Douglas Whittacker η φωτογραφία δείχνει ότι έχει τραβηχτεί απο πιο μακρiά απο όσο φαντάζεστε αλλά με την χρήση του ζουμ. Για αυτό σας εντυπωσιάζει το αποτέλεσμα.
Δεν χρειάζετε καμία συγκεκριμένη μηχανή, ούτε κάποια ακριβή.
Δοκιμάστε και με μια απλή κομπακτ, να έχετε μια απόσταση των 60-80 εκ απο το θέμα σας (σχετικά ομοίων διαστάσεων με το δαχτυλίδι), κάντε ζουμ, αρκετο διάχυτο φως και το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου ικανοποιητικό. Σημ.: Αν η μηχανή έχει προτεραιότητα διαφράγματος προτιμήστε την και παίξτε ως που να πετύχετε και το φλουταρισμένο φόντο.
Φιλικά
Χάρης
Ευχαριστώ Χάρη, και θα σου πω τι ξέρω από τη δικιά μου εμπειρία:
Οποιοσδήποτε μηχανή με φακό zoom (δεν έχει σημασία αν είναι compact ή SLR, ο φακός είναι που εξετάζουμε εδώ) έχει ένα minimum focusing distance, δηλαδή ελάχιστη απόσταση εστίασης (με το συγκεκριμένο zoom φακό πάντα).
Αυτή η απόσταση είναι διαφορετική για τις διάφορες θέσεις του zoom. Δηλαδή αν ο φακός είναι 50-300, σε zoom = 50mm το minimum focusing distance είναι π.χ. 40cm.
Αν ο φακός έχει και λειτουργία macro, τότε αυτή η απόσταση μειώνεται κάπως. Πάει π.χ. στα 25cm.
Ο ΙΔΙΟΣ ΦΑΚΟΣ, όταν έχει ρυθμιστεί σε θέση zoom = 300mm, τότε το minimum focusing distance του μεγαλώνει πολύ. Μπορεί π.χ. να πάει στο 1 ή ενάμισι μέτρο (100 ή 150cm) από τα 25cm που έχει όταν είναι σε θέση "focal length = 50mm".
Θα το έχεις παρατηρήσει, φαντάζομαι.
Με δεδομένα αυτά (τα οποία τα ξέρω για σίγουρα) αυτό που λες "κάντε ζουμ" δεν το κατανοώ.
Αν κάνω πολύ zoom τότε δεν μπορώ να εστιάσω σε κοντινή απόσταση.
Κι αν δεν μπορώ να εστιάσω σε κοντινή απόσταση, τότε το θέμα μου (δαχτυλίδι ή ό,τι άλλο) δεν καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του frame.
Το οποίο με τη σειρά του σημαίνει χαμένα megapixels.
Είναι επομένως κρίσιμο να μπορεί ένας φακός να εστιάζει σε κοντινή απόσταση. Για τέτοια θέματα, αρκετά κοντινή. Τόση, ώστε το θέμα (δαχτυλίδι ή νόμισμα ή έντομο) να "γεμίζει" το frame.
Οι φωτογραφίες του φίλου μας, αν και κάτω από 150kb η κάθε μια, μου έδωσαν την εντύπωση ότι είναι τραβηγμένες από πολύ κοντά, και γεμίζουν το frame του.
Γι' αυτό ρώτησα.