Ανωγειανο κρασι δεν υπαρχει.
Καλλιστα θα μπορουσε να γινει ανεκδοτο.
Το σταφυλι θελει μικρο υψομετρο , τα Ανωγεια ειναι στα 1800 μετρα υψομετρο εαν ενθυμουμε καλα.
Το μονο που παραγουν εκει ειναι κρεας και γαλακτοκομικα προιοντα.
Η τεχνη του αντικρυστου ειναι δικη τους.
Το κρεας δεν ψηνετε με τα καρβουνα αλλα με την φωτια που βγαζουν τα κουτσουρα.
Το κρεας μπαινει σε μια αποσταση <αντικρυστα> (απεναντι απο την φλογα θα λεγαμε) και σιγα σιγα ψηνετε η καθε του πλευρα χωριστα , μολις ψηθει η μια πλευρα το γυριζουν και ψηνετε και η αλλη.
Δεν γυριζει ολη την ωρα οπως η παραδοσιακη σουβλα.
Ενα αλλο χαρακτηριστικο ειναι οτι βαζουμε μονο αλατι , τιποτα αλλο, οσο αλατι και να του βαλεις δεν προκειτε να γινει ποτε λυσσα!!
Αυτο στην ουσια σημαινει και η λεξη οφτο = κρεας που ψηθηκε στα ξυλα μονο με αλατι , ουτε λαδια ουτε ξυδια , σκετο!!