Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 21, 2024, 10:20:30 μμ
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Πόσες σύγχρονες λίρες proof εξακολουθούν να υπάρχουν άρα  (Αναγνώστηκε 7013 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Hannibal
Αργυρό μέλος
****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 707


"carpe diem"


Προφίλ
« στις: Μάρτιος 19, 2018, 09:05:42 μμ »

Σκέφτηκα να ανοίξω αυτό το θέμα, διότι είχα μία πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία.

Θα ξεκινήσω καταρχήν από το παρελθόν και θα πω ότι έχουν ανοίξει κατά καιρούς στο Στέκι διάφορα θέματα από φίλους, αναφορικά με το πόσες λίρες παλαιάς κοπής, κυρίως δε θυρεοί Βικτωρίας, εξακολουθούν να υπάρχουν διαθέσιμες, σε σχέση με τον αριθμό που Οδηγοί-Κατάλογοι εμφανίζουν ότι έχουν κοπεί.
Θυμάμαι παλαιότερα μία εκτίμηση και εκτενή συζήτηση που είχε γίνει σε θέμα που είχε ανοίξει ο "ANTONIO1967", από την οποία προέκυπτε ότι μεγάλος αριθμός τέτοιων λιρών (θυρεών) θα πρέπει στο πέρασμα του χρόνου να έχει λιωθεί, οπότε ο πραγματικός αριθμός που απομένει πρέπει να'ναι πολύ μικρότερος του εμφανιζόμενου στους καταλόγους.

Άνοιξα λοιπόν αυτό το θέμα, διότι νομίζω ότι δεν θα πρέπει μάλλον πλέον να μας απασχολεί το πόσες παλιές μόνον λίρες εξακολουθούν να υφίστανται διαθέσιμες, αλλά ακόμη και σύγχρονες proof!

Ο λόγος που το λέω, είναι διότι πληροφορήθηκα, με απόλυτη βεβαιότητα, ότι ένα απ'τα μεγαλύτερα καταστήματα πώλησης επενδυτικών μετάλλων στις Η.Π.Α. (χρυσά, πλατινένια, αργυρά νομίσματα και μπάρες) προχώρησε στο λιώσιμο proof λιρών Αγγλίας, συνολικής αξίας 250.000 δολαρίων Η.Π.Α....!
Αν λάβουμε υπόψη ότι το συγκεκριμένο κατάστημα πούλαγε τις proof λίρες Αγγλίας για 275 περίπου Ευρώ το κομμάτι, νομίζω μπορούμε να αντιληφθούμε για τι ποσότητα λιρών μιλάμε.

Το συγκεκριμένο (ηλεκτρονικό) κατάστημα είχε τις εν λόγω λίρες απούλητες, σε εξαιρετικές παρεπιπτόντως τιμές, στην ιστοσελίδα του για μεγάλο χρονικό διάστημα, για τον απλό λόγο ότι οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται για κοινές proof λίρες Αγγλίας.
Για το λόγο αυτό, ο εν λόγω έμπορος προχώρησε στο λιώσιμο των λιρών.
Όπως έμαθα δε, το ίδιο έκανε και με τα proof δίλιρα, τα οποία είχαν ακόμη χαμηλότερες πωλήσεις από τις proof λίρες.
Εξακολουθεί να έχει διαθέσιμα μερικά proof πεντόλιρα, τα οποία έμαθα ότι αν δεν πουληθούν εντός του μηνός, θα τα πάει και αυτά για λιώσιμο!!!

