παιδια εχετε μπερδεψει λιγο τα πραγματα.... και καποια πραγματα μπορει να παρεξηγηθουν!
ολα ειναι συλλεκτικα τα κερματα και εχουν και μια ιστορια πισω τους... απλα αυτο που λεμε.. δε νειναι συλλεκτικο.. ειναι περισσοτερο οτι δεν εχουν τοσο την υπεραξια του συλλεκτικου... την οποια διατηρουν σε ελαχιστη ποσοτητα.. πχ... (θα αναφερω τιμες στην τυχη... δεν ανταποκρινονται πιστευω στην αληθεια..), εν ταληρο του οθωνα ασημενιο... τρυπημενο... δεν θα εχει αξια μονο οσο το ασημι του.. 20 ευρω πχ... αλλα φυσικα δεν εχει και την τιμη του ακυκλοφορητου που θα κανει... πχ... 500 ευρω.... η διαφορα στην τιμη απ οτο ασημι στην τελικη τιμη ειναι η συλλεκτικοτητα του νομισματος λογο σπανιοτητας και καταστασης! το τρυπιο λοιπον θα το δεις 50-60 ευρω.. (πλασματικες τιμες παλι... ετσι; ), αρα εχει διατηρησεις κατι.. αλλα σε σχεση με το καλο.. σχεδον τιποτα.... δεν παυει ομως να ειναι ενα ιστορικο νομισμα!
δειτε βενετικα τσεκινια ου τα περισσοτερα ειναι τρυπια γιατι τα εκαναν φυλακτα.. δειτε τα χρυσα λεπτα Οθωμανικα... και αρκετα λεπτα ασημενια οθωμανικα που τα ειχαν για τις στολες και τα κοσμηματα τους... αλλα και για ιδιαιτερες γιορτες...
δεν πρεπει να τα ισοπεδωνουμε ολα... ο καθε ενας εχει και αγοραζει αναλογα με το πορτοφολι του.. δεν τον κανει ουτε λιγοτερο συλλεκτη ουτε τιποτα.. δηλαδη αν εχει καποιος καθαρισμενα, τρυπημενα φθαρμενα νομισματα δεν ειναι συλλεκτης; τοτε δεν ειμαι ουτε εγω συλλεκτης! το 90% αυτων που εχω ειναι καθαρισμενο ή τρυπιο, χαλασμενο και φθαρμενο! το θεμα ειναι να ξερει ο καθενας το τι εχει... και να του αρεσει αυτο που βλεπει! την συλλογη την κανει ο καθενας για την παρτι του κι οχι για τους αλλους! αν εμενα με ευχαριστει να εχω νομισματα ανεξαρτητου καταστασης... δεν με νοιαζει τι θα πει ο αλλος! κι αν δηλαδη δεν εχω τα χρηματα που ξοδευει ο αλλος;; να μην κανω κατι που με ευχαριστει;; το να τα δει καποιος εμπορος.. γιατι; για πουλημα θα τα εχω; αν μη κακο συμβει κατι τετοιο... κανεις δεν ξερει μεχρι τοτε πως θα ειναι τα πραγματα.. το νομισμα που επερνε καποιος 5 ευρω πριν 10 χρονια τωρα κανει 25.... που λεει ο λογος.. οποτε;;
το να το δει αλλος σοβαρος συλλεκτης... προσωπικα πιστευω.. το αν γελασει ή με χλευασει.. μαλλον θα χασει γενικα απο την σοβαροτητα του σαν ανθρωπος!
αν ερθετε εδω επαρχια και δειτε τιμες θα πεσετε κατω! δεν ειναι για ολους ευκολα να βρισκουν κερματα.. και αν ενα κερμα ειναι πανακριβο.. το να το εχω σε χαλια κατασταση ειναι λαθος; παιδια..κομματι της ιστοριας ειναι το νομισμα... η ιστορια ειτε απο ενα χρησιμοποιημενο ή σε κακη κατασταση βιβλιο.. ειτε απο ενα καινουργιο... ιστορια ειναι!
δε ειναι σωστο να λεει ο ενας στον αλλο οτι δεν εισαι καλος συλλεκτης ή δεν εισαι συλλεκτης γιατι οι καταστασεις των νομισματων σου δεν ειναι καλες! ολοι ειμαστε συλλεκτες... απλα καποιοι που εχουν το χρηματα αγοραζουν καλυτερα κομματια και σαν αξια εχουν καλυτερη συλλογη.. και αλλοι που δεν μπορουν...εχουν τις χαμηλοτερες! αλλα ολοι ειμαστε συλλεκτες! στον ορο συλλεκτης δεν ειναι μονο το τι εχεις αλλα το ποσο αγαπας αυτο που κανεις.. οι γνωσεις, η πειρα, κτλ...
τον ορο περιστασιακος χομπιστας... δεν το καταλαβαινω.... δηλαδη αφου μαζευω τετοια.. ειμαι περιστασιακος χομπιστας τα τελευταια 30 χρονια μου και δεν ειμαι σοβαρος συλλεκτης; και τι θα πει χομπιστας;; ολοι χομπι το εχουμε... εκτος κι αν καποιοι εγιναν επαγγελματιες.. και ζουν με αγοραπωλησιες...
