Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 21, 2024, 12:27:21 μμ
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Μετοχες και Ομολογα.  (Αναγνώστηκε 17952 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
herakliotis
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 12213



Προφίλ
« στις: Νοέμβριος 12, 2017, 02:07:25 μμ »

 OMOΛΟΓΟ

Μια και βλεπω οτι κατα καιρους μελη μας ανεβαζουν μετοχες και ομολογα προς πωληση και επειδη δεν τα αγγιζει κανεις σκεφτηκα σημερα να σας κανω μια μικρη ξεναγηση σε αυτον τον συλλεκτικο χωρο.  
Να πουμε καταρχην τι σημαινει μετοχη και τι ομολογο.
Το ομόλογο είναι απλώς ένα δάνειο, όπου σε αυτή την περίπτωση ο δανειστής δεν είναι μια Τράπεζα ή ένας Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός αλλά και οποιοσδήποτε διαθέτει ρευστό και επιζητά μια καλύτερη απόδοση.

Ο εκδότης του ομολόγου είναι ο οφειλέτης, ενώ ο κάτοχος ομολόγων είναι ο δανειστής. Εκδότης ενός ομολόγου μπορεί να είναι ένα κράτος, ένας δημόσιος Οργανισμός, μια Τράπεζα ή μια εταιρία. Ο Εκδότης του Ομολόγου αναζητά κεφάλαια είτε για να καλύψει τα ελλείμματα του (περίπτωση ενός Κράτους) είτε για να προβεί σε επενδύσεις που θα του αποφέρουν κέρδη.

Ανάλογα με τον εκδότη τους, τα ομόλογα διακρίνονται σε:  
Κρατικά
Δημόσιων Οργανισμών
Τραπεζικά
Εταιρικά
Το ομόλογο έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι από 3 έως και 10 έτη αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας. Στη λήξη του ο δανειζόμενος οφείλει να επιστρέψει στον κάτοχο του ομολόγου το κεφάλαιό του.

Όπως συμβαίνει με κάθε δάνειο, ο δανειζόμενος πληρώνει τόκο στο δανειστή. Έτσι ο κάτοχος ενός ομολόγου εκτός από το κεφάλαιό του εισπράττει τον τόκο του σε τακτικές περιόδους. Ο τόκος του ομολόγου ονομάζεται και κουπόνι (Coupon) γιατί τα προηγούμενα χρόνια τα ομόλογα είχαν φυσική μορφή και ο κάτοχος έκοβε το κουπόνι για να εισπράξει τον τόκο του.

Το κουπόνι ή τοκομερίδιο εκφράζεται ως ποσοστό επί του κεφαλαίου. Π.χ. ομόλογο ονομαστικής αξίας 1000δρχ  τριετούς διάρκειας με κουπόνι 3% συνεπάγεται ότι ο κάτοχος θα εισπράττει τόκο 30δρχ κάθε χρόνο και στο τέλος της τριετίας θα εισπράξει πίσω το κεφάλαιό του 1000δρχ  συν τους τόκους 30δρχ.

Όταν δανείζουμε τα χρήματά μας, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο δανειζόμενος να μη μπορεί να μας τα επιστρέψει. Αυτός είναι και ο βασικότερος κίνδυνος ενός ομολόγου. Ανάλογα με την φερεγγυότητα του δανειζόμενου ορίζεται και το επιτόκιο στο οποίο δανείζεται. Όσο πιο ασφαλής θεωρείται ο δανειζόμενος τόσο πιο μικρό επιτόκιο πληρώνει για να δανειστεί.

ΜΕΤΟΧΗ

Ενώ με ένα Ομόλογο δανείζουμε μια επιχείρηση και οι απαιτήσεις μας τελειώνουν εκεί, με την αγορά μετοχών στην ουσία αποκτάμε ένα μέρος της επιχείρησης. Η μετοχή είναι επενδυτικό αξιόγραφο που αποτελεί τίτλο ιδιοκτησίας ενός ποσοστού μιας εταιρίας. Με άλλα λόγια μπορούμε σήμερα να γίνουμε (συ)μέτοχοι σε οποιαδήποτε μεγάλη επιχείρηση ανά τον κόσμο επιθυμούμε αρκεί οι μετοχές της να διαπραγματεύονται σε ένα οργανωμένο χρηματιστήριο.

