επιλογή, δικά σου σίγουρα δεν ήταν αφού αυτό το πραγματικά υπέροχο του Βιετνάμ 1000 dong (the old man) όπου η ψήφος ήταν δικη μου, κοστίζει όσο ένα δυαράκι στα Πετράλωνα, και κυρίως υπάρχει η ένα η δυο μόνον, επίσης ψήφισα το «magic carpet» του Λιβανου, που δεν έλαβε ούτε ΜΙΑ ψήφο, γιατί ΔΕΝ πήρε το σύστημα την (δεύτερη) ψήφο μου, που για μένα ήταν τα μόνα «αποδεκτά» για μια τέτοια τόσο υποκειμενική απάντηση.
Το γεγονός ότι αυτοί που απάντησαν στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν είχαν ιδέα με το αντικείμενο, μάλλον δε βοηθούσε, με την έννοια ότι περιορίστηκαν σε αυτά που τους έδειξες και λυπάμαι αλλά η επιλογή ήταν παρά μα παρά παρά παρά πολύ πτωχή, για να μην πω ατυχης. Οι δε «νικητές» είναι αδιανόητο για μένα, όχι μόνο δεν βρίσκω καμία ομορφιά, αλλά πιστεύω ότι δεν είχαν δουλειά σε αυτό το poll.
O μόνος σίγουρα ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ, με θαυμάσιο κατάλογο και τεράστια εμπειρία και βιβλιογραφία πίσω του σε όλα τα έντυπα η ηλεκτρονικά του χωρου, ο VangeliS, όπως είδε συμφώνησε αβλεπι μαζί μου για το χιλιάρικο του 1921. Όσο για το 1000ρικο του 1956 που πρότεινα, ήταν γιατί βλέπω ποσο πολύ το θαυμάζουν οι ξένοι, που αν μπορούν το βάζουν αμέσως στη συλλογή τους, με τον Μέγα Αλέξανδρο μπροστά και την μάχη της Ισδου στο πίσω μέρος, την σημαντικότερη μάχη και νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θεωρείται διεθνώς εκ των ουκ άνευ, κι αυτό το διαπιστώνω σε κάθε μου επίσκεψη σε διεθνή φορουμ χαρτονομισμάτων, 3 που πάω τέλος πάντων, όταν έχω καιρό, δηλαδή ποτε.
Τέλος πάντων, αυτά τα λέω με φιλικό τρόπο, poll ομορφιάς (
σε χαρτονομίσματα επιλεγμένα φιρδην μιγδην και με ελάχιστες απαντήσεις και ψήφους ίσως δεν είχε και νόημα να γίνει. Ας κλείσω εδώ : Beauty is in the eye of the beholder.
Φιλε μαλλον καπου τα εχεις μπερδεμενα στο μυαλο(ολα) γι αυτο θα μου επιτρεψεις και εμενα με τον ιδιο "φιλικο" τροπο να σου τα ξεμπερδεψω.
Αρχικα το poll δεν ηταν ελλιπεστατο οπως θα ηθελες να ειναι ,ηταν ελλιπες,εξ ορισμου βεβαια θα ηταν ελλιπες διοτι οταν επρεπε να επιλεξω 10-11 χαρτονομισματα και οχι 100 καποια θα εμπαιναν στη λιστα και αλλα οχι,ειναι προφανες λοιπον οτι καποιοι θα ειχαν διαφωνιες με την λιστα και ειναι σεβαστο αυτο αλλα δεν γινοταν αλλιως λογω χρονου και χωρου δεν μπορουσα να βαλω οτι ομορφο χαρτονομισμα εχω δει ποτε σε ενα ψηφισμα, οπως πανω κατω εβαλες εσυ με τις επομενες φωτογραφιες σου.
" αλλά πχ δεν είχε και σχεδόν ΜΗΔΕΝ Γαλλία η Γαλλικές αποικίες η χώρες που τύπωσε η Γαλλία γι αυτές"
Το νουμερο 5 της τα'ι'της το εκδωσε η τσεχοσλοβακια?
Τωρα φτανουμε στο δυσκολοτερο θεμα να σου εξηγησω γιατι δεν εβαλα το 1000 του 21,η αληθεια ειναι το ηξερα απο πριν οτι θα βρισκοταν καποιος που θα ελεγε γιατι δεν το βαλες ειναι το ομορφοτερο κλπ κλπ...
