δεν ισχύει τίποτα απόσα λες ...
το μηχανημα βαραει μονο σε σιδερικα , οχι σε χρυσο όπως επίσης και στο σκανερ δεν φαινεται αν ειναι χρυσό η όχι μην λέμε ότι θέλουμε. Προφανώς δεν θα τα κουβαλάς πάνω σου αλλά θα τα έχεις σε κάποια αποσκευή
εχω περάσει από το αεροδρόμιο με νομισματα και δεν μου είπαν τίποτα
ο χρυσός είναι ατελώς οπότε περνάς όσο θες σε χωρες ευρωπαικής ένωσης
οι λίρες πως έρχονται Ελλάδα νομίζετε?
Το μηχάνημα "πύλη" από το οποίο περνάς βαράει σε οτιδήποτε μεταλλικό. Γι' αυτό και σε βάζουν να αδειάζεις τις τσέπες σου (κλειδιά, κέρματα) σε κουτάκι (σε μερικές περιπτώσεις πρέπει να βγάλεις και ρολόϊ) το οποίο περνάει από το τούνελ του xray. Ακόμα και η πόρπη της ζώνης βαράει, αν είναι μεγάλη.
Στο σκάνερ (xray) δε φαίνεται αν είναι κάτι χρυσό, μολυβένιο, σιδερένιο, μπρούτζινο κλπ, αλλά φαίνεται το σχήμα του. Και ένα μασούρι 50 λιρών δεν είναι σχήμα που θα το αφήσουν να περάσει ανεξέλεγκτα (αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ή αν είσαι σε αμερικάνικο αεροδρόμιο - όπου συνήθως την κάνουν, γιατί όποιος καεί απ' το χυλό, φυσάει και το γιαούρτι).
Αν βάλεις 50 λίρες (14.000 σήμερα) στη βαλίτσα, και όταν παραλάβεις τη βαλίτσα ΔΕΝ είναι μέσα οι λίρες, ή δεν παραλάβεις καθόλου βαλίτσα, τι θα κάνεις? Θα πεις στην Alitalia ή τη Lufthansa ή τη Swiss ότι "μου χάσατε 14.000 ευρώ?" Και τι νομίζεις ότι θα σου απαντήσουν?
Κι εγώ έχω περάσει με οπλοπολυβόλο, και δε μου είπαν τίποτα. Δε σημαίνει όμως αυτό ότι μπορώ να περνάω κάθε φορά και δε θα μου λένε τίποτα.
Ο χρυσός είναι ατελώς από πλευράς δασμών. Από πλευράς Capital Controls όμως, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ (από την Ελλάδα) η εξαγωγή χρημάτων ή αξιών μεγαλυτέρων των €2.000. Αν σε πιάσουν, έχεις συνέπειες (δεν ξέρω ποιες, αλλά έχεις).
Οι λίρες έρχονται όπως έρχονται όλα τα εμπορεύματα, τα κρέατα, τα γάλατα, τα μηχανήματα, κλπ. Αν ρωτάς πως έρχονται από πλευράς μεταφορικής τεχνικής, επειδή είναι αντικείμενα μικρού όγκου και μεγάλης αξίας, έρχονται με courier. Οι courier δεν ξέρουν τι έχουν μέσα τα κουτιά που κουβαλάνε.