Εδώ και κάμποσο καιρό ταξινομώ μια συλλογή που αποτελείτε απο γραμμ.πολλών κρατών της περιόδου 1880-1925 περίπου.Αυτή είναι παλαιού τύπου με τα γραμμ ,κολλημένα με σαρνιέρα πάνω σε κόλλες χαρτιού :
και ξεκολλάνε κάπως έτσι:
.
Φτάνοντας λοιπόν στο S,καθώς αναπτύσω την συλλογή μου αλφαβητικά στα άλμπουμ,δηλ.Α-D,E-P,και ,πέρα απο κάποιές χώρες που τις εξειδικεύω μόνες σε άλμπουμ,P-Y,ταξινομώ τα ελβετικά{switzerland}
Παλιότερα είχα βρει με χαρά ένα γραμμ.του 1907 με μια ειδοποιό διαφορά σε σχέση με την κανονική αξία:
και με τιμή πολλάπλάσια του κανονικού,απο 20λεπτα στα 80ευρώ{yvert 2005}
Φανταστήτε την φιλοτελική ''έξαψη'' όταν είδα να υπάρχει σε ασφράγιστο μέσα στην συλλογή που ασχολιόμουν!Με τον ίδιο τρόπο πάω να το ξεκκολήσω απο το φύλλο και...καταστροφή.Είχε κολλήσει δίπλα απο τη σαρνιέρα και μέρος του γραμμ,και ξεκολλώντας το μαζί με την σαρνιέρα έφυγε και κομμάτι της γόμμας:
...προφανώς η υγρασία της σαρνιέρας είχε πάει και λίγο παραπέρα,αρκετα ώστε χωρίς να το υπολογίσω έκανα ένα γραμμ.στο 10% της αξίας του.
Πηγαίνοντας ,αφου τελείωσα την τοποθέτηση της χρονιάς που άνηκε το γραμμ.,στον κατάλογο να δώ πόσο κάνει. και μετα λύπης να δω τι αξίζει πλέον,καθώς το λογικό θα ήταν να δω μια τιμή αρκετά υψηλοτερη απο το σφραγισμένο που περιέγραψα παραπάνω,ακολούθησε μια ανακούφιση:το συγκεκριμένο γραμμ.άξιζε σαν ασφράγιστο{καθώς όπως είδα και αργότερα να συμβαίνει σε πολλά άλλα γραμμ.αυτης της χώρας}πολύ λιγότερο.δηλ.18ε...
Τουλάχιστον μετρίασε την στεναχώρια απο την απροσεξία/ατυχία μου,γιατί αν έβλεπα καμιά τιμή στα 500ε,όπως αναμενόταν....
Αυτή ήταν η ιστορία μου,που συνέβη προχθές.και σας την παρουσίασα,και με το δίδαγμα ότι στην ενασχόλησή μας με γραμμ.που έχουν γόμμα και είναι πολλών χρόνων ιδιαίτερη προσοχή !!!