ο καθενας κανει οτι τον ευχαριστει... το αν θα βγει ο αλλος για καφε με την κοπελλα του.. και ξοδεψει ενα Α ποσο το μηνα... να τον κανει μη σοβαρο συλλεκτη γιατι με αυτα τα χρηματα θα επερνε ενα καλυτερο νομισμα.. τι να πω... ασε που δεν νομιζω πια κανεις με οικονομικο προβλημα να ξοδευει τοσα πολλα το μηνα για καφεδες.... οσο κι αν αγαπας το νομισμα (και το λεω εγω ενας τρελλαμενος με τις συλλογες!), δεν ειναι και ολη η ζωη... γιατι μετα θα μεινω μονος να την "βρισκω" με τον Οθωνα και τον Γεωργιο...
ολα καλα ειναι στην ζωη!
τωρα... ειδικα στις μερες μας το θεμα βιοποριμου ειναι τεραστιο! ελαχιστοι τα βγαζουν περα.. αλλα και πριν... νομιζεται οτι ειναι ευκολο για ολους;; στην επαρχια εχει και αλλους μισθους..εχει και αλλες τιμες πολλες φορες πολυ ακριβοτερες απ οτην αθηνα.. σε πολλα πραγματα.. εχει και το κακο της εποχικοτητας! αυτα τα λεω για εδω που ειμαι! το 80% (τουλαχιστον!) στις δουλειες ειναι εποχικες! αρα δουλευεις το πολυ 5 μηνες και καθεσαι τους υπολοιπους γιατι στο νησι κλεινουν ολα! αρα θα πρεπει να μαζεψεις χρηματα για τον χειμωνα.. και τωρα με τους νεους νομους που ουτε ανεργια θα εχει... θα γινει το σωσε! το να δινεις 100 ευρω το μηνα... αν παιρνεις 500 - 600 - 700 ευρω και εχεις να πληρωσεις ενα καρο πραγματα.. δεν βγαινει με τιποτα! σε προιοντα... επειδη εχουμε 16% ΦΠΑ... νομιζεται ειμαστε φτηνοτεροι;; ειμαστε πολυ ακριβοτεροι!
για να επανελθω... αν εχεις τα κυκλοφορημενα.. και κλεινεις τρυπες.. ή εχεις ολοκληρη συλλογη ετσι... γιατι να εισαι μη συλλεκτης ή κατωτερος; ποιος ξερει;;; μπορει μετα απο καιρο να αναβαθμισω την συλλογη μου γιατι το γουσταρω εγω! ποτε για αλλους! αυτα που εχω τωρα.. τα χαιρομαι... αν παλι δεν το καταφερω.. σιγα ρε παιδια! και τι εγινε;
η θυσια που κανει καποιος ειναι αναλογη με το πορτοφολι του... εγω μπορει θυσια να εχω ακομα και τα 20 ευρω... και να λεω.. δεν θα βγω για μια εβδομαδα.. εκει θα παω με τα ποδια για να μην παρω ταξι.. για να παρω το ταδε νομισμα εστω και φθαρμενο... γιατι μεχρι εκει αντεχω... ο αλλος θυσια μπορει να εχει τα 1000 ευρω... ο αλλος τα 500... το θεμα ειναι το τι μπορει να στερηθει ο καθενας... για την αγαπη του... εστω και το ποιο μικρο.... θυσια παραμενει...
συγνωμη αν μιλαω εχωντας σαν παραδειγμα εμενα τις περισσοτερες φορες.. αλλα πιστευω οτι πολλοι ειναι στο ιδιο στυλ...
παντα μιλαω φιλικα... χωρις κανενα ιχνος κακιας, τσατιλας κτλ..! ετσι; και αυτα που γραφω σαν απαντησεις... δεν ειναι σε τονο αντιπαρεθεσης αλλα για να γινετε κουβεντα.
οσοι με ξερουν.. θα γνωριζουν οτι δεν ειμαι τυπος που του αρεσουν φασαριες κτλ..!
απλα υπεραγαπω τον συλλεκτισμο και το νομισμα χωρις να του κανω διακρισεις....
με στεναχωρει το γεγονος της απαξιωσης των κατωτερων καταστασεων.. ή νομισματων με προβληματα.. το νιωθω λιγο ας πουμε "ρατσιστικο" σαν να εχεις 2 γατακια και αυτο που ειναι λιγο κουτσο δεν το θελεις... και προτιμας το αλλο... γιατι ρε παιδια; και τα δυο γεννηθηκαν μαζι... απλα το ενα ταλαιπωρηθηκε απο την ζωη.. ενω το αλλο οχι... μη το κανεται αυτο....
ισως τωρα το πηγα πολυ στο ρομαντικο ή το τραβηξα και ξεχυλωσε.. αλλα αν αγαπας τα νομισματα... τα αγαπας ολα! οχι μονο τα ακυκλοφορητα!!! και ισως αυτο... ειναι και το βασικοτερο για την αρχη στο να γινεις συλλεκτης!!
φιλε Heretic το οτι εσπασε σλαμπαριστα.. δεν ειναι κατι νεο... πολλοι αμερικανοι το κανουν! ελεγχουν γνησιοτητα και κατασταση και μετα σπανε το σλαμπ και βαζουν το νομισμα στν συλλογη τους! ενα νομισμα που ηρθε λογο του οτι στην προσπαθεια της μια αμερικανα να σπασει ενα σλαμπ.. γρατσουνισε το νομισμα! αν και ασημενιο deep cameo μισοδολλαρο 1776-1976, θα το εριχνε στην κυκλοφορια... και προσφερθηκα να το παρω εγω! δεν με πειραζε εμενα!