Για το 2019, η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει μία σειρά αφιερωμένη στις «λιθουανικές εθνογραφικές περιοχές». Η σειρά αυτή θα διαρκέσει πέντε χρόνια όσες και οι περιφέρειες της χώρας. Η αρχή θα γίνει με την περιφέρεια Samogitia. Οι περιφέρειες φαίνονται στο παρακάτω σχεδιάγραμμα.
Ίσως είμαι υπερβολικός, αλλά έχω την εντύπωση ότι το θέμα αυτό τής Λιθουανίας για της "εθνογραφικές" της περιοχές, μπορεί να ενέχει μια δόση αλυτρωτισμού. Και αυτό διότι δεν πρόκειται να εκδώσει νομίσματα στα οποία να απεικονίζονται απλώς οι χάρτες των διοικητικών της περιφερειών, αλλά
οι περιοχές στις οποίες απλώνεται, κατά την άποψη των Λιθουανών, το έθνος τους, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων τους! Για παράδειγμα, η περιφέρεια "Lithuania Minor" στο χάρτη εκτείνεται κατά 95% θα έλεγα, εκτός Λιθουανίας και μάλιστα στο Καλίνινγκραντ, που είναι επαρχία τής Ρωσίας!
Υπόψιν ότι το Καλίνινγραντ είναι μια επαρχία τής Ρωσίας, που αν και δεν αποτελεί νησί, εντούτοις δεν συνδέεται δια ξηράς με τη μητροπολιτική Ρωσία. Δηλαδή για να πάει κάποιος οδικώς από μια επαρχία τής μητροπολιτικής Ρωσίας στην επαρχία Καλίνινγραντ, πρέπει αναγκαστικά να περάσει μέσα από άλλα κράτη (κάτι αντίστοιχο με την Αλάσκα). Στα ελληνικά δεν υπάρχει ακριβής νομικός όρος γι' αυτό το είδος εδαφικής κυριαρχίας, όμως στα αγγλικά υπάρχει και λέγεται "exclave" ή "extravagant state". Στο Καλίνινγκραντ, ο πληθυσμός ήταν πάντα κατά πλειοψηφία ρωσικός, όμως υπήρχε πάντα και σημαντικός πληθυσμός από τις γειτονικές εθνότητες, λιθουανική και πολωνική, όπως επίσης και αρκετοί γερμανόφωνοι (δεδομένου ότι κάποτε η περιοχή ανήκε στην παλιά Πρωσία). Ο πολιτισμός τής περιοχής είναι φυσικό να είναι επηρεασμένος από όλα αυτά τα έθνη. Ωστόσο, ακριβώς αυτός ο ανάμεικτος πληθυσμός ήταν ο λόγος που το Καλίνινγκραντ υπήρξε μήλον τής έριδος μεταξύ Ρωσίας, Λιθουανίας και Πολωνίας, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Τελικά οι Ρώσοι επιβλήθηκαν και κράτησαν το Καλίνινγκραντ, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για exclave, κυρίως γιατί ήθελαν να έχουν πρόσβαση στη Βαλτική θάλασσα. Στην ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες βάσεις τού Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Παρ' όλα αυτά, οι γειτονικοί λαοί φαίνεται ότι ποτέ δεν ξέχασαν την ιστορία αυτή και ίσως προσπαθούν ακόμα να περάσουν εμμέσως τις θέσεις τους, όπως με νομίσματα που απεικονίζουν τη "Μεγάλη" Λιθουανία! Σύμφωνα με τον ίδιο χάρτη, υπάρχουν θύλακες λιθουανικού πληθυσμού και στις άλλες γειτονικές τους χώρες, δηλαδή στην Πολωνία, τη Λευκορωσία και τη Λετονία.
Αν ισχύει αυτό το σενάριο, ίσως το σχέδιο να ματαιωθεί, ιδίως αν αντιδράσουν οι Ρώσοι. Ας φανταστούμε το σενάριο η Αλβανία να έβγαζε νόμισμα με τη "Μεγάλη" Αλβανία, συμπεριλαμβάνοντας την Ήπειρο, τα Σκόπια να ξαναέβγαζαν νόμισμα με τη "Μεγάλη Μακεδονία", που φτάνει μέχρι τη Θεσσαλονίκη ή η Τουρκία να έβγαζε νόμισμα με την "εθνογραφική" έκταση της τουρκικής επαρχίας τής Θράκης ("Ανατολική Θράκη" για εμάς) να φτάνει μέχρι την Ξάνθη! Η Ελλάδα δεν θα όφειλε να αντιδράσει και να ζητήσει τη ματαίωση της έκδοσης του νομίσματος;