Επειδη εδω μεσα υπαρχουν ατομα τα οποια εχουν αγορασει αυτα τα κατασκευασματα και οταν τους εξηγησαμε στους ανθρωπους επεσαν απο τα συννεφα αντιλαμβανομενοι το ποσα χρηματα εχασαν καλο θα ειναι να μη τους αναφερουμε ως "κοροιδα" αλλα ως ατομα που εκαναν μια λανθασμενη επιλογη.Ποιος απο μας δεν εχει κανει τετοιες οχι μονο στα νομισματα αλλα σε ολες τις πτυχες της ζωης μας.Αυτο που μου εχει μεινει ειναι η μεγαλη απαγοητευση που ενοιωσαν αυτοι οι ανθρωποι οταν ενημερωθηκαν
Όταν ήμουν πολύ νέος (κάτω από 20) υπήρχε ένα μαγαζί που λεγόταν "Ελληνικός Συλλεκτικός Κύκλος", κάπου στα νότια προάστεια της Αθήνας.
Αυτός έβγαζε κάτι "συλλογές" "αναμνηστικών" νομισμάτων, και τα προωθιούσε μέσω διαφημίσεων σε έντυπα κυρίως (δεν υπήρχε internet τότε).
Ήταν ασημένια, και (αν θυμάμαι καλά) έβγαζε και μερικά επίχρυσα.
Είχα ψάξει (τότε) τις αξίες τους (μέταλλο vs τιμή πώλησης) και ήταν καταφανής αισχροκέρδεια σε βάρος των πελατών.
Και όμως, πολλοί άνθρωποι (που είχαν την οικονομική ευχέρεια να τα πετάνε) "επένδυσαν" στα νομίσματα του τύπου. Βλέπεις, η παρουσίαση ήταν πολύ καλή, και "έπειθε".
Ο ίδιος νομίζω πούλαγε και κάτι πιάτα (πάντα σε "σειρές") και ίσως και άλλα είδη.
Όταν παντρεύτηκα, ο πεθερός μου (μακαρίτης τώρα) μας χάρισε κάτι τέτοιες "συλλογές" (του Ε.Σ.Κ.) που τις είχε κι αυτός παραγγείλει και αγοράσει απ' τους τύπους. Θυμάμαι μάλιστα και το όνομα του τύπου που υπέγραφε τις "λογοτεχνικές" επιστολές που έστελνε στους υποψήφιους πελάτες του: Ζαν Πιερ Ερμάν.
Τις έχω ακόμα αυτές τις σειρές, να σας τις βάλω φωτογραφία, αν έχει ενδιαφέρον.
Ο πεθερός μου, όπως και χιλιάδες άλλοι, μάλλον πιάστηκε κορόϊδο από τον τύπο. Αυτά που αγόρασε, ούτε σε 20 χρόνια δεν μπορούσαν να πουληθούν σε τιμή αντίστοιχη με αυτή που αγοράστηκαν.
Θέλεις να πουμε ότι "έκανε λανθασμένη επιλογή"? Να το πούμε. Για να μη σου χαλάσουμε το χατήρι.
Άλλωστε είναι ο μόνος?
Να σου πω και άλλους 1.925.904 που την πάτησαν σε άλλη (μεταγενέστερη) περίπτωση.