Θα σου εξηγησω τους λογους καποιοι ειναι υποκειμενικοι ,καποιοι ισως αντικειμενικοι
Αρχικα το ψηφισμα που πηρες μερος ειναι στη λιστα με τα ξενα χαρτονομισματα επιτηδες μπηκε εκει για να αποφυγουμε το 1000 αλλα οκ δεν το προσεξες δεν πειραζει.
Δευτερον ηξερα εξ αρχης αν εβαζα σε ελληνικο φορουμ το 1000 ρικο θα κερδιζε επειδη απλα και μονο ειναι ελληνικο, ακομα και μετριο να ηταν ενα ελληνικο θα επερνε ψηφους(βεβαια περιμενα μεγαλυτερη συμμετοχη απο 10 ατομα αλλα ας οψεται).Οποτε θα ηταν ασκοπο το ψηφισμα γιατι συμφωνα και με σενα
"Το γεγονός ότι αυτοί που απάντησαν στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν είχαν ιδέα με το αντικείμενο"
λογικα λοιπον αφου δεν ειχαν ιδεα θα εβγαζαν ενα ελληνικο σωστα?
Τωρα μιας και εγραψες την αποψη σου για το συγκεκριμενο χαρτονομισμα θα ηθελα να γραψω και εγω την δικη μου.Το θεωρω πανεμορφο χαρτονομισμα ,σε μια μεγαλη λιστα με 100 χαρτονομισματα πχ πιθανοτατα θα το εβαζα μεσα ,σε μια λιστα με 10 δεν θα το εβαζα ποτε ,και ασε με να σου εξηγησω τους λογους.
Αρχικα να πω οτι δεν το θεωρω πιο ομορφο απο το 500 της σειρας, ισως ο λογος που το κανει να ξεχωριζει ειναι το μπλε το χρωμα και οι συνδιασμοι χρωματων, δεκτο γιατι οχι
Ολη η σειρα ειναι ομορφη αλλα το προβλημα με τα χαρτονομισματα εκεινης της (μεγαλης περιοδου) ειναι οτι μαλλον ολα εχουν βγει σαν σχεδια "με το τσουβαλι" απο την american banknote company.Ολα εχουν κοινο μοτιβο μια πλευρα με το προσωπο του Σταυρου και καποια αλλα σχεδια τα οποια δεν χρησιμοποιηθηκαν μονο σε ελληνικα χαρτονομισματα αλλα και σε αλλων χωρων (οπου μπορουσε να τα πουλησει η abc) .
Παρε για παραδειγμα το 25δρ του 1918 οπως ειχα γραψει και σε αλλο θεμα μοιραζονται μια ιδια οψη με ενα τζαμαικανο χαρτονομισμα...
Επισης αντι για 25 δραχμες γραφει απο πισω 25 franc... δεν καταλαβαινω τον λογο ισως συνεργαζομασταν πολυ με την γαλλικη κυβερνηση εκεινο τον καιρο?Για μενα ειναι προχειροδουλεια...
Για μενα λοιπον για αυτους τους λογους δεν μπορω να τα εχω τοσο ψηλα στην εκτιμηση μου,πιστευω στερουνται καλλιτεχνικης πρωτοτυπιας και ειναι σαν να μου ζητας να κρινω πχ μια ταπετσαρια των windows .Μπορει να ειναι πολυ ομορφη σαν εικονα αλλα δεν μπορω να την βαλω στην ιδια κατηγορια με αλλες.
Ωστοσο αυτη ειναι η δικη μου αποψη και ολοι εχουμε το δικαιωμα να εχουμε την αποψη μας σε ενα υποκειμενικο θεμα.
Απο εκει και περα θα ηθελα να σχολιασω και λιγο τις κακοπροαιρετες μπαρουφες που πεταξες.
Ποιος σου ειπε οτι εβαλα ενα ψηφισμα για να τσακωθουν τα μελη του στεκιου?Ποιος σου ειπε οτι το εβαλα για να κανω μοστρα τις γνωσεις μου και μου κανεις(τις ανυπαρκτες δικες σου)?
Εβαλα ενα ψηφισμα για να παρουν μερος τα μελη να δουμε αν εχει σχεση η τιμη που πιανουν με την ομορφια και γιατι οχι να κανουμε κουβεντα επανω στα χαρτονομισματα ,αν εχει καποιος να προσθεσει καποιο κλπ, φιλικα παντα.Εσυ φανταζομαι τον λογο που "θιχτηκες" ηταν καποιο μηνυμα με συντονιστη θα το αναφερω στο επομενο μηνυμα μου.Εσυ νομιζες οτι κανουμε καποια κοντρα? στο ποιος θα ψηφισει το "δικο" μας χαρτονομισμα και αν δεν το ψηφισει ειναι ολοι βλακες εκτος απο εμας?