Συμπέρασμα:
Μαζεύετε (και) απλές proof λίρες, διότι απ'ότι φαίνεται κάποτε θα'ναι δυσεύρετες!
Καταγράφηκε
totoro
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 147


Πλουτάρχου 7 Κολωνάκι 210 7236121


Προφίλ
« Απάντηση #1 στις: Μάρτιος 19, 2018, 09:25:24 μμ »

Το πιο ενδιαφέρον θα ήταν να μας έλεγες ποιό είναι αυτό το κατάστημα  Σαρκασμός

Πάντως μου κάνει εντύπωση αν όντως ήταν σε καλές τιμές πως έμειναν απούλητες...!
Καταγράφηκε

SVcollector
Διαχειριστής
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 3551


Σόλωνος 18, T:210 3644276-8088364


Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Μάρτιος 19, 2018, 11:09:03 μμ »

Δεν λεει κατι αυτο. Οταν μιλαμε για 250.000 $ υπολογιζουμε με 275 ευρω το κομματι αρα 909 στο συνολο διαφορων ημερομηνιων. Θα αποτελουσε ειδηση μονο αν ηταν μιας ημερομηνιας. Έπισης δεν ξερω κατα ποσο ισχυει αυτο γιατι μου φαινεται αστειο (ραδιο αρβυλα σαν το στρατο)για σοβαρο καταστημα επενδυτικων νομισματων. Δηλαδη προτιμησε να τις λιωσει και να παρει 248 ευρω παρα να τις δωσει σε εμπορους με 260-265; Δεν εχει λογικη.
Καταγράφηκε

dsp
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 3432


Προφίλ WWW
« Απάντηση #3 στις: Μάρτιος 19, 2018, 11:24:43 μμ »

κατι δεν πρεπει να παταω καλα στο search και δεν βρισκω κανενα αρθρο για το θεμα
Καταγράφηκε

εδώ προσέχεις να μαθαίνεις και μαθαίνεις να προσέχεις
Douglas Whittacker
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1483


Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Μάρτιος 20, 2018, 01:04:12 πμ »

.
Καταγράφηκε
Τέρης Χρυσός
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 111


Προφίλ WWW
« Απάντηση #5 στις: Μάρτιος 20, 2018, 01:12:43 πμ »

Δεν λεει κατι αυτο. Οταν μιλαμε για 250.000 $ υπολογιζουμε με 275 ευρω το κομματι αρα 909 στο συνολο διαφορων ημερομηνιων. Θα αποτελουσε ειδηση μονο αν ηταν μιας ημερομηνιας. Έπισης δεν ξερω κατα ποσο ισχυει αυτο γιατι μου φαινεται αστειο (ραδιο αρβυλα σαν το στρατο)για σοβαρο καταστημα επενδυτικων νομισματων. Δηλαδη προτιμησε να τις λιωσει και να παρει 248 ευρω παρα να τις δωσει σε εμπορους με 260-265; Δεν εχει λογικη.

+1

.

+1

+2 το σύνολον.  Σαρκασμός
"Είδηση" για το http://ellinikahoaxes.gr/ (απ' τα καλύτερα ελληνικά site btw)
Καταγράφηκε
Hannibal
Αργυρό μέλος
****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 707


"carpe diem"


Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Μάρτιος 21, 2018, 04:54:36 μμ »

Παιδιά δεν υπάρχει πρόβλημα αν δεν το πιστεύετε.
Εγώ έχω αγοράσει 3-4 κομμάτια απ'αυτόν τον άνθρωπο στο παρελθόν, απ'το κατάστημά του στη Νέα Υόρκη, και τον έχω γνωρίσει από κοντά.
Όλες τις proof λίρες που έδινε τις πούλαγε μόνο μέσα στην αυθεντική κάψουλα, χωρίς κουτιά και πιστοποιητικά, διότι όπως μου είπε του έπιαναν χώρο και κανείς δεν ενδιαφερόταν για αυτά.
Του ζήτησα να κρατάει τα κουτιά και τα πιστοποιητικά για εμένα, όπως και έκανε 1 φορά, αλλά μετά άργησα να ξαναπάω και από εκεί και πέρα τα πέταγε.

Ενδιαφέρθηκα να αγοράσω πάλι πριν 2-3 μέρες, άλλα 2-3 κομμάτια, μου'πε ότι δεν είχε πλέον και όταν τον ρώτησα πως και τα τα πούλησε όλα, μου το ξεφούρνισε ότι δεν τα πούλησε, αλλά τα έλιωσε και μου εξήγησε το γιατί !

