Επαναφέρω το θέμα, καθώς τον τελευταίο καιρό έψαχνα πληροφορίες σχετικά με το διάσημο της 3ης ΕΟΤ, βρίσκοντας άκρη με κάποια πράγματα, αλλά έχω δρόμο ακόμη, μέχρι να βρω οριστικές απαντήσεις στα πιο δύσκολα ερωτήματα. Τα κλασικά προβλήματα στα ελληνικά militaria...
- Αρχικά μάλλον βασίζεται στο ρωμαϊκό αντίγραφο του αγάλματος της Αθηνάς Προμάχου, που βρέθηκε στη Βίλα των Παπύρων στο Herculaneum.
- Σε σχέση με το χρόνο κατασκευής του, αυτός μάλλον ήταν ο Οκτώβριος-Νοέμβριος του 1944, στην Ιταλία, πριν επιστρέψει η Ταξιαρχία στην Ελλάδα, όπως έχει συζητηθεί και στο παρελθόν σαν πιθανότητα. Με όλα τα περιθώρια λάθους των τεκμηρίων και των μαρτυριών τα στοιχεία συγκλίνουν εκεί. Ο τρόπος κατασκευής είναι επίσης παρόμοιος με αυτόν των ιταλικών διακριτικών, όπως και των συμμαχικών που κατασκευάστηκαν στην Ιταλία.
- Το πιο κοντινό που μπόρεσα να βρω ως προς τον τόπο κατασκευής, είναι ότι αυτός ήταν πιθανόν η Ρώμη, σε διάστημα περίπου 20 ημερών. Ο αριθμός μάλλον είναι αυτός που "κυκλοφορεί", δηλαδή περίπου 3.500 κομμάτια.
- Πάνω από τον αριστερό ώμο της Αθηνάς, πάνω από τη "χαίτη" του κράνους, υπάρχει κάτι που μοιάζει με σύμπλεγμα αρχικών. Σε μια πηγή το σχέδιο του διασήμου αποδίδεται σε δυο ανώνυμους στρατιώτες, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ισχύει, αν δε διασταυρωθεί. Τα αρχικά μπορεί επομένως να είναι του χαράκτη ή και του κατασκευαστή. Δυστυχώς στο δικό μου έχω... βγάλει τα μάτια μου, αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω τα γράμματα.
Ελπίζω να μπορέσει να βρεθεί άκρη σε σχέση με το χαράκτη και τον κατασκευαστή κάποια στιγμή, θα έχει ενδιαφέρον πιστεύω.