Καλημέρα, πάντα αναρωτιόμουν τι θα γίνει σε περίπτωση που αυτη η εξέλιξη φτάσει στο σημείο να μην τα ξεχωρίζουμε
Κοίταξε να δεις, υπάρχει μία τάση να βελτιώνονται και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των νομισμάτων, ώστε να προστατεύεται ο καταναλωτής/επενδυτής απ'τα παραχαραγμένα.
Δεν είναι όλες οι χώρες/εταιρείες εξίσου καλές, αλλά κάποιες έχουν κάνει πολύ σημαντικά βήματα.
Κορυφαίο και πρωτοπόρο, με συνεχείς βελτιώσεις σε θέματα ασφαλείας, είναι η Καναδική Σφενδάμη σε χρυσό και άργυρο (Gold/Silver Maple Leaf).
Τα χαρακτηριστικά που έχει ("microengraved privy mark" και "radio lines") είναι αδύνατο (...μέχρι στιγμής) να παραχαραθούν και είναι πολύ εύκολα αναγνωρίσιμα απ'τους επενδυτές.
Πολύ δύσκολα να παραχαραχθούν είναι και οι νέες εκδόσεις, απ'το 2015 και μετά, της αγγλικής "Britannia", λόγω χαρακτηριστικών αντίθεσης του πεδίου του νομίσματος ("BU portrait on rough field"), ο Αμερικανικός Βούβαλος, λόγω πεδίου και μερικώς εγχάρακτης αναγραφής ("incused lettering"), τα αυστραλέζικα, λόγω prooflike κοπής και τέλος οι χρυσές -αλλά όχι αργυρές!- αυστριακές Φιλαρμονικές, λόγω χάραξης στεφάνης.
Πιο επίφοβα όλων και με το μεγαλύτερο ποσοστό παραχάραξης είναι οι χρυσοί αμερικανοί αετοί ("Gold American Eagles") και τα νοτιοαφρικανικά Krugerrand, τα οποία, έως τώρα, δεν έχουν υιοθετήσει κανένα απολύτως σύγχρονο χαρακτηριστικό ασφαλείας.
Αυτό είναι το link σ'ένα καταπληκτικό βίντεο γνωστού Γερμανού εμπόρου, διότι αντιπαραβάλλει, δίπλα-δίπλα, τρία βασικά αυθεντικά χρυσά bullion νομίσματα μίας ουγγιάς με αντίστοιχα υψηλής ποιότητας πλαστά, οπότε είναι εντυπωσιακή η δουλειά της παραχάραξης.
Δυστυχώς, το βίντεο είναι ασφαλώς στα γερμανικά, αλλά και μόνο ως εικόνα ίσως φανεί χρήσιμο.
To video είναι αυτό:
https://www.youtube.com/watch?v=-jy-_HnjroY&list=PLPQMd14LhU2vTzQ9iNdZAH3KRowjj0but&index=38