Oταν υπαρχει μαχη.Οταν δεν υπαρχει μαχη αλλα μια παρωδια φυσικα και την κοπανας τι να κατσεις να κανεις ;Να σε πουν στο τελος και λαλακα;
Άρχισα να γερνάω και με τριγυρνάει το Alzheimer...
Σε ποια φάση είχε πει ο Καίσαρας "έχασα τη μέρα μου"; Σε παρωδία μάχης δεν ήταν; Όταν κατέβηκε να πολεμήσει και οι άλλοι την καπάνησαν (προφανώς για να μην τους πουν λαλάκες, όπως το θέτεις).
Και μετά; Τι έγινε, αφότου πιάστηκε λαλάκας ο Καίσαρας;
Λες να πούμε και για τη Τζούλια, που τους έπιασε τελείως λαλάκες ο Δαβάκης; Ή να θυμηθούμε τη Μάχη του Αξιού το 1912, που δεν έγινε ποτέ γιατί οι Τούρκοι την κοπάνησαν για μην τους πουν λαλάκες... (Ούτε τις γέφυρες δεν γκρέμισαν.)
Αντίθετα, θυμάμαι κάποιες άλλες "παρωδίες μάχης", που κάποιοι έμειναν και πολέμησαν κι ας τους είπαν λαλάκες. Στις Θερμοπύλες το 480, στο Νιόκαστρο το 1825, στη οχυρά το 1941... βιβλίο ολόκληρο θα γεμίσουμε.
Του Ξέρξου γράψαντος "πεμψον τα όπλα", (ο Λεωνίδας) αντέγραψε "μολών λαβέ", λέει ο Ηρόδοτος. "Μα είσαστε λαλάκες; Ο Βασιλιάς έχει τόσους στρατιώτες που τα βέλη τους θα σκιάσουν το ήλιο!" "Κάλλιον μαχούμεθα υπό σκιήν" σχολίασε ο Διηνέκης.
--------------------------------
Να συμπληρώσω και μια λαλακία του Καβάφη, που επιμένει ότι περισσότερη τιμή "περιποιεί" σε κάποιον η συμμετοχή σε "παρωδία μάχης", παρά η κοπάνα:
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κ' οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
(Αλλά τι ξέρει ο Καβάφης, να 'ουμ'. Μήπως είχε πολεμήσει ποτέ...)