(Ντάγκλας είχες δίκιο)
Σ' ευχαριστώ.
Και για να συνεχιστεί η κουβέντα, σου παραθέτω εδώ ερώτηση και απάντηση από άλλο φόρουμ.
Περιττό να πω ότι η απάντηση με βρίσκει 100% σύμφωνο:
Ερ: Για το bitcoin πως μπορεί να υπολογίσει την πραγματική του αξία?
Απ: Μα δεν υπάρχει "πραγματική" αξία, με την έννοια που το λες.
Θα μου πει (ο αντίθετος):
"Και το ευρώ δηλαδή, τι αξία έχει?"
Το ευρώ (όπως και όλα τα νομίσματα) έχουν την αξία που του δίνουν οι θεσμοί που το καθιέρωσαν. Από πίσω του υπάρχουν νόμοι, αντικρύσματα, κυβερνήσεις, συμφωνίες, κανόνες, κλπ. Προφανώς το χαρτί πάνω στο οποίο είναι τυπωμένο δεν έχει αξία. Αλλά ο κάτοχος ευρώ έχει μια ΒΑΣΙΜΗ διαβεβαίωση ότι αυτό που κρατάει αντιπροσωπεύει κάποιες αξίες, ανταλλάξιμες, και θα τις αντιπροσωπεύει και αύριο, και σε 10 χρόνια, και σε 50.
Όταν κάτι από όλα αυτά που υπάρχουν από πίσω αρχίσει να χωλαίνει, τότε μοιραία και η αξία του νομίσματος χάνεται. Π.χ. το νόμισμα της Ζιμπάμπουε (που έχει φτάσει να αποτιμάται $Ζ100.000.000.000.000 = ένα αυγό) γιατί έφτασε εκεί? Γιατί η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε δεν τήρησε τους κανόνες περί έκδοσης νομίσματος.
Στο bitcoin τι υπάρχει από πίσω? Ένας μαθηματικός τύπος. Πολύ ωραία, αυτός δεν μπορεί να παραβιαστεί, αλλά δεν υπάρχει ΚΑΝΕΙΣ που να εγγυάται το "Αν μου δώσεις ένα μπιτκόϊν θα σου δώσω ένα αυγό", ενώ υπάρχει κάποιος (έστω, η ΕΚΤ ή η FED για τους απέναντι) που εγγυάται ότι "Αν μου δώσεις ένα ευρώ θα σου δώσω ένα αυγό".
Την "αξία" που βλέπουμε στο bitcoin (να γίνονται οι συναλλαγές του) την ορίζουν αποκλειστικά και μόνο οι αγοραστές και οι πωλητές του,
κανείς άλλος. Κι αν (ή όταν) πάψουν να υπάρχουν αγοραστές, δεν θα υπάρχει και αξία.