chronos
|
|
« Απάντηση #9 στις: Νοέμβριος 19, 2016, 06:38:11 μμ » |
|
Φίλε μου, διάβασα το άρθρο που ανέβασες. Πρόκειται για κείμενο γεμάτο ασυναρτησίες και συναισθηματικούς εντυπωσιασμούς μισαλλοδοξίας ("γερμανόφρονο δολοφονικό νόμισμα, που κατατρώει το έθνος μας", ΕΛΕΟΣ! Αυτή δεν είναι ρητορική σοβαρού κειμένου!)!
Δεν θα μπούμε σε ανάλυση του ευρωσυστήματος και της πολυπλοκότητάς του, αφενός γιατί χρειαζόμαστε ατελείωτο χρόνο συζητήσεων και αφετέρου γιατί αυτό το site δεν προορίζεται για πολιτικές και οικονομικές συζητήσεις. Χοντρικά, όμως, μπορώ να σου πω ότι η μόνες περιπτώσεις που μια περιοχή χρησιμοποιεί ένα άλλο νόμισμα από το εθνικό της, είναι όταν το εθνικό νόμισμα είναι πολύ υποτιμημένο και εξαιρετικά επισφαλές για να διατηρεί κάποιος την περιουσία του σε αυτό, λόγω συχνών και τεράστιων διακυμάνσεων στην αξία του. Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, όταν βγαίνεις από το σπίτι σου με 20 ευρώ για να πας στο σούπερ μάρκετ, ουσιαστικά κάνεις μια επένδυση. Φεύγοντας από το σπίτι σου, ξέρεις ότι με τα 20 ευρώ μπορείς να αγοράσεις 4 κιλά χοιρινό κρέας. Ποντάρεις, δηλαδή, ότι μέσα στην επόμενη ώρα, μέχρι να φτάσεις στο ταμείο, τα 20 ευρώ θα εξακολουθούν να μπορούν να σου προσφέρουν 4 κιλά χοιρινό. Στην περίπτωση του ευρώ, αυτό το "ρίσκο" θεωρείται αμελητέο, γιατί το νόμισμα αυτό είναι εξαιρετικά σκληρό και σταθερό. Το ρίσκο όμως θα ήταν πάρα πολύ μεγάλο, αν πήγαινες στο σούπερ μάρκετ με Bitcoin, καθώς η τιμή του αλλάζει ταχύτατα!
Στην Ελλάδα, σε περιόδους μεγάλων πληθωρισμών και υποτιμήσεων (π.χ. Γερμανική Κατοχή, αλλά και αργότερα), οι πολίτες προτιμούσαν να διατηρούν τις περιουσίες τους σε άλλα νομίσματα, όπως χρυσή λίρα Βρετανίας, της οποίας η τιμή συνδέεται με την, γενικά σταθερή, τιμή τού χρυσού. Στην Κατοχή, μάλιστα, οι άνθρωποι αρνούνταν συναλλαγές σε δραχμές ή κατοχικά μάρκα, αν δεν υπήρχαν λίρες ή προϊόντα για ανταλλαγή.
Μια ξεχωριστή περίπτωση, είναι οι χώρες που δεν έχουν δικό τους εθνικό νόμισμα. Σήμερα, το Μαυροβούνιο χρησιμοποιεί άτυπα το ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία σχέση με την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο λόγος είναι ότι δεν έχει δικό του νόμισμα και δεν θέλει φυσικά να ρισκάρει με τα επισφαλή νομίσματα των γειτόνων του (κούνα Κροατίας, μετατρέψιμο μάρκο Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, δηνάριο Σερβίας, λεκ Αλβανίας). Το ίδιο συνέβαινε στο παρελθόν με την Ανδόρρα. Μέχρι το 2002, η Ανδόρρα χρησιμοποιούσε άτυπα την ισπανική πεσέτα και το γαλλικό φράγκο των δύο γειτόνων της, στην ίδια ποσότητα. Από το 2002 μέχρι το 2015, χρησιμοποιούσε πάλι άτυπα το ευρώ, αφού οι δύο γείτονές της, Ισπανία και Γαλλία, είχαν ενταχθεί στην Ευρωζώνη. Από το 2015, η Ανδόρρα εκδίδει πλέον το δικό της εθνικό ευρώ, κατόπιν ειδικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας εντάξει το ΑΕΠ της στο ΑΕΠ τής Ευρωζώνης.
Από την άλλη, σε πολλές βαλκανικές χώρες, ακόμα και σε όσες ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι υπό ένταξη στην Ευρωζώνη, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, παρά το γεγονός ότι τα εθνικά τους νομίσματα είναι αποδεκτά στις συναλλαγές, οι πολίτες προτιμούν να συναλλάσσονται σε ευρώ ή δολάρια, λόγω της υψηλότερης σταθερότητάς τους, δίνοντας, συχνά, δέλεαρ στους κατόχους των ισχυρών αυτών νομισμάτων (Μην εκπλαγείς αν σε κατάστημα στη Βουλγαρία, ο έμπορος σου προτείνει έκπτωση στην τιμή, αν τον πληρώσεις σε ευρώ αντί για λέβα!)!
Με όλα αυτά, θέλω να σου πω ότι είναι ανοησία να επιλέξει κάποιος να αγνοήσει ένα ισχυρό και σταθερό νόμισμα, σαν το ευρώ και να επενδύσει την περιουσία του σε ένα νόμισμα-φάντασμα, χωρίς αντίκρισμα. Στο άρθρο που ανέβασες, δεν διευκρινίζονται καθόλου τα δημοσιονομικά πλαίσια, μέσα στα οποία λειτουργούν τα υποτιθέμενα "νομίσματα" κάποιων χωριών στην Ισπανία και αυτό το καθιστά ύποπτο! Θα ήταν ανόητο να γράψω σε ένα χαρτί τη φράση "Νόμισμα Ελλάδας", να σου το δώσω, εσύ να το θεωρήσεις αληθινό νόμισμα, διαφορετικό τού ευρώ και αντ' αυτού να μου δώσεις το προϊόν που πουλάς! Δεν γνωρίζω τι έχει συμβεί εκεί, πιστεύω, όμως, ότι είτε το άρθρο λέει ψέματα είτε αναφέρεται σε κίνηση εντυπωσιασμού κάποιων κατοίκων των χωριών αυτών.
Πολλή προσοχή στο τι διαβάζουμε στο ίντερνετ! Τα περισσότερα είναι σκουπίδια!
|