τι κουκλακι ερωτευσιμο ειναι αυτο!!! και ασημενιο, δηλαδη σε μεταλλο που μου αρεσει πολυ!
φιλε μου... εχει την ιστορια του κι αυτο! οχι δεν ειναι απο σταυροφοριες κτλ... ειναι πολυ νεοτερο... κι εχει γινει για συγκεκριμενο σκοπο! εχει πολλα ιδια ή παραπλησια και σε διαφορα μεταλλα! οι φτωχοι ειχαν χαλκινο ή μπρουτζινο οι πιο ευκαταστατοι ειχαν ασημενιο... και πιθανον οι πολυ πλουσιοι, αριστοκρατες κτλ να ειχαν και σε χρυσο... που ειναι σπανιο! εχουν βγει ανα τα χρονια πολλα, αλλα μεγαλα, αλλα μικρα, κτλ..
τι ειναι αυτα τωρα...
κατ αρχην του λειπει το κρικακι, γιατι το συγκεκριμενο το κρεμουσαν στο λαιμο τους συνηθως! ειναι φυλακτο!!! το φορουσαν ταξιδευτες, ναυτικοι, ακομα και στρατιωτες για να τους προστατευει! γι αυτο κι εχει συγκεκριμενα σχεδια!!!
κατα τον τριαντακονταετη πολεμο στην ευρωπη, πολλοι στρατιωτες ειχαν απο ενα ταλερ με τον αη γιωργη μαζι τους για να τους προστατευει ο αγιος!!! βλεπουμε ετσι το ποσο πολυ πιστευαν σε αυτο!
ετσι λοιπον καποια στιγμη αρχισαν να φτιαχνονται φυλακτα ειτε για ναυτικους ειτε για εν ξηρα ταξιδευτες... και καποια στιγμη ενοποιησαν τις οψεις για να τα πιανει ολα...
ταξιδευτες και ναυτικοι λοιπον περισσοτερο ειχαν τετοια φυλακτα για να τους προστατευουν! ο αγιος γεωργιος, ο προστατης των καβαλαριδων στην μια μερια... και στην αλλη... το πλοιο στην τρικυμια... με τον Χριστο και τους Αποστολους. ακομα και η επιγραφη νομιζω ειναι απο ενα κομματι της βιβλου που αναφερεται σε ενα περιστατικο που ο Χριστος ηταν σε ενα πλοιαριο και περνουσε την θαλασσα της Γαλιλαιας και επιασε ξαφνικα φουρτουνα κια πολυ ασχημος καιρος! ο Χριστος κοιμοταν στο πισω μερος του πλοιου! ολοι φοβηθηκαν και πηγαν και τον ξυπνησαν γιατι το πλοιο κινδυνευε να βουλιαξει... ο Χριστος ειπε κατι και ολα εγιναν ξανα ηρεμα αμεσως! τοτε τους ειπε... που ειναι η πιστη σας ανθρωποι;
η επιγραφη λεει νομιζω κατι σαν ασφαλεια εναντια στον καιρο... τι καλυτερο φυλακτο για τους ναυτικους εεε;;;
τετοια μεταλλια βρισκεις πολλα καπου στα 1600 δηλαδη τον 17ο αιωνα, αλλα και αργοτερα! κοπιες του μεταλλιου εβγαιναν στην ουγκαρια στην κρεμνιτσα... (σημερα στην σλοβακια; ), αλλα και αλλλου!
ομορφο κομματι!!! να το χαιρεσαι φιλε μου!!!