Για να ιδρυθεί και να λειτουργήσει μια επιχείρηση απαιτούνται κεφάλαια από τους ιδιοκτήτες της ώστε να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί και να πραγματοποιήσει τα επενδυτικά της σχέδια. Ο κάθε μέτοχος συμ(μετέχει) με το μερίδιο που του αναλογεί στην επιχείρηση. Για να είναι ξεκάθαρο το μερίδιο του καθενός εκδίδονται τίτλοι μετοχών που ανήκουν στους μετόχους.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα μια επιχείρηση όπου δυο μέτοχοι έχουν επενδύσει από 100.000δρχ ο καθένας. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας είναι 200.000δρχ. Με μετοχές ονομαστικής αξίας 1.000δρχ η κάθε μια, εκδίδονται 200 μετοχές και ο κάθε μέτοχος έχει στην κατοχή του από 100 μετοχές (200 μετοχές Χ 1000δρχ= 200.000δρχ).

Στην πορεία, καθώς η επιχείρηση μεγαλώνει, προκύπτουν ανάγκες για επιπλέον κεφάλαια και πιθανόν νέους μετόχους. Οι νέες ανάγκες καλύπτονται με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έκδοση νέων μετοχών

Ελπιζω να εγινε κατανοητη η διαφορα μεταξυ τους.
Τωρα απο το τελος της δεκαετιας του 1990 οι μετοχες εγιναν ΑΥΛΟΙ ΤΙΤΛΟΙ !! Αυτο σημαινει οτι τα χαρτακια αυτα που βλεπουμε να κυκλοφορουν σιγα σιγα θα γινονται ΟΛΟ και ποιο συλλεκτικα. Εμενα προσωπικα δεν με συμφερει να σας τα λεω σαν Γιωργος. (Διοτι θα βρισκω να μαζευω για καιρο ακομη φτηνα χαρτια !! )

Απο την αλλη ειναι μεγαλο κριμα να βλεπω ενα συλλεκτικο κομματι της Ελληνικης ιστοριας να απαξιωνετε.
Γιαυτο τον λογο σας εγραψα οτι εγραψα σημερα.

Φιλικα

herakliotis
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 12, 2017, 02:07:54 μμ από herakliotis » Καταγράφηκε

Γηράσκω αεί διδασκόμενος
Lary
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1685


One man's trash is another man's treasure


Προφίλ
« Απάντηση #1 στις: Νοέμβριος 12, 2017, 08:28:22 μμ »

Mπράβο σου φίλε Γιώργο για την πρωτοβουλία της παρουσίασης των βασικών εννοιών περί των ομολόγων και μετοχών. Διαβάζω αρκετά συχνά τα θέματα που ανεβαίνουν στο κομμάτι αυτό και πολλά από τα ομόλογα ή μετοχές που παρουσιάζονται είναι άκρως ενδιαφέροντα. Προσωπικά μιλώντας πάντως, είναι δύσκολο από οικονομικής άποψης να επενδύσω χρήματα σε διάφορα συλλεκτικά είδη (αν και θα το ήθελα), οπότε επικεντρώνομαι προς το παρόν στα νομίσματα και αν φτάσω τη συλλογή μου σε ένα ικανοποιητικό για τα κριτήριά μου επίπεδο, τότε μέσα από το στέκι και όλα αυτά που παρουσιάζονται σίγουρα θα βρώ νέο αντικείμενο ενασχόλησης!!!
Καταγράφηκε

Collectables are items that our grandparents bought, our parents threw them away and we....rebought!
herakliotis
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 12213



Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 12, 2017, 10:01:48 μμ »

Η μετοχες-ομολογα φιλε μου μπορουν να ξεκινησουν απο 1-3 ευρω και να φτασουν στα 1000-1500 !!
Προσφατος μια Ελληνικη μετοχη μιας ασφαλιστικης εταιριας εσπασε το φραγμα των 1000 ευρω σε μια διεθνη δημοπρασια.
Καποια μερα πολλοι θα μετανιωσουν που οταν μπορουσαν δεν αγοραζαν.
Τουλαχιστον απο πλευρας μου θα ειναι κατεγραμενη η παρατρυνση.

Δεν λεω σε καποιον να πεσει στα σκληρα με την μια. Αλλα εαν ξεκινηση καποιος απο την δεκαετια του 1990 και κατεβαινει προς τα κατω μια στιγμη θα εχει φτασει στο 1960 εχωντας ξοδεψει ψιχουλα!!

Αλλα και αυτα τα ψιχουλα καποια στιγμη θα εχουν αξια.

