Αλιευμένο από μια ομάδα στο fb:
Ένα σπάνιο γραμματόσημο
Penny Red - Plate 77
πουλήθηκε £ 495.000 / € 636.000
Μια σπάνια καλή είδηση ήρθε στίς (11 Μαρτίου 2016) από την Stanley Gibbons, το μεγαλύτερο έμπορο σπανίων γραμματοσήμων στον κόσμο.
Πούλησε ένα από τα πιο σπάνια βρετανικά γραμματόσημα, ένα Plate 77 Penny Red [1] ,
για £ 495.000 σε ιδιώτη συλλέκτη.
Υπάρχουν μόνο πέντε τέτοια σφραγισμένα γραμματόσημα και το ένα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Το γραμματόσημο – το δεύτερο πιο ακριβό βρετανικό γραμματόσημο – περιγράφεται στο εμπόριο ως
«Το Άγιο Δισκοπότηρο του φιλοτελισμού», επειδή η πλάκα με αριθμό 77 ήταν ελαττωματική και καταστράφηκε , αλλά τυπώθηκε ένα μόνο φύλλο γραμματοσήμων που κατέληξε σε κυκλοφορία.
Ο Keith Heddle, διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων στην Stanley Gibbons, είπε: «Αυτό είναι ένα από τα πιο επιθυμητά και εμβληματικά βρετανικά γραμματόσημα για τους συλλέκτες σε όλο τον κόσμο, περιζήτητο για περισσότερα από 100 χρόνια. Είναι απόδειξη της δύναμης της αγοράς για τα σπάνια γραμματόσημα, αλλά και την παγκόσμια θέση του οίκου Stanley Gibbons, καθώς έχουμε καταφέρει να πουλήσουμε όχι μόνο ένα, αλλά δύο Plate 77 Reds Penny τα τελευταία τέσσερα χρόνια».
Ο ανώνυμος Βρετανός αγοραστής δήλωσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που αγόρασα αυτό το γραμματόσημο, μου έχει δώσει τέτοια χαρά, που πραγματικά δεν περίμενα. Είμαι βέβαιος ότι θα αποδειχθεί μια υπέροχη επένδυση και σε ένα αβέβαιο οικονομικό κόσμο θα αποδείξει την αξία του».
[1] To Penny Red ήταν ένα βρετανικό γραμματόσημο, που εκδόθηκε το 1841. Διαδέχθηκε το Penny Black και συνέχισε ως το κύριο είδος των γραμματοσήμων στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία μέχρι το 1879, με μικρές μόνο αλλαγές στα σχέδια κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Το χρώμα άλλαξε από μαύρο σε κόκκινο, λόγω της δυσκολίας να φανεί η σφραγίδα στο Penny Black.
Την 1η Απριλίου 1864 το γραμματόσημο εκδόθηκε με τον αριθμό πινακίδας χαραγμένο στο σχέδιο, στην δαντέλα στην αριστερή και δεξιά πλευρά. Λόγω της φθοράς, πάνω από 400 διαφορετικές πλάκες χρησιμοποιήθηκαν για να εκτυπωθεί το Penny Red.