Μιας και κανουμε θεμα για αποχρωσεις, σημερα προσπαθησα να κανω μια πιο ενδελεχη παρουσιαση των αποχρωσεων του 10λεπτου 80-86 που ειναι για μενα απο τα γραμματοσημα που εχω μελετησει παρα πολυ. Σκεφτηκα να παρουσιασω ολες τις αποχρωσεις του καταλογου, με ενα τροπο ωστε να φαινεται η μεταβαση απο τη μια αποχρωση στην αλλη. Λογω περιορισμου στη φωτογραφιση, να πω οτι υπαρχουν και αλλες πιο πολλες αποχρωσεις απο αυτες που δειχνω, αλλα τοτε δε θα χωρουσε στο φακο χεχε...οποτε αρκεστηκα σε καποιες χαρακτηριστικες αποχρωσεις. Ελπιζω καταρχην να φαινονται οι διαφορες, προσπαθησα οσο μπορουσα , σιγουρα βεβαια το αποτελεσμα με επαγγελματικες συνθηκες θα ηταν πολυ καλυτερο.
Ξεκιναω καταρχην με μια πανοραμικη ας πουμε φωτο με ολα τα γραμματοσημα
Και παμε διεξοδικα την αναλυση. Το πρωτο γραμματοσημο πανω αριστερα ειναι το bright-orange vermillion. Ειναι η πιο σκουρη αποχρωση απο ολες. Στη συλλογη μου εχω και καποια αλλα τετοια αλλα εβαλα μονο ενα επειδη λογω περιορισμων στη φωτογραφηση δε θα φαινονταν πολυ οι διαφορες.
Στην πιο κατω σειρα αρχιζει η αποχρωση του red-orange, με κλιμακωση απο το αρκετα εντονο μεχρι το σχετικα ατονο, αλλα παντα στα πλαισια της αποχρωσης. Εδω εχω στη συλλογη αρκετες υποαποχρωσεις, χαρακτηριστικα καποια πανε προς το καφε, και αλλα προς πορτοκαλι, αλλα επελεξα αυτα τα 3.
Στα παρακατω παραδειγματα αρχιζει η αποχρωση του πορτοκαλι. ΟΜΩΣ, το πρωτο κομματι ειναι με χαρακτηριστικη ελαιωδη εκτυπωση που δινει ενα αρκετα εντονο τονο, παντα ομως στο πορτοκαλι πλαισιο. Προσεξτε τη χαρακτηριστικη διαφορα με το πιο ατονο red-orange. Το διπλα κομματι ειναι ενα bright πορτοκαλι, που πολλοι που δεν εχουν εμπειρια μπορει ευκολα να το μπερδεψουν με το red-orange, ομως οπως βλεπετε, καμια σχεση. Τα 2 κατω ειναι κλασικα orange κομματια, με μια μικρη διαφορα στον τονο.
Και παμε πλεον στην yellow-orange αποχρωση, η οποια ειναι στο 2ο και τελευταιο γραμματοσημο της τελευταιας τετραδας. Επελεξα να βαλω και αλλα 2 κομματια που ειναι γενικως εκτος του ολου κλιματος, το πρωτο ειναι μια ωχρα, και το 3ο μια μουσταρδι αποχρωση. Δε θα λεγα οτι ειναι yellow-orange αλλα δεν ειναι σιγουρα και σκετο πορτοκαλι.
Αριστερα, το γραμματοσημο που εχω απομονωσει ειναι το orange on yellow, δηλαδη ενα πορτοκαλι γραμματοσημο αλλα σε κιτρινο χαρτι, και ελπιζω να φαινεται η διαφορα. Ειναι για μενα μια αρκετα μυστηρια αποχρωση και περιπτωση και δε θελω να πω πολλα για αυτην επειδη δεν εχω στοιχεια αρκετα. Στα τοσα κομματια της συλλογης μου εχω πολυ λιγα τετοια και ειναι αρκετα σπανιο.
Θελω να πω το εξης μετα απο ολα αυτα. Με τον μεγαλο ογκο των γραμματοσημων , ειναι ευκολο μετα οτι γραμματοσημο να σου φερουν να το καταταξεις, γιατι διπλα διπλα οι διαφορες φαινονται. Η κρισιμη περιοχη ειναι εκει που αλλαζει το orange σε red-orange, και αυτη ειναι που πρεπει να προσεξει ο συλλεκτης, γιατι μεταξυ των αλλων περιοχων , η διαφορα τιμης ειναι μικρη ως αμελητεα. Ομως απο την orange στην red-orange μεσολαβει τιμη καταλογου απο τα 8 ευρω στα 60 νομιζω, οποτε ειναι κρισιμο να μπορουμε να ξεχωριζουμε μια ατονη red-orange απο μια bright πορτοκαλι αποχρωση.