Για όσους λέτε επιχειρήματα του τύπου "κανένας σοβαρός έμπορος δεν λιώνει proof κομμάτια" ή "ας τα πούλαγε σε άλλο έμπορο" , δεν αντιλαμβάνεστε, και είναι απόλυτα λογικό αυτό, πως λειτουργεί η αμερικάνικη αγορά μεγάλων εμπόρων (έχουν σημασία οι λέξεις "αμερικάνικη" και "μεγάλων").
Αυτό που ισχύει είναι το εξής:
1. Οι Αμερικανοί αγοραστές δεν ενδιαφέρονται για proof λίρες όπως οι Έλληνες ή άλλοι Ευρωπαίοι.
Οι Αμερικανοί αγοράζουν κοινές λίρες για επένδυση σε χρυσό, και οι μικροσυλλέκτες άμα ενδιαφέρονται για πιο συλλεκτικά κομμάτια (σπανιότητες, καλές καταστάσεις, proof) ενδιαφέρονται για τα δικά τους, τα αμερικάνικα νομίσματα και όχι τα ευρωπαϊκά.
Υπάρχουν βέβαια και μεγάλοι Αμερικανοί συλλέκτες που ενδιαφέρονται για λίρες, αλλά αυτοί δεν αγοράζουν κοινές λίρες "proof", αλλά πραγματικά σπάνια κομμάτια (π.χ. θυρεούς) τους οποίους αγοράζουν σε δημοπρασίες.
Όποιος κάνει τον κόπο να δει μερικά βιντεάκια Αμερικανών στο YouTube θα καταλάβει τι εννοώ.

2. Έναν μεγάλος έμπορος, που έχει μεγάλη κίνηση, όπως ο συγκεριμένος στη Νέα Υόρκη, τον ενδιαφέρει ο γρήγορος τζίρος, η γρήγορη κυκλοφορία (αγορά και μεταπώληση) του εμπορεύματος.
Αυτό έχει να κάνει με το τεράστιο μέγεθος της αμερικάνικης αγοράς, όπου ακόμη και με μικρό περιθώριο κέρδους, λόγω όγκου αγοράς (δηλαδή πωλήσεων) βγάζεις μεγάλο κέρδος. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που πολλοί Αμερικανοί έμποροι βάζουν συχνά προσφορές για bullion νομίσματα, που στην Ελλάδα ούτε στα όνειρά μας δεν τις βλέπουμε.
Από εκεί και πέρα, αν έχει βάλει για ένα νόμισμα ένα συγκεκριμένο, έστω χαμηλό, περιθώριο κέρδους και βλέπει ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν "φεύγει" (δεν πωλείται), δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία να ρίξει λίγο ακόμη την τιμή και να διατηρήσει το μεγάλο στοκ του συγκεκριμένου νομίσματος, ελπίζοντας να το πουλήσει. Ούτε πρόκειται να μπει στη διαδικασία να το πουλήσει σε άλλο έμπορο, διότι σημαίνει απώλεια χρόνου και εργατοωρών για αυτόν.
Αυτό που όπως αποδεικνύεται τελικά κάνει, είναι να λιώσει το στοκ των νομισμάτων αυτών, για να δημιουργήσει άμεσα και γρήγορα χώρο για άλλα νομίσματα τα οποία "φεύγουν" πιο γρήγορα.

Αυτό έγινε με τις proof λίρες.
Δεν "έφευγαν" , δεν πουλιόντουσαν δηλαδή, οπότε γρήγορα τις ξεφορτώθηκε για να δημιουργήσει άμεσα χώρο για άλλο εμπόρευμα που "φεύγει" πιο γρήγορα.

Αυτά βέβαια δεν πρόκειται να τα διαβάσει κανείς στο Ίντερνετ, διότι έχει να κάνει με την εσωτερική λειτουργία ενός εμπόρου, ο οποίος βέβαια δεν κάθεται να κάνει ανακοινώσεις στο Ίντερνετ τι πουλάει, τι αγοράζει και τι λιώνει.

