Ερωτηση παντα επικαιρη αλλα αυτη την φορα σε πολυ δυσκολη συγκυρια.
Προσωπικα προτεινω
χρυσο εικοσαρι του 84(εχει ευκολη μεταπωληση)
χρυσο εικοσαρι του 33 (παντα επικαιρο)
Ισως ενα Φοινικα.
Διαφορετικα λιρες ........
Ειτε επενδυτικες ή αν δεν θες παρε κανενα προυφακι.
Γενικως τα μισα και τα πεντολιρα φευγουν δυσκολοτερα.
Του γουστου μου ειναι και καποια Ισπανικα αποικιοκρατικα χρυσα .
Οσον αφορα τις τιμες συμβουλεψου καποιν φιλο για να μην την πατησεις.
Διοτι επιτυχημενη αγορα ειναι αυτη που την επομενη μερα μπορεις να παρεις τα χρηματα σου πισω .
Διαφορετικα μπορει να μην τα παρεις και ποτε.
Δεν είμαι βέβαιος ότι η απάντηση ανταποκρίνεται στην ερώτηση το φίλου μας.
Ο φίλος μας ρώτησε συγκεκριμένα για νόμισμα/-ατα "
που να εχει σοβαρες βλεψεις ανοδου σε σπανιοτητα και αξία".
1. Για το χρυσό 20άρη του '84 έγραψε πιο πάνω ο Γιώργος ο Κουντουρίδης.
Ναι μεν είναι συλλεκτικό, αλλά οι τιμές έχουν ταβανιάσει, για τα καλά κομμάτια, συνεπώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις για "σοβαρή" άνοδο σε "αξία" που θέλει ο φίλος.
2. Για το χρυσό 20άρι του '33 σωστό, όπως επίσης ίσως/μάλλον και για τους φοίνικες, αν και δεν ξέρω αν ισχύουν και γι'αυτά ότι και για το χρυσό 20άρι του '84, για τα καλά κομμάτια (MS63 και άνω).
3. Για επενδυτικές λίρες, δηλαδή κοινές λίρες bullion, πιστεύεις ειλικρινά ότι έχουν "σοβαρές βλέψεις ανόδου σε σπανιότητα και αξία";!
4. Τα ισπανικά αποικιοκρατικά είναι πολύ ωραία, αλλά νομίζω ο φίλος δεν ρώτησε τι είναι του γούστου καθενός από εμάς (και εμένα μου αρέσουν τα λατινοαμερικάνικα π.χ.), αλλά -επαναλαμβάνω!- νομίσματα που να έχουν
σοβαρές βλέψεις
ανόδου σε σπανιότητα και
αξία.
Μπορείς να τεκμηριώσεις γιατί τα
συγκεκριμένα που προτείνεις, πληρούν τις
συγκεκριμένες προϋποθέσεις;
5. Για τα προυφ (υποθέτω εννοείς λίρες) έχεις δίκιο!
Έχω την εντύπωση, ότι επειδή όλο και περισσότεροι μπαίνουν στο "άθλημα", χωρίς όμως να έχουν χρήματα για μεγάλες αγορές, δημιουργείται σταδιακά μια αγορά για κοινές λίρες proof, που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν είχαν ιδιαίτερη υπεραξία.
Αυτό ισχύει κατά κόρον για τα proof πεντόλιρα, που νομίζω έχουν ισχυρές τάσεις ανόδου.
Αμέσως μετά οι λίρες, μετά τα μισόλιρα και τελευταία τα δίλιρα.
6. Πολύ σωστό αυτό που λες, ότι "επιτυχημενη αγορα ειναι αυτη που την επομενη μερα μπορεις να παρεις τα χρηματα σου πισω".
Βέβαια, ο φίλος δεν ζητά απλά αυτό, να πάρει δηλαδή τα λεφτά του απλά πίσω, αλλά κάτι παραπάνω, να έχουν δηλαδή τα νομίσματα και "σοβαρές βλέψεις ανόδου σε αξία".