Το ξερω.
Καταγράφηκε

Γηράσκω αεί διδασκόμενος
herakliotis
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 12213



Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 29, 2018, 09:34:01 πμ »

Ψαχνωντα σημερα να δω τι ακριβως ειναι η μετοχες επικαρπιας βρηκα μερικα ακομη χρησημα πραγματα , περισσοτερη υλη για της μετοχες και σας τα παραθετω εδω  :

<<ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ
     Τις μετοχές τις διακρίνουμε βασικά σε κοινές και προνομιούχες , σε ανώνυμες και ονομαστικές και σπανιότερα σε μετοχές επικαρπίας και ιδρυτικούς τίτλους .
       α) Κοινές μετοχές .Οι κάτοχοι κοινών μετοχών παίρνουν μέρος στα καθαρά κέρδη της χρήσεως , στο προϊόν εκκαθαρίσεως της εταιρίας σε περίπτωση διαλύσεώς της , στις γενικές συνελεύσεις για την ανάδειξη των μελών της διοικήσεως , την έγκριση του ισολογισμού , την τροποποίηση του καταστατικού κ.λπ.
       β) Προνομιούχες μετοχές είναι εκείνες που εκτός από τα παραπάνω δικαιώματα , παίρνουν το πρώτο μέρισμα ( 6% επί της ονομαστικής αξίας ή και περισσότερο αν το ορίζει το καταστατικό )πριν από τις κοινές μετοχές και ικανοποιούνται προνομιακά από το προϊόν εκκαθαρίσεως της περιουσίας της εταιρίας σε περίπτωση διαλύσεώς της.
     Είναι δυνατόν επίσης οι προνομιούχες μετοχές να πάρουν μέρισμα και για τις χρήσεις που δεν έγινε διανομή κερδών , όπως ακόμα να οριστεί η απόληψη τόκου σε περίπτωση ανυπαρξίας ή ανεπάρκειας κερδών .
     Οι προνομιούχες μετοχές εκδίδονται , στην Ελλάδα τουλάχιστον , κατά κανόνα χωρίς δικαίωμα ψήφου , γι΄ αυτό και στο Χρηματιστήριο Αθηνών η τιμή τους είναι μικρότερη από τις κοινές μετοχές , αν παίρνουν το ίδιο μέρισμα μ’ αυτές .
     Οι ανώνυμες εταιρίες στην Ελλάδα δικαιούνται να εκδίδουν προνομιούχες μετοχές σε ποσοστό 40% των κοινών .
     Με τον Α.Ν. 148/1967 δεν υπήρχε περιορισμός στην έκδοση προνομιούχων μετοχών , αλλά πριν από τον νόμο αυτόν ο Ν. 2190 περιόριζε στο 25% όλου του μετοχικού κεφαλαίου τις προνομιούχες μετοχές .
     Οι προνομιούχοι μέτοχοι μπορούν να μετέχουν στις γενικές συνελεύσεις των ανωνύμων εταιριών , αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου , σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 544/1976 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους , την οποία έκαμε αποδεκτή ο υπουργός Εμπορίου με το υπ’ αριθ. 63967/3561/13-08-76 έγγραφό του .
       γ) Ανώνυμες μετοχές είναι εκείνες που δεν αναγράφουν στον τίτλο τους το όνομα του κατόχου και μεταβιβάζονται με απλή παράδοση . Στην Ελλάδα , κατά κανόνα , οι μετοχές είναι ανώνυμες , όπως επίσης το σύνολο των ομολογιών .
     Ο Α.Ν. 1527/1950 είχε επιβάλει την μετατροπή των μετοχών όλων των ημεδαπών ανωνύμων εταιριών σε ονομαστικές , αλλά το Ν.Δ. 3330/1955 κατήργησε τον παραπάνω νόμο και διατήρησε ονομαστικές τις μετοχές ορισμένων μόνον εταιριών  , όπως θα αναφερθούμε παρακάτω .
      δ) Ονομαστικές μετοχές και τρόπος μεταβιβάσεώς τους . Ονομαστικές μετοχές είναι αυτές που γράφουν στο σώμα του τίτλου το ονοματεπώνυμο και την διεύθυνση του κατόχου , το επάγγελμα και την υπηκοότητα του .
     Μεταβιβάζονται με οπισθογράφηση του τίτλου από τον πωλητή .Το όνομα του νέου αγοραστή και τα υπόλοιπα στοιχεία της ταυτότητάς του καταχωρούνται στο μητρώο μετόχων της εταιρίας .
