Η προσωπική μου άποψη είναι η εξής:
Το αν αξίζει να πιστοποιηθεί ένα νόμισμα, εξαρτάται από το αν η
υπεραξία που αποκτά, μέσω της πιστοποίησης, υπερβαίνει το
κόστος της πιστοποίησης.
Εν προκειμένω, το κόστος της πιστοποίησης είναι, αν δεν κάνω λάθος, γύρω στα 40 Ευρώ.
Σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο νόμισμα, νομίζω ότι αυτά τα βέλγικα είναι απ'τα λιγότερο κυκλοφορημένα και σε καλύτερη κατάσταση 20φραγκα της Λατινικής Νομισματικής Ένωσης, άγνωστο για ποιο λόγο.
Για το λόγο αυτό, τα περισσότερα που τυχαίνει να δω είναι γενικά σε υψηλές καταστάσεις και δύσκολα εντοπίζεις έντονα ίχνη φθοράς, όπως στα γαλλικά ναπολεώνια για παράδειγμα.
Επειδή λοιπόν τα εν λόγω νομίσματα που είναι σε καλές καταστάσεις, και λέγοντας καλές εννοώ "AU", είναι πολλά, δεν αντιμετωπίζονται -προσωπική άποψη πάντα!- ως έχοντα υπεραξία, αφού ως γνωστόν η υπεραξία ενός νομίσματος εξαρτάται απ'τη δυσκολία/σπανιότητα να το βρεις σε
συγκεκριμένη κατάσταση (εξυπακούεται ασφαλώς ότι η ποσότητα κοπής είναι καθοριστικής σημασίας, παράγοντας όμως που δεν τίθεται για τα συγκεκριμένα νομίσματα που κόπηκαν σε πολύ μεγάλους αριθμούς).
Θέλω να πω δηλαδή, ότι ένα βελγικό 20φραγκο σε κατάσταση χαμηλό AU,
λόγω μεγάλου αριθμού τους στη συγκεκριμένη κατάσταση, έχει τελικά στην αγορά, λίγο-πολύ (+/-10 Ευρώ μάξιμουμ), την ίδια αξία/τιμή μ'ένα γαλλικό XF.
Για να γίνω πιο κατανοητός, παραπέμπω σε μία συζήτηση που'χε γίνει παλαιότερα στο Στέκι, για το εάν και κατά πόσο ενσωματώνουν αξιόλογες υπεραξίες τα χρυσά της χούντας.
Αν θυμάμαι καλά, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, αυτό που είχε λεχθεί είναι ότι τα νομίσματα αυτά μόνον σε υψηλό MS ενσωματώνουν αξιόλογες υπεραξίες.
Και ποιος είναι ο λόγος;!
Ο λόγος είναι ότι τα νομίσματα αυτά αφενός εκτυπώθηκαν σε σχετικά μεγάλο αριθμό, αφετέρου μπήκαν όλα σχεδόν αμέσως σε συλλογές, δεν κυκλοφόρησαν καθόλου, οπότε είναι εύκολο να τα βρεις σε χαμηλό MS.
Έτσι λοιπόν, αν θυμάμαι καλά, είχε λεχθεί ότι ένα τέτοιο νόμισμα σε MS62-63 για παράδειγμα βρίσκεται εύκολα, και δεν έχει ιδιαίτερη υπεραξία, και μόνο από MS65-66 και πάνω έχει αξιόλογη υπεραξία.
Κατ'αναλογία το ίδιο ισχύει και με τα βελγικά 20φραγκα:
Επειδή δεν κυκλοφόρησαν πολύ, βρίσκονται εύκολα σε AU, οπότε κατά τη γνώμη μου δεν έχουν τέτοια υπεραξία στη συγκεκριμένη κατάσταση, ώστε να καλύπτει το κόστος της πιστοποίησης των 40 Ευρώ, έναντι της αγοραίας τους αξίας ως απλά χρυσά νομίσματα.
Εάν βεβαίως εσύ, γνωρίζοντας ότι σε κατάσταση χαμηλού AU δεν έχει ιδιαίτερη υπεραξία, θέλεις να το πιστοποιήσεις, αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα και πολύ καλά θα κάνεις αν αυτό σε ικανοποιεί προσωπικά!
Παρεπιπτόντως, προσωπικά το συγκεκριμένο νόμισμα το βλέπω να'ναι μέτριο AU, δηλαδή AU55, διότι εντοπίζω ίχνη φθοράς στη γιρλάντα στο δεξιό κουρτινάκι και νομίζω και λίγο στα γένια του βασιλιά και εγώ προσωπικά δεν θα το πιστοποιούσα.