Επανέρχομαι σε αυτό το θέμα με κάποιες πληροφορίες.
Λόγω της ενασχόλησης μου αυτόν τον καιρό με μία "δουλειά", διαβάζω διάφορες μελέτες πραγματικά ενδιαφέρουσες.
Ένας μέσος άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει στη βραχυπρόθεσμη μνήμη του 7 + - 2
διαφορετικά πληροφοριακά δεδομένα (κωδικούς και γενικότερα αριθμούς ή φράσεις).
Δηλαδή μπορεί να αποθηκεύσει και να ανακαλέσει , εντός λίγων δευτερολέπτων, από 5 έως 9 διαφορετικούς συνδυασμούς { να αντιστοιχήσει το σωστό κωδικό με το σωστό "αντικείμενο" (κάρτα, συναγερμός, πιν κινητου κτλ) }.
Ωστόσο η μακροπρόθεσμη μνήμη έχει απεριόριστη χωρητικότητα. Εκεί αποθηκεύονται πληροφορίες με βάση τα βιώματα και τις καταστάσεις που έχει ζήσει ένας άνθρωπος.
Καταλήγουμε ότι ο καλύτερος τρόπος ώστε να θυμάσαι παραπάνω από 9 κωδικούς πχ, είναι να συνδέεις στο μυαλό σου τους κωδικούς με διάφορες καταστάσεις.
Παράδειγμα: Την ημέρα που άλλαξα τον κωδικό μου στο facebook ήταν η μέρα που πήγα στο γήπεδο να δω ένα συγκεκριμένο αγώνα. Αν αντιστοιχίσεις αυτόν τον κωδικό με αυτή τη μνήμη (η οποία αποτελεί ένα δυνατό σχετικά ερέθισμα) κατά πάσα πιθανότητα θα είσαι ικανός να συγκρατήσεις αυτήν την πληροφορία μέχρι μέχρι και αρκετά χρόνια.
Το ξέρω ακούγεται περίεργο και ίσως δεν αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο που λειτουργεί, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες, συμβαίνει.
Αυτή ήταν η "άχρηστη" πληροφορία της ημέρας.