     Η μεταβίβαση ονομαστικών μετοχών που έχουν μπει στο Χρηματιστήριο Αθηνών , εφόσον πραγματοποιείται στην περιφέρεια την περιφέρεια της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης ,γίνεται από το Γραφείο Εκκαθαρίσεως του Χρηματιστηρίου , αφού ο χρηματιστής βεβαιώσει το γνήσιο της υπογραφής του πωλητή .
     Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι υποχρεωμένο να γνωστοποιήσει μέσα σε 10 μέρες τα στοιχεία του νέου αγοραστή και τους αριθμούς των μετοχών στην εταιρία .
Στην περίπτωση που η μεταβίβαση γίνεται έξω από την περιφέρεια της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης όπως και στις περιπτώσεις που η μεταβίβαση της κυριότητας ονομαστικών μετοχών που έχουν μπει στο Χρηματιστήριο είναι συνέπεια άλλης συμβάσεως που καταρτίζεται ταυτόχρονα ( δωρεά , αγορά ακινήτου ,ανταλλαγή , εισφορά σε εταιρία κ.λπ ) η μεταβίβαση γίνεται από συμβολαιογράφο , ο οποίος αποστέλλει στην εταιρία αντίγραφο του συμβολαίου για την ενημέρωση του μητρώου μετόχων ( άρθρο 5 Ν. 3330/1955 ) .
     Στις περιπτώσεις μεταβιβάσεως ονομαστικών μετοχών για λόγους κληρονομιάς ή κληροδοσίας , η μεταβίβαση γίνεται οπωσδήποτε από την εκδότρια εταιρία .
     Για τις ονομαστικές μετοχές που δεν έχουν μπει στο Χρηματιστήριο , η μεταβίβαση πραγματοποιείται είτε από την εταιρία , είτε από συμβολαιογράφο .
     Υποχρεωτικά από τον νόμο είναι ονομαστικές οι μετοχές των Τραπεζών , των ασφαλιστικών εταιριών και των εταιριών Κοινής Ωφέλειας ( σιδηροδρομικές , αεροπορικές , ηλεκτρικού ρεύματος , ραδιοφωνίας , τηλεπικοινωνιών , πολεμικού υλικού κ.λπ ).
Ονομαστικές είναι επίσης οι μετοχές των εταιριών που ασχολούνται με την εκμίσθωση και την εκμετάλλευση αστικών ακινήτων και των οποίων τα κεφάλαια είναι επενδυμένα σε αστικά ακίνητα κατά ποσοστό ανώτερο του 60% . Εξαιρούνται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι ασχολούμενες με την ανέγερση και πώληση οικοδομών .
Η μεταβίβαση των μετοχών αυτών γίνεται από χρηματιστή , άσχετα αν έχουν μπει ή όχι στο Χρηματιστήριο ( Ν. 4459/1965 ) .
      ε) Μετοχές επικαρπίας . Μια εταιρία που αναλαμβάνει συνήθως την εκμετάλλευση ενός προνομίου για ορισμένο χρόνο , μετά την πάροδο του οποίου οι εγκαταστάσεις και τα ενεργητικά γενικώς στοιχεία θα περιέλθουν στον δημόσιο οργανισμό που εκχώρησε το προνόμιο , μπορεί να προβλέψει στο καταστατικό την εξόφληση ορισμένου αριθμού μετοχών με κλήρωσή τους πριν από την διάλυσή της .
Η εξόφληση των μετοχών που κληρώνονται γίνεται στην ονομαστική αξία και κατόπιν οι τίτλοι αντικαθίστανται με μετοχές επικαρπίας .
     Οι μετοχές αυτές δεν δικαιούνται το πρώτο μέρισμα ( 6% επί της ονοματικής αξίας ) , αλλά μόνο το τυχόν πρόσθετο μέρισμα . Δικαιούνται επίσης να λάβουν την αναλογία τους από το καθαρό ενεργητικό της εταιρίας μετά την διάλυσή της , αφού προηγουμένως ικανοποιηθούν ως το ποσό της ονομαστικής αξίας των μετοχών τους οι προνομιούχοι και οι κοινοί μέτοχοι .
      στ) Ιδρυτικοί τίτλοι . Δεν είναι ακριβώς μετοχές , γιατί δεν έχουν καμιά ονομαστική αξία , ούτε δικαίωμα ψήφου στις γενικές συνελεύσεις , ούτε μετέχουν στο προϊόν εκκαθαρίσεως σε περίπτωση διαλύσεως της εταιρίας .
Δίδονται συνήθως στους ιδρυτές της εταιρίας για ανταμοιβή των υπηρεσιών τους και το μόνο δικαίωμα που έχουν είναι η συμμετοχή στα κέρδη της εταιρίας , μετά την αφαίρεση των ποσών για τακτικό αποθεματικό και την διανομή πρώτου μερίσματος στους άλλους μετόχους .>>

Ελπιζω με αυτα τα νεα στοιχεια να βοηθηθηκαν και αλλοι .
Καταγράφηκε

Γηράσκω αεί διδασκόμενος
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences