Εν τω μεταξύ, το θέμα αυτό αναφέρθηκε και σε πρωινές ενημερωτικές εκπομπές, ωστόσο με τραγικά λάθη στη διατύπωση, σε βαθμό που ένας απλός άνθρωπος, που δεν γνώριζε λεπτομέρειες για το πώς λειτουργεί η ευρωζώνη, θα μπορούσε άνετα να μπερδευτεί!
Στην εκπομπή που έτυχε να παρακολουθήσω εγώ, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά "οι Ιταλοί αποσύρουν τα χάλκινα ευρώ"! Όταν το ακούσει κάποιος αυτό, που δεν γνωρίζει πολλά από ευρώ, θα καταλάβει ότι οι Ιταλοί πρόκειται να απαγορεύσουν την κυκλοφορία χάλκινων ευρωνομισμάτων μετά από μια συγκεκριμένη ημερομηνία, με ανάλογο τρόπο που έγινε η κατάργηση των εθνικών νομισμάτων για τη μετάβαση στο ευρώ! Σαν να έλεγαν δηλαδή "όποιος βρεθεί με χάλκινα στην Ιταλία μετά την τάδε του μηνός, τα έχασε! Δεν θα αναγνωρίζονται ως νομίσματα και θα είναι σκουπίδια"! Το οποίο φυσικά είναι εντελώς άτοπο! Οι Ιταλοί, όπως και οι Ολλανδοί και Φινλανδοί, δεν πρόκειται να απαγορεύσουν την κυκλοφορία των κερμάτων 1 και 2 λεπτών, υποχρεώνοντας την αγορά να μην τα αναγνωρίζει ως νομίσματα, γιατί αυτό θα ήταν αντίθετο προς την κοινοτική νομοθεσία, που ορίζει σαφώς ποιες είναι οι αξίες των νομισμάτων ευρώ! Αυτό που θα κάνουν, είναι να σταματήσουν να τα κόβουν! Όσα όμως βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία από παλαιότερες χρονιές, καθώς και όσα φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό, θα εξακολουθούν να κυκλοφορούν και να γίνονται αποδεκτά κανονικά!
Κάτι ανάλογο έχει αποφασίσει και η ΕΚΤ για το σύνολο της ευρωζώνης, όσον αφορά το 500ευρο. Στη νέα σειρά Europa, έχει αποφασιστεί να μην κοπούν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα καταργείται! Όσα βρίσκονται ήδη στην κυκλοφορία από την πρώτη σειρά, θα εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά! (Σημείωση: Η συζήτηση για πραγματική κατάργηση και απόσυρση του 500ευρου υφίσταται, καθώς έχουν κοπεί πολλά πλαστά! Η Ελλάδα είχε ταχθεί υπέρ τής πρότασης αυτής στην ΕΚΤ, όμως για άλλο λόγο... Ο ορισμός ημερομηνίας κατάργησης του 500ευρου θα υποχρέωνε πολύ κόσμο να τα βγάλει από τα στρώματα και να τα γυρίσει στις τράπεζες, περιορίζοντας, έτσι, λίγο την εκροή καταθέσεων... Η γελοιότητα σ' αυτή τη χώρα δεν έχει όρια... Ευτυχώς η ΕΚΤ δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει κάτι τέτοιο πάντως!)
Ακόμα και το άρθρο που αναδημοσίευσε εδώ ο Θανάσης, έχει και αυτό ανάλογο παραπλανητικό τίτλο ("Καταργούνται τα κέρματα του ενός και δύο λεπτών")!
Το τραγελαφικό τής υπόθεσης ήταν ότι στην εν λόγω πρωινή εκπομπή (όνομα δεν λέω, μην με πιέζετε... χαχα), κατέφθασε μετά από λίγο το εξής ερώτημα τηλεθεατή: "Τον άλλο μήνα θα πάμε με το ΚΑΠΗ στην Ιταλία! Κάνουν τα λεφτά που έχω ή να πω στην κόρη μου να μου φέρει δολάρια;" Δεν κάνω πλάκα! Όντως αυτό συνέβη! Κι εγώ πήγα να πέσω απ' την καρέκλα, μόλις το άκουσα... Πρόλαβα όμως να ρίξω μια μούντζα στον παρουσιαστή για το κατόρθωμά του!