Λοιπον η ιστορια οπως μου την ειχε πει καποτε ο πατερας μου για εκεινα τα δυσκολα χρονια στον Μυλοποταμο.
Υπηρχαν οι γερολαδαδες.
Ατομα τα οποια γυρνουσαν απο χωριο σε χωριο και αγοραζαν τις φετσες.
Φετσα ειναι το πηχτο σκουρο ζελε που κανει το λαδι με τον χρονο οταν το παρουμε απο το ελαιοτριβειο.
Με αυτες λοιπον τις φετσες αλλα και το τηγανισμενο λαδι το οποιο το φυλουσαν οι παλιες νοικοκυρες βγαζαν τα πρασινα σαπουνια.
Οι γερολαδαδες λοιπον γυρνουσαν απο χωριο σε χωριο και αγοραζαν πραματεια και την πουλουσαν μετα στα σαπουνωποιεια.
Φωναζε λοιπον ο γερολαδας φετσες τηγανολαδα αγοραζω στο χωριο και τον φωναζει ενας συντεκτος του πατερα μου.
Μπαινει μες στο σπιτι και τον αρχιζει ο συντεκτος στην κουβεντα , κατσε να σου κανω εναν καφε , πριν μπουμε στην αποθηκη κτλ κτλ.
Καθετε ο αλλος και τον αρχιζει στην κλαψα ο συντεκνος:
Εγω που λες φιλε μου δεν θα τις πουλουσα τις φετσες , αλλα ελα που ειμαι σε αναγκη!!
Και δεν με νοιαζει μονο ειχα κανει εγω τα κουμαντα μου αλλα ηντα να πω στο διαολεμενο το μυαλο μου!!
Ειχα δεκα λιρες δεμενες σε μια καλτσα!!
Και δεν θυμαμε που την εχω βαλει αυτη την διαολεμενη καλτσα!!
Πινει τον καφε ο γερολαδας και πανε στην αποθηκη με τα πυθαρια το λαδι ή τις φετσες οσα ειναι αδεια!!
Η συνηθεια εκεινη την εποχη ηταν ο γερολαδας να χωνει το χερι ττου μεσα στο πυθαρι για να βλεπει την πυκνοτητα του προιοντος!!
Μην ειναι δλδ σκληρη η φετσα να εχει λιγο λιπος μεσα της μην εχουν αφαιμαξη ολο το λαδι.
Ετσι λοιπον που εχει βαλει το χερι του μεσα στο πυθαρι και ανακατευει τον πατο πιανει κατι στον πατο!!!
Αλλαζει η εκφραση του αλλα δεν μιλαει!!
Σκουπιζει το χερι του και ξαναπανε μεσα για να μιλησουν για την τιμη!!
Τι γινετε κουμπαρε του λεει ο συντεκνος; Θα τις παρεις τις φετσες;;
Να σου τις παρω μωρε μια και εισαι σε αναγκη αλλα τι τιμη να δωσω;;
Ειιναι σκληρες παναθεμα της!! Λιγο λαδακι εχουν μεσα!!
Δλδ μωρε κουμπαρε ηντα τιμη δινεις;;
Η οκα λεω 2 δραχμες!!
Ωωωω πααναθεμα το !! Και εγω υπολογιζα 5 δραχμες την οκα για να βγαλω τις υποχρεωσεις μου !!
Ωωωω ζημια που την επαθα με αυτες τις λιρες να μην τις βρισκω!!!
Λοιπον του λεει ο γερολαδας. Επειδη σε συμπαθησα θα σου δωσω 4 δρχ την οκα να κανεις και εσυ την δουλεια σου!! Συμφωνοι;;
Συμφωνοι λεει ο συντεκνος!! Να εισαι καλα ανθρωπε μου με εσωσες!!
Γινετε λοιπον η συναλλαγη οσες οκαδες ηταν μετρηθηκε επι 4 δρχ και οταν ο γερολαδας στην πολη εψαξε και βρηκε αυτο που ακουμπησε το χερι του στον πατο του πυθαριου ηταν μια καλτσα με δεκαρες μεσα!!
Του την ειχε στησει ο συντεκνος για να πουλησει τις φετσες στην ανωτατη τιμη!!
Ιστορια απο την Σκεπαστη τοπος καταγωγης του Πατερα μου!! 100% αυθεντικη!!
Η λιρα ηταν το οπλο για να ξεγελασεις κοσμο απο παλια!!
Αρκει να ξερεις πως θα το χειριστεις!!