Η γιαγιά γεννήθηκε το 1875 και πέθανε το 1976 (99).
Είχε αυτό το ρολόϊ (το οποίο το θυμάμαι να το φόραγε όταν "έβγαινε", γιατί οι παιδικές μνήμες δεν σβήνουν ποτέ).
Κάθησα σήμερα και το φωτογράφισα, πράμα που από καιρό έλεγα να κάνω αλλά όλο αναβαλλόταν η δουλειά.
Τη μάρκα δεν την ήξερα, τώρα βρήκα ότι υπάρχει "REMONTOIR" και μάλιστα βρήκα και τον ίδιο μηχανισμό:
http://forumamontres.forumactif.com/t98899-depose-remontoir-montre-goussetαλλά δεν καταλαβαίνω τι λέει ο Γάλλος, κάποιες οδηγίες λυσίματος πρέπει να είναι.
Λείπει το κρύσταλλο, αλλά υποθέτω ότι κρύσταλλα βρίσκονται ή κόβονται.
Κατά τα λοιπά ΔΟΥΛΕΥΕΙ αν το κουρδίσεις!
Αυτό που δεν δουλεύει είναι η ρύθμιση της ώρας. Δηλαδή τραβώντας έξω το κουρδιστήρι (που κανονικά θα έπρεπε να γυρίζουν οι δείχτες) αυτό εξακολουθεί να κουρδίζει. Αλλά δεν το ζόρισα κι όλας.
Οι φωτογραφίες τα λένε όλα, και φαίνεται ότι η κάσα είναι 14Κ.
Δεν ξέρω αν οι πετρούλες στο καπάκι είναι διαμαντάκια.
Το ρολόϊ είναι τύπου "τσέπης", με ένα καπάκι στην πλευρά των δειχτών, και δύο καπάκια (το ένα μετά το άλλο) απ’ την πλευρά του μηχανισμού.
Στο χαλκά του ρολογιού είναι περασμένος ένας φιόγκος με τύπου παραμάνας σύστημα κρεμάσματος, και η γιαγιά το φόραγε στο πέτο της καρφιτσωμένο με την παραμάνα. Σήμερα κατάλαβα ότι ο φιόγκος είναι αφαιρούμενος, και μένει σκέτο το ρολόϊ.
Ότι άλλο θέλει να με ρωτήσει κάποιος και το ξέρω, να το πω:
Τι θα ήθελα να μάθω εγώ:1) Αν οι πέτρες είναι διαμαντάκια (αυτό μάλλον δεν απαντιέται εδώ).
2) Ποιος θα μπορούσε να το "σερβίρει". Καθάρισμα, λίπανση, επισκευή της ρύθμισης ώρας, τοποθέτηση κρυστάλλου. Στην περιοχή Αθήνας.
3) Πόσο θα στοίχιζε μια τέτοια δουλειά.
4) Και μετά, πόσο θα μπορούσε να πουληθεί? Θα υπάρξει ενδιαφέρον?
Βρήκα και μια δημοπρασία για remontoir (ασημένιο όμως, όχι χρυσό) αλλά είναι της ξεφτίλας. $10.
https://new.liveauctioneers.com/item/50732299_remontoir-cylindre-10-rubis-pocket-watch-silverΟι φωτογραφίες στο postimg ανοίγουν με "κλικ". Με δεύτερο κλικ πάνω στη φωτογραφία μεγαλώνουν κι άλλο (real size). Στο κάτω-κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει μπάρα για μετακίνηση της φωτογραφίας αριστερά-δεξιά (δεν γίνεται αλλιώς, π.χ. με τα βελάκια)
Ευχαριστώ προκαταβολικώς.