ωπα κερματα οτε!! χαχαχαχα ομορφα τα ατιμα! θα τα μαζεψω καποια στιγμη... εχω καποια αλλα λιγα... 5 νομιζω!
οσο αφορα το οθωμανικο.... αν και τρυπιο... ομορφο!
ααχχ... χαχαχαχα
οσο κι αν φαινεται τρελλο... δεν ειναι αυτο στα λινκ και στην φωτο!!! χαχαχα
ειναι οντως 5 πιαστρες... κουροι, γροσια... οπως θες το λες! ειναι κομμενο στην Πολη απο τον Μαχμουτ Β΄, ειναι του 25ου χρονου βασιλειας οποτε παμε στο 1832.... αλλα αν προσεξεις στο νομισμα σου... καπω απο το δεσιμο στου στεφανιου στο σχεδιο και στις 2 οψεις... εχει μια τελεια! αυτο μας δειχνει οτι δεν ειναι το ιδιο κερμα με του λινκ και της φωτο που δεν την εχει την τελεια αυτη!
το κερμα ανηκει σε αλλη σειρα! η τελεια μας βοηθαει να ξεχωρισουμε την περιεκτικοτητα του ασημιου που ειχε μεσα του! η εποχη ηταν ασχημη και η οικονομια της Υψηλης Πυλης παραπαιε! ετσι μειωναν συνεχως την περιεκτικοτητα σε ασημι στα νομισματα!
το κερμα χωρις την τελεια εχει περιεκτηκοτητα ασημιου 22% ενω το δικο σου με την τελεια... εχει 17% !!!
τα κερματα αυτα λογικα τα εριχναν σε αρσενικο... τα "φαρμακωναν" για να φαινονται πιο ασημενια.. μιας και το αρσενικο εχει την ιδιοτητα να φερνει στην επιφανεια τα μορια του αργυρου.... αυτο το εκαναν και οι αργυροχοοι της εποχης στα κοσμηματα που εφτιαχναν... (λαικη τεχνη αργυροχρυσοχοϊας).
φυσικα... μετα παο καποια χρηση... γινονταν παλι σαν χαλκος! χαχαχα ασε που το φαρμακωμα δεν ηταν οτι καλυτερο και για τον δισκο του κερματος... οπου εμφανιζε πορους, αλλοιωσεις κτλ!
τετοια κερματα παντως... εχουν τρελλες ποικιλιες!!! εχω 4-5 με χρονο 26 και ολα ειναι διαφορετικα... εστω και στις λεπτομεριες!! του 25 δεν το εχω ακομα.. αλλα.. ειναι φτηνα κερματα κι ευκολα...