Εγω να σου πω ψηφισα το 5+4 και μου κανει μεγαλη εντυπωση πως ημουν ο μονος που ψηφισε της ταιτης το οποιο το θεωρω πολυ πιο ομορφο απο το χιλιαρικο του 1921.Αλλα ειμαι ΕΓΩ που το λεω αυτο και θα πρεπει να το δεχτεις οπως εγω δεχομαι την δικη σου γνωμη και οπως θα πρεπει να δεχτουμε την γνωμη ενος τριτου που βρισκει καποιο αλλο.Αυτος ηταν ο σκοπος του ψηφισματος να συζητησουμε και να δουμε τι εχει να πει ο καθενας.
Εσυ αντιθετα φροντισες να με προσβαλεις "Δεν ξέρω πως έκανες την επιλογή, δικά σου σίγουρα δεν ήταν"
(ποιανου ηταν του πνευματικου μου?)
Να προσβαλεις τα υπολοιπα μελη που πηραν μερος στο ψηφισμα
"Το γεγονός ότι αυτοί που απάντησαν στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν είχαν ιδέα με το αντικείμενο"
και να προσπαθησεις με ενα πραγματικα κομπλεξικο τροπο να μας πεισεις οτι εσυ εισαι ο σωστος της υποθεσης
λεγοντας πως ο "ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ,vangelis" θα ψηφιζε οτι και εσυ.
Εγω τον "Vangelis" δεν τον γνωριζω προσωπικα και ξεκαθαριζω οτι δεν θελω να τον προσβαλω καθολου δεν με απασχολει αν εχει εκδωσει 1 η 150 βιβλια και αν η heritage auctions τον συμβουλευεται πριν κανει καθε δημοπρασια της,η γνωμη του μετραει ΑΚΡΙΒΩΣ το ιδιο με καποιον που ξεκιναει τωρα στα χαρτονομισματα για τον απλουστατο λογο οτι η ομορφια ενος χαρτονομισματος (πραγματος γενικοτερα) ειναι υποκειμενικη,δεν παιζει κανενα ρολο η εμπειρια,τα χρονια και οι περγαμηνες καποιου σε θεματα υποκειμενικης ομορφιας,ουτε καν το οτι ηταν εξωφυλλο σε καποιον καταλογο krause(Με τοσους καταλογους που εχουν βγει υπαρχει χαρτονομισμα που δεν εχει μπει εξωφυλλο? νομιζω και το 20ρικο του 55 ειχε μπει,δεν λει κατι αυτο).
Εγω σεβομαι την γνωμη του οπως και ΚΑΘΕ αλλου που εχει κατι να πει και πραγματικα ο ανθρωπος με ευγενεια στο τελευταιο μηνυμα του εγραψε την γνωμη του χωρις να πει" ξερεις ποιος ειμαι εγω και τι βιβλια εχω βγαλει, η δικια μου επιλογη ειναι σωστη"
Με την ιδια λογικη θα μπορουσα να ελεγα τα ιδια και εγω,μπορει ολα αυτα τα χαρτονομισματα που εβαλα να τα εχω στη συλλογη μου το γνωριζεις εσυ? Γνωριζεις ποιος ειμαι και τι συλλογη εχω και τι εμπειρια εχω στα χαρτονομισματα? Εγω προσωπικα δεν σε γνωριζω ,αλλα δεν θα μιλαγα ποτε με αυτον τον εγωκεντρικο τροπο.
Με το μηνυμα σου ηταν πραγματικα προσπαθησες να υποτιμησεις τον χρονο μου τη δουλεια μου για να οργανωσω αυτο το ψηφισμα ,την νοημοσυνη μου ,την νοημοσυνη των υπολοιπων μελων που ψηφισαν και φροντισες να το χαλασεις κακοπροαιρετα φυσικα κατι το οποιο εγω δεν θα δεχτω ενω αν δεν συμφωνουσες θα μπορουσες να μην παρεις μερος το πιο απλο. Στο επομενο μου μηνυμα θα γραψω το λογο που θιχτηκες και ενα μηνυμα προς διαχειριστες Ευχαριστω οσους διαβασαν εως εδω και συγγνωμη για το μεγαλο κειμενο