η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι θα πρεπει να γινει ενας διαχωρισμος στα χρυσα χαρτονομισματα, αναμεσα σε αυτα που εχουν τυπωθει απο κρατικη αρχη και σε αυτα που ειναι ιδιωτικες τυπωσεις.
ολα ειναι πανω κατω με την ιδια μεθοδο.. δηλαδη παφιλλα χρυσου που ειναι υποχρεωτικα πανω σε καποιο υποστρωμα για να εχει την απαιτουμενη στηριξη! σαν υποστωμμα μπορει να ειναι ειτε πλαστικο ειτε χοντρο χαρτι... το ιδιο ισχυει και σε χρυσα γραμματοσημα....
εξαιρεση αποτελει ισως ενα γραμματοσημο ασημενιο που εχω απο ολλανδια που ειναι κανονικα μεταλλο... αλλα αυτο ειναι αλλη ιστορια...
η παφιλλα ειναι τοσο μα τοσο λεπτη που με τον αερα μπορει να διαλυθει! αν την πιασεις... το ιδιο! και οντως χρησιμοποιητε στην αγιογραφια αλλα και σε επιπλα κτλ...
ας περασουμε τωρα στις κατηγοριοποιησεις που αναφερα...
η πρωτη ειναι τα επισημα απο κρατικη αρχη, απο τραπεζα κτλ! αυτα ειναι σαν τα υπολοιπα συλλεκτικα! εχουν συλλεκτικη αξια!
η δευτερη κατηγορια ειναι απλα σουβενιρ.. ιδιωτικες κοπες... και με δεδομενο οτι ετσι κι αλλιως ειναι παφυλλα πολυ λεπτη.. αρα και σχεδον ανευ βαρους... καταλαβαινεται και την αξια της!
δεν μπορουμε ομως να βαζουμε στο ιδιο σακι τα χρυσα πχ απο αντιγκουα, απο μπελιζ, απο λιβανο κτλ.. με τα αλλα που βγαινουν απο τον καθενα!
στα του λιβανου.... εγιναν τα παραπονα λογο αστοχιας του πιστοποιητικου... που αναφερει οτι ειναι απο καθαρο χρυσο... και το αφηνει φλου....
η παφιλλα ειναι καθαρος χρυσος... αλλα επρεπε να αναφερει οτι ειναι παφιλλα...
απο εκει και μετα... σε οτι αφορα επενδυση κτλ.... παιζει ρολο και η συλλεκτικοτητα! τα επισημα εχουν και επισημο τιραζ, ειναι απο επισημη αρχη... και ειναι και μεσα σε καταλογους! η συλλεκτικοτητα τους δεν ειναι μονο στο μεταλλο τους αλλα και στο ποσα εχουν βγει! τα του λιβανου βγηκαν καποια σε 2000 τεμαχια και πουλιωνταν προς 150$ ενω καποια αλλα σε μολις 200 τεμαχια και πουλιωνταν προς 666$ το ενα.
τα περισσοτερα εξαντλουνταν μιας και ηταν περιζητητα... οποτε μετα επαιρνε φωτια η μαυρη αγορα! αυτα που η τραπεζα τα εδινε προς 150$, στην μαυρη αγορα τα εβρισκες με 250-300 $ ενω τα των 666$ τα εβρισκες με τιμη στα 1000$... ενω για καποια μεσα σε ακρυλικο... οι συλλεκτες εδιναν και περισσοτερα!
οποτε δεν μπορεις να μιλας για επενδυση σε χρυσο.. αλλα σε επενδυση συλλεκτικη!
προσωπικα πιστευω οτι αν καποιος λεει οτι κανει επενδυση σε χρυσο.. αγοραζοντας ενα χρυσο χαρτονομισμα των 2.6 γραμμαριων... προς 150 ή 666 ή 1000 δολλαριων... και το πιστευει... ειναι το λιγοτερο αφελης!
σκεφτειτε.... τα ελληνικα χρυσα ή ασημενια που τα αγοραζουμε πολυ παραπανω απο την τιμη μεταλλου... ειναι επενδυση σε χρυσο ή σε συλλεκτικη αξια; αν πας για επενδυση... πας σε λιρες, σε Βullion κτλ... οχι σε συλλεκτικο κερμα...
στα αλλα... τα ιδιωτικα.. ουτε ξερεις ποσα υπαρχουν ουτε μπορεις να εισαι σιγουρος τι αγοραζεις...
τιμες σε ιδιωτικα... μπορεις να βρεις και με 1-2 δολλαρια.... εχω δει να κλεινουν με πχ.. 2 δολλαρια το ενα.. και με δωρεαν ταχυδρομικα... ε λοιπον εκει... ειλικρινα... πιστευει αυτος που το αγορασε οτι κανει επενδυση σε χρυσο και επιασε κοροιδο τον πωλητη... χωρις να σκεφτει... μα καλα.. ειναι δυνατον να παρω 2.6 γραμμαρια χρυσου τοσο λιγο.. και χωρις ταχυδρομικα;;; φανταστειτε απλα ποσο στοιχιζει ενα τετοιο πραγματικα...
απλα... μπορει να παρεις ενα ετσι για πλακα...
οι τιμες στα επισημα δεν ειναι ετσι... πανε παραπανω... και αν καποιος δεν το πιστευει... ας μου πουλησει με 2-3 ευρω ενα χρυσο του μπελιζ για την συλλογη μου... απο τα επισημα....
προσωπικα.. δεν θα με χαλουσε ενα απο τα ιδιωτικα ετσι να το εχω... αλλα απλα για την πλακα και να το βαλω στο αλμπουμ σαν ιδιαιτεροτητα στο τι ειχε βγει........ σε καμια περιπτωση δεν θα το εβλεπα σαν επενδυση ή σαν συλλεκτικη αξια....
και για να τελειωσω... ελληνικο χρυσο σε παφιλλα υπαρχει... μεσα σε κανδρο απο μαιλινκ... και το εχει ως δωρο... ειναι η 1 δραχμη του 1944