Ξεκινησα να ψαχνω αυτο το θεμα οταν πριν απο μερες μπηκε ενα νεο μελος και ηθελε αρων αρων να απολυμανει τα χρηματα τις συλλογης του εαν θυμαστε!!
http://steki-syllekton.gr/index.php?topic=33579.0Αμεσω το μυαλο μου πηγε πισω στο ρητο:
Η οσμη του χρηματος.
Πως ξεκινησε αυτο;
Απο την Ρωμη στην εποχη του Νερωνα!!
Ο αυτοκράτορας ήταν ο πρώτος που επέβαλε φόρο στα ούρα, τον αποκαλούμενο vectigal urinae. Τα ούρα ήταν αντικείμενο συναλλαγής και, όταν τα χρήματα αλλάζουν χέρια, είναι αναπόφευκτο να δεις και το χέρι του κράτους να απλώνεται για να γραπώσει το μερτικό του.
Ο φόρος καταργήθηκε κάποια στιγμή (δεν ξέρω γιατί, καλή ιδέα φαινόταν), αλλά τον επανέφερε ο Βεσπασιανός.
Ο Βεσπασιανός, αυτοκράτορας τής Ρώμης από το 69 ως το 79 μ.Χ., εκτός από μέγας καινοτόμος, ήταν και μέγας φορομπήχτης. Πρέπει να το είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του, που ήταν ένας απλός φοροεισπράκτορας. Αν και γιος πληβείου, ο Βεσπασιανός έγινε ο ιδρυτής της δυναστείας των Φλαβίων.
Για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά και να εφαρμόσει το μεγαλεπήβολο πρόγραμμά του ανέγερσης δημόσιων κτιρίων (αυτός ξεκίνησε το Φλαβιανό Αμφιθέατρο, το κατοπινό Κολοσσαίο), επέβαλε φόρους σε ό,τι μπορούσε να φορολογηθεί. Μεταξύ άλλων φορολόγησε και τα δημόσια ουρητήρια, τα οποία έκτοτε έφεραν το όνομά του: βεσπασιανή, vespasienne στα γαλλικά.
Ο ιστορικός Σουητώνιος αναφέρει ότι, όταν ο γιος τού Βεσπασιανού Τίτος διαμαρτυρήθηκε στον πατέρα του γι’ αυτό το φόρο, ο Βεσπασιανός τού έχωσε κάτω από τη μύτη ένα νόμισμα από τις «εισπράξεις» τής ημέρας. Όταν ο Τίτος παραδέχτηκε ότι δεν μυρίζει, ο αυτοκράτορας είπε: «Κι όμως είναι από τα ουρα».
Το Κολοσσαιο με αυτα τα χρηματα (απο τα ουρα εγινε) .
Η Ελλαδα που ηταν τοτε υποδουλη της Ρωμαικης αυτοκρατοριας πληρωνε αυτον τον φορο!!
Οποιαδηποτε αλλα σχολια και περαιτερω ερευνα δεκτη να προσκοληθει απο κατω σαν μηνυμα.
Η αρχη εγινε