Εγω θα ελεγα να αρχισουμε απο την αρχη.
Πατίνα ονομάζεται το λεπτό στρώμα πρασινωπής ουσίας που καλύπτει τα χάλκινα και ορειχάλκινα αντικείμενα ως αποτέλεσμα της χημικής τους διάβρωσης, όταν αυτά μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένα στον αέρα ή θαμμένα κάτω από τη γη. Συχνά ο όρος χρησιμοποιείται και για άλλα οξείδια που σχηματίζονται στην επιφάνεια διαφόρων μετάλλων, με αποτέλεσμα ο όρος πατίνα να αναφέρεται γενικότερα στην όψη που παίρνει η επιφάνεια διαφόρων αντικειμένων με το πέρασμα του χρόνου.
Η πατίνα είναι δυνατό να δημιουργηθεί και με τεχνητό τρόπο. χρησιμοποιώντας διάφορες χημικές ουσίες οι οποίες απομιμούνται τη φυσική οξείδωση και δημιουργούν τεχνητή παλαίωση.Μια διακοσμητική επεξεργασία που γίνεται συχνά στο ασήμι είναι το μαύρισμα, και εν συνεχεία το λουστράρισμα του.
Παραδοσιακά η οξείδωση του ασημιού στα εργαστήρια γίνεται με ένα άλας του θείου (θειάφι) που έχει την ονομασία «ήπαρ θείου». Το υλικό αυτό που πουλιέται σε βώλους, έχει μία απαίσια μυρωδιά, και τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί από άλλα υλικά που δεν μυρίζουν άσχημα.
Η ουσία που προκαλεί το μαύρισμα στο ασήμι είναι το θειάφι. Ο λόγος που τα ασημένια αντικείμενα μαυρίζουν όταν εκτίθενται στον ατμοσφαιρικό αέρα είναι το διοξείδιο του θείου (SO2 ) που υπάρχει στην ατμόσφαιρα και ειδικά στην ατμόσφαιρα των πόλεων λόγω του SO2 των καυσαερίων.
Ένα έξυπνο πρακτικό κόλπο που δουλεύει άψογα, και μπορούμε να το κάνουμε στο σπίτι, είναι το μαύρισμα των ασημένιων αντικειμένων με βραστό αυγό! Και πάλι ο υπεύθυνος για το μαύρισμα είναι το θειάφι που υπάρχει στο βραστό αυγό (και μυρίζει).
Βράζουμε ένα αυγό μέχρι να γίνει πολύ σφιχτό. Το ξεφλουδίζουμε ζεστό(πολυ γρηγορα γιατι οσο κρυωνει χανει την δυναμη του) και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια η το κοβουμε στα δυο και το τοποθετούμε το ζεστό κομμένο αυγό σε ένα τάπερ (πλαστικό δοχείο που κλείνει). Βάζουμε μέσα στο τάπερ το ασημένιο νομισμα ειτε μεσα στα κομματακια ειτε αναμεσα απο τα δυο κομματια αυγου αφου πρωτα καταφερουμε να τα στερεωσουμε σε αποσταση ενος εκατοστου. Κλείνουμε το καπάκι, και το αφήνουμε απο 7 εως 15 λεπτά. Όταν ανοίξουμε το καπάκι το αντικείμενο έχει μαυρίσει(Υποψην οσο το αφησουμε παραπανω απο 7 λεπτα τοτε θα μπλεδισει θα μοβισει με πολυ ομορφο γυαλιστερο χρωμα).
Το πειραμα το δοκιμασα και το λουστρο δεν μπορουσε να βγει με τιποτα παρα μονο με καθαριστικο ασημικων.
Το μονο κακο ειναι οτι κατεστρεψα μιση καρτελα αυγα και ενα ολοκληρο παγκο κουζινας