Ψαχνω ενα απλο 2 ευρω μονο του 2013 με την ενωση της κρητης. Αυτα που κυκλοφορουν στην αγορα. Τα υπολοιπα που μου ειπες τι ακριβως ειναι κ τι διαφορες εχουν απο αυτο που ψαχνω;;
Τα νομίσματα ευρώ κυκλοφορούν σε τρεις μορφές / ποιότητες:
Η πρώτη και πιο απλή είναι η UNC (αρκτικόλεξο της λέξης Uncirculated, που θα πει "ακυκλοφόρητο"). Ουσιαστικά, στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για τα τυπικά νομίσματα, που η τράπεζα τα συσκευάζει σε μασούρια και προορίζονται για κυκλοφορία στην αγορά. Τα καταστήματα (όπως τα σούπερ μάρκετ) προμηθεύονται από τις τράπεζες τέτοια μασούρια και δίνουν ρέστα στον κόσμο. Όταν ένα κέρμα από τέτοιο μασούρι δοθεί στην κυκλοφορία, αποκτά μια μουτζούρα από τα χέρια που το πιάνουν και παίρνει τον χαρακτηρισμό "κυκλοφορημένο" ("circulated"). Αν όμως αφαιρέσουμε ένα τέτοιο νόμισμα από το μασούρι προσεκτικά, δεν το πιάσουμε με γυμνά χέρια και το φυλάξουμε επιμελώς, αυτό παραμένει καθαρό, στην αρχική μορφή του και ονομάζεται "ακυκλοφόρητο" ("uncicrulated" ή "UNC").
Η δεύτερη ποιότητα είναι η BU (αρκτικόλεξο των λέξεων Brilliant Uncirculated, που θα πει "λαμπερό ακυκλοφόρητο"). Πρόκειται για νομίσματα που κόβονται με τον ίδιο τρόπο με τα UNC. Προκύπτουν ως εξής: Από το σωρό των UNC νομισμάτων, διαλέγονται τα καλύτερα, αυτά δηλαδή που έχει τύχει να κοπούν αψεγάδιαστα, χωρίς χτυπήματα, χαρακιές κλπ. Αυτά τα νομίσματα τοποθετούνται σε επίσημα συλλεκτικά άλμπουμ, που περιέχουν το νόμισμα μέσα σε πλαστική διαφανή θήκη, πλαισιομένο από κείμενα και φωτογραφίες σχετικά με το θέμα τού νομίσματος.
Η τρίτη ποιότητα είναι η PROOF. Αυτά τα νομίσματα κόβονται με ειδικό τρόπο, διαφορετικό από τα προηγούμενα, που τα κάνει να μοιάζουν σαν καθρέφτης. Τα νομίσματα αυτά συσκευάζονται και σφραγίζονται μέσα σε διάφανες πλαστικές θήκες κατευθείαν από το νομισματοκοπείο και πωλούνται μέσα σε κασετίνες πολυτελείας αποκλειστικά για συλλέκτες.
Όπως καταλαβαίνεις, οι τιμές τού εκάστοτε νομίσματος εξαρτώνται, μεταξύ άλλων και από την ποιότητά του. Τα πιο φθηνά είναι τα κυκλοφορημένα, τα οποία κοστίζουν όσο ή σχεδόν όσο η ονομαστική τους αξία. Ακολουθούν τα UNC και έπειτα τα BU (τα οποία συνήθως κοστίζουν λίγο περισσότερο όταν πωλούνται μαζί με το άλμπουμ τους, παρά χωρίς αυτό). Τέλος, τα ακριβότερα είναι τα PROOF, τα οποία, γενικά, θεωρούνται είδος πολυτελείας.