Εξυπακούεται ότι δεν ήμουν μπροστά στο λίωσιμο των λιρών, αλλά επειδή τον ξέρω προσωπικά και έχουμε μιλήσει από κοντά αρκετές φορές στο παρελθόν, προσωπικά πιστεύω μου λέει αλήθεια.

Από εκεί και πέρα είναι δικαίωμα του καθενός να πιστέψει ότι θέλει, απλώς εμένα με εντυπωσίασε αυτό που μου είπε και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.
Καταγράφηκε
SVcollector
Διαχειριστής
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 3551


Σόλωνος 18, T:210 3644276-8088364


Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Μάρτιος 21, 2018, 09:29:50 μμ »

Γιώργο καλησπέρα

Διάβασα με προσοχή όλα όσα έγραψες και έχω να πω ότι ο φίλος σου ή δεν κάνει κάτι καλά ή δεν μας τα λέει καλά.

1. Αναφέρεσαι στην αμερικάνικη αγορά. Δεκτό. Ο έμπορος αγόρασε λοιπόν κοντά στα 1000 κομμάτια proof λίρες που προορίζονταν για την αμερικάνικη αγορά προφανώς σε χώμα τιμή ίσως σε τιμή κανονικής λίρας, εδω να τονίσουμε ότι για να μπορεί να κάνει μια τέτοια αγορά και να στοκάρει τότε έχει και την οικονομική δυνατότητα , και ξαφνικά αποφάσισε ότι έκανε μια επένδυση 250.000$ και έπεσε έξω. Δηλαδή δεν μπορεί να  στείλει ενα email η να πάρει ένα τηλεφωνο τον μπαρμα John απο το Λονδίνο και να του πει , ερχομαι με 1000 λίρες proof  τις δίνω 260 μαζευτείτε να αγοράσετε. Αντί αυτού προτίμησε να λιώσει 1000 λίρες , να πάρει στο χέρι 248 μ.ο (βαζω και έξοδα λιωσιματος και τιμη χονδρικής που αγοράζουν χρυσό. ) Αρα ο φιλος μας ο εμπορος έχασε 12 ευρω στο κομμάτι , δηλαδη για 1000 λίρες 12.000 ευρώ. Το 260 το θεωρω τιμη κανονικής λίρας Ελισαβετ γιαυτό το βαζω τοσο.

2. Πάμε και στο δεύτερο κομμάτι στο οποίο δικαιολογείς την επιλογή του. Αν θελει να τεσταρει καποιος την αγορά παιρνει για αρχη 100 κομμάτια να δει αν θα φύγουν γρήγορα  και μετα αν δει οτι υπάρχει κινηση προχωράει σε μεγαλύτερη αγορά νομισμάτων. Επίσης ρε Γιωργο με συγχωρείς . Ο ανθρωπος χρυσαφι είχε στοκαρει αλλα όχι σακί με πατάτες η τίποτα βαριά κομμάτια που τα είχε 3 χρόνια και ήθελε να τα ξεφορτωθεί.

Δηλαδή απλές επενδυτικές λίρες δεν εχουν στην αμερική? Είμαι σίγουρος επειδή η οικονομία εκεί είναι καλύτερη , οι απλές λίρες πουλιούνται 270-275. Αρα δεν μπορούσε να τις σπρώξει στην εγχώρια αγορά?

Τελοσπάντων , εμπορικά να το πάρεις με αυτα που διαβάζω έχουν γίνει τρομερά λάθη στην όλη υπόθεση. Να σου πω την αλήθεια μπορεί να μην ελεγε καν αλήθεια αλλα εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει κα ιτόσο.

Για την ιστορία όμως , άποψη μου είναι πως και 1000 κομμάτια να έλιωσαν ίδιας ημερομηνίας , δεν ανεβαίνει καθόλου η χρηματική αξία και η συλλεκτική της συγκεκριμένης ημερομηνίας. Ακόμα και αν έλιωνε του 1989 που είχε 15.000 τιραζ.
« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 21, 2018, 09:31:58 μμ από SVcollector » Καταγράφηκε

Hannibal
Αργυρό μέλος
****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 707


"carpe diem"


Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Μάρτιος 21, 2018, 11:40:03 μμ »

Καλησπέρα Χρήστο,

Ο έμπορος δεν είναι απαραίτητο ότι αγόρασε μονοκοπανιά 1.000 κομμάτια όπως λες.
Πιθανότατα στόκαρε σταδιακά τα συγκεκριμένα νομίσματα, από αγορές από ιδιώτες,  διότι αποφάσισε να τα περιλάβει στα νομίσματα που εμπορεύεται.
Δεν έδωσε δηλαδή μονοκοπανιά τα 250.000 δολάρια, αλλά σταδιακά.
Έβλεπε λοιπόν ότι στόκαρε λίρες "proof" με ταχύτερο ρυθμό απ'ότι τις πούλαγε, γιατί δεν είχαν ζήτηση.

Επειδή όπως είπα στην προηγούμενη ανάρτησή μου τον ενδιαφέρει η γρήγορη αγορά και πώληση των νομισμάτων που πουλάει, κάνοντας (σημαντικό!) κέρδος όχι από μεγάλο περιθώριο κέρδους, αλλά από μεγάλο και γρήγορο όγκο πωλήσεων (έστω και με μικρότερο περιθώριο κέρδος), η απάντηση είναι ότι δεν ήθελε να ασχοληθεί να μιλήσει με τον μπάρμπα-John, ή τον κάθε μπάρμπα-John στην Αγγλία, για να δει αν και πότε θα "μαζευτούν", όπως λες, για ν'αγοράσουν τις λίρες.

Αν ήξερες το κόστος ενοικίασης χώρων στη Νέα Υόρκη, και πόσο μικρά είναι τα γραφεία και οι χώροι αποθήκευσης (ειδκά στο Μανχάτταν), θα άλλαζες γνώμη για το αν του είναι πρόβλημα να στοκάρει κομμάτια που δεν πωλούνται, έστω και αν πρόκειται για χρυσό.
Υπάρχει Εβραίος έμπορος διαμαντιών στο Μανχάτταν, που κάνει τζίρο, όπως λένε, δεκάδες χιλιάδες δολάρια ημερησίως, και άμα δεις το μέγεθος του γραφείου του θα νομίζεις ότι πρόκειται για ψιλικατζίδικο...!

Οι απλές λίρες αγαπητέ Χρήστο στη Νέα Υόρκη πωλούνται 260 Ευρώ το κομμάτι και όχι 270 - 275 Ευρώ όπως λες.
Για να σου λέω κάτι ξέρω! Άκουσέ με!
Ένας απ'τους μεγαλύτερους on-line dealers στις Η.Π.Α. (provident metals) είχε "super deal" τις λίρες BU 2017 στα 260 Ευρώ το κομμάτι (το αντίστοιχο ποσό σε δολάρια ασφαλώς) μέχρι πριν 10 μέρες, για 15 ημέρες περίπου, και δεν έφευγαν με τίποτα.
Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο χειρότερη είναι η κατάσταση με τις κοινές proof, για τις οποίες, όπως είπα στο προηγούμενο post, δεν έχουν καμμία εκτίμηση οι Αμερικάνοι.

Έχεις δίκιο ότι σε τιράζ λιρών 15.000 κομάτια ή και περισσότερα τα 1000 κομμάτια δεν κάνουν τη διαφορά.
Την είπα όμως την ιστορία για δύο λόγους:
1. Για να δείξω ότι όμορφα νομίσματα που οι συλλέκτες εκτιμούμε, σε κάποιες περιπτώσεις πάνε για "σκραπ".
2. Ότι ενδεχομένως την ίδια πρακτική ακολουθούν και άλλοι Αμερικανοί έμποροι, για τους ίδους λόγους, αν όχι αυτή τη στιγμή, ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον, οπότε ίσως (λέω ίσως και όχι σίγουρα) στο άμεσο μέλλον να βλέπουμε όλο και λιγότερες λίρες proof παρελθόντων ετών.

Εννοείται βέβαια ότι δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά για την ιστορία του εμπόρου, διότι ασφαλώς δεν είδα με τα ίδια μου τα μάτια το λιώσιμο των λιρών, αλλά επειδή τον ξέρω πλέον τον άνθρωπο, πιστεύω μου λέει αλήθεια.
Μην ξεχνάμε ότι μίλησα μαζί του διότι ήθελα να αγοράσω.
Οπότε κέρδος δεν θα είχε να μου πούλαγε αν είχε ;
Και αφού τελικά δεν μου πούλησε, αν τα είχε ήδη πουλήσει τα κομμάτια, γιατί να μην μου έλεγε απλά ότι εξαντλήθηκαν, παρά να σκεφτεί να φτιάξει μια φανταστική ιστορία περί λιωσίματός τους ;
Τι κέρδος έχει απ'το να επινοήσει μια φανταστική ιστορία;

Τέλος πάντων, ας κρατήσει κανείς ότι θέλει (αν θέλει) από την ιστορία αυτή, αλλά αν και εφόσον κάποιος βρεθεί στη Νέα Υόρκη, θα καταλάβει ότι εκεί λειτουργεί με τελείως άλλα δεδομένα η αγορά χρυσού.

Υ.Γ.: Παρεπιπτόντως να συμπληρώσω ως γενική ενημέρωση ότι μου είπε επίσης, ότι η αγορά χρυσού στις Η.Π.Α. είναι πολύ "ασθενής" αυτή τη στιγμή, με σημαντική πτώση στις πωλήσεις (εξού και οι λίρες BU 2017 άλλου εμπόρου έμεναν απούλητες στο ίντερνετ για εβδομάδες, ενώ τις έδινε μόνο 5 Ευρώ περίπου πάνω απ'το μέταλλο).
Καταγράφηκε
Douglas Whittacker
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1483


Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Μάρτιος 22, 2018, 04:06:15 πμ »

Τι κέρδος έχει απ'το να επινοήσει μια φανταστική ιστορία;

Α, φίλε Hannibal, η ερώτηση σου αυτή είναι άτοπη.
Κατ' αρχήν το "κέρδος" δεν είναι πάντα οικονομικό (που το κατανοούμε όλοι).
Κατά δεύτερον δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Αυτός δηλαδή (όπως και οποιοσδήποτε άλλος) μπορεί να είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που έχουν ανάγκη να λένε παραμύθια. Ξέρεις, σε τέτοιους τύπους το να τα λένε και να βλέπουν ότι γίνονται πιστευτά, αποτελεί κάποιου είδους ικανοποίηση (την οποία προσωπικά δεν κατανοώ, αλλά γνωρίζω ότι προκύπτει και υπάρχει - το λέει η ψυχολογία αυτό). Είναι οι γνωστοί "παραμυθάδες".

Με αυτά που σου λέω δεν εννοώ ότι η ιστορία είναι υποχρεωτικά παραμύθι, αλλά (πρέπει να το παραδεχτείς) έχει πολλές πιθανότητες να είναι.
Το γιατί σου είπε ο τύπος ένα παραμύθι (αν είναι), ούτε εσύ, ούτε κανείς άλλος μπορεί να το ξέρει. Μόνο ο ίδιος.
Καταγράφηκε
Hannibal
Αργυρό μέλος
****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 707


"carpe diem"


Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Μάρτιος 22, 2018, 07:27:03 μμ »

Τι κέρδος έχει απ'το να επινοήσει μια φανταστική ιστορία;

Α, φίλε Hannibal, η ερώτηση σου αυτή είναι άτοπη.
Κατ' αρχήν το "κέρδος" δεν είναι πάντα οικονομικό (που το κατανοούμε όλοι).
Κατά δεύτερον δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Αυτός δηλαδή (όπως και οποιοσδήποτε άλλος) μπορεί να είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που έχουν ανάγκη να λένε παραμύθια. Ξέρεις, σε τέτοιους τύπους το να τα λένε και να βλέπουν ότι γίνονται πιστευτά, αποτελεί κάποιου είδους ικανοποίηση (την οποία προσωπικά δεν κατανοώ, αλλά γνωρίζω ότι προκύπτει και υπάρχει - το λέει η ψυχολογία αυτό). Είναι οι γνωστοί "παραμυθάδες".

Με αυτά που σου λέω δεν εννοώ ότι η ιστορία είναι υποχρεωτικά παραμύθι, αλλά (πρέπει να το παραδεχτείς) έχει πολλές πιθανότητες να είναι.
Το γιατί σου είπε ο τύπος ένα παραμύθι (αν είναι), ούτε εσύ, ούτε κανείς άλλος μπορεί να το ξέρει. Μόνο ο ίδιος.

Αγαπητέ φίλε έχεις απόλυτο δίκιο και συμφωνώ μαζί σου, ότι υπάρχουν αυτοί οι "παραμυθάδες" όπως λες, οι οποίοι αντλούν προσωπική ικανοποίηση απ'το να γίνονται πιστευτές οι φανταστικές ιστορίες που επινοούν.
Επίτρεψέ μου ωστόσο να σου πω, ότι αυτού του τύπου οι άνθρωποι δεν "ευδοκιμούν" σε επαγγελματικό επίπεδο στη Νέα Υόρκη.

Στην Νέα Υόρκη είναι τέτοιοι οι ρυθμοί, το πλήθος του κόσμου και τα θέματα που έχει ο κόσμος στο κεφάλι του, που το τελευταίο που απασχολεί τον άλλο είναι να σπαταλήσει (πολύτιμο) χρόνο και φαιά ουσία για να ξεφουρνίσει μια φανταστική ιστορία προς άγνωστους ακροατές, άγνωστης εθνικότητας (θα σου πω μόνο ότι στη Νέα Υόρκη μιλιούνται πάνω από 200 διαφορετικές γλώσσες) για να αντλήσει προσωπική ικανοποίηση.

Αν έβλεπες την ταχύτητα, το συνοπτικό και γρήγορο τρόπο που μου είπε για τη λιώσιμο των λιρών ο έμπορος θα καταλάβαινες τι εννοώ.
Μου αφιέρωσε 1-2 λεπτά για να μου πει ότι δεν έχει πλέον proof και ότι τις έλιωσε γιατί δεν πούλαγαν, τον ρώτησα για δίλιρα και 5λιρα, μου συμπλήρωσε ότι η αγορά χρυσού είναι πολύ πεσμένη στις Η.Π.Α., και αμέσως μετά στράφηκε στον επόμενο πελάτη.
Ούτε περίμενε να δει, ούτε τον ενδιέφερε αν και τι θα πιστέψω εγώ απ'αυτά που μου'λεγε.

Εν ολίγοις, χωρίς να είδα με τα μάτια μου το λιώσιμο των λιρών και χωρίς να αποκλείω να είναι ο άνθρωπος μυθομανής, επειδή τον γνωρίζω και έχω κάνει συναλλαγές μαζί του, έχω την αίσθηση, αλλά όχι ασφαλώς τη βεβαιότητα, ότι μου λέει αλήθεια.
Καταγράφηκε
Douglas Whittacker
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1483


Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Μάρτιος 22, 2018, 07:33:17 μμ »

Στην Νέα Υόρκη είναι τέτοιοι οι ρυθμοί, το πλήθος του κόσμου και τα θέματα που έχει ο κόσμος στο κεφάλι του, που το τελευταίο που απασχολεί τον άλλο είναι να σπαταλήσει (πολύτιμο) χρόνο και φαιά ουσία για να ξεφουρνίσει μια φανταστική ιστορία

Πειράζει που έχω πάει κι εγώ εκεί?
(και πάνω από μία φορές)

Εν πάσει περιπτώσει, άνευ μεγάλης σημασίας το αν σου είπε αλήθεια ή παραμύθια.
Η επιφύλαξη που κρατάς είναι στο σωστό επίπεδο.

Να είσαι καλά.
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences