Ένα πρόσφατο απόκτημα της συλλογής μου στα Ενετικά. Η καινούργια γάτα που προστέθηκε είναι ένα μητροπολιτικό σεσίνο του δόγη Μαρίνο Γκριμάνι. Σίγουρα ο Μαρίνο Γκριμάνι ήταν ένας από του δόγηδες της Βενετίας οι οποίοι έκοψαν πληθώρα νομισμάτων, αλλά είναι ένα πολύ όμορφο νόμισμα, κακέκτυπο όπως η πλειοψηφία της εποχής, το οποίο όμως είναι υψηλής κατάστασης, πιστεύω VF+ ή χαμηλό EF, και αποτελεί προσωπικά και θέλοντας να το μοιραστώ με όλους ένα πολύ καλό δείγμα για μελέτη πάνω σε αυτά. Μπορεί με ευκολία να μετρηθούν τα φτερά. Παρατηρήστε επίσης τις πέρλες γύρω από την γάτα και δείτε την ελάχιστη φθορά που έχουν. Είναι ένα νόμισμα που μόλις το πήρα στα χέρια μου χάρηκα πολύ και πιστεύω πως είναι μια αξιόλογη προσθήκη.
Ο Μαρίνο Γκριμάνι ήταν 89ος δόγης της Βενετίας από το 1595 έως και την 25η Δεκεμβρίου του 1605, όπου και πέθανε. Παντρεύτηκε τη Μοροζίνα Μοροζίνι της γνωστής οικογενείας και θυμίζετε για τις μεγάλες γιορτές που έκανε καθώς επίσης και για την μείωση της δύναμης της παπικής εκκλησίας, περνώντας νόμους οι οποίοι αφαίρεσαν πολλά προνόμια από κληρικούς. Η ακμή της διαμάχης αυτής ήταν όταν κατηγορήθηκαν δύο παπάδες, αρνούμενος την κληρικής τους ασυλία και προβαίνοντας στον να αντιμετωπιστούν στο δικαστήριο σαν απλοί πολίτες. Το αξιοσημείωτο είναι πως όλα αυτά τα τελευταία γεγονότα έλαβαν μέρος το 1605, τον χρόνο που αποβίωσε. Μάλιστα, την 10η Δεκεμβρίου του 1605, ο πάπας ο Παύλος ο πέμπτος έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας, δηλαδή 15 μέρες πριν το θάνατό του! Οι φήμες οργιάζουν και κανείς δεν γνωρίζει άμα η παπική εκκλησία έβαλε το χέρι της. Η αλήθεια είναι πως ο Γκριμάνι ήταν αρκετά μεγάλος (γεννημένος το 1532, δηλαδή 73 χρονών το 1605), αλλά προσωπικά έχω ένα μεγάλο ερωτηματικό στο τι πραγματικά έγινε με τις φήμες πάντα να δημιουργούν τρελές ιστορίες. Τελικώς ο Μαρίνο μας πέθανε αφήνοντας την διαμάχη με την παπική εκκλησία άλυτη.
Αξίζει να αναφέρουμε πως εκείνη την περίοδο η Κρήτη μαστιζόταν από την γνωστή οικονομική ύφεση, με τους ίδιους του Ενετούς του νησιού να ζητούν επίλυση του προβλήματος και την μητρόπολη να μένει για ακόμα μια φορά αδρανής μέσα σε γιορτές και πανηγύρια... Η ιστορία είναι ιστορία και είμαι σίγουρος πως σας κούρασα πολύ, οπότε εμείς ας μείνουμε με το νόμισμα
.