Απλά να σε διορθώσω στο εξής... μόνο το 2015 και 2016 έβγαλε μόνο σε Proof. Τις άλλες χρονιές υπήρχε και σε UNC ή BU (πχ Grace Kelly). Φαντάζομαι o Κωνσταντίνος αναφέρεται στην τιμή που συγκρίνεται με αυτά του Μονακό. Όσων αφορά την κερδοσκοπία κτλ... νομίζω όλα τα νομισματοκοπεία το κέρδος έχουν στο μυαλό τους απλά κάποια το παρακάνουν... Για παράδειγμα και το Σαν Μαρίνο και το Βατικανό βγάζουν αναμνηστικά μόνο σε BU και δεν βγάζουν σε κυκλοφορία... απλά επιλέγουν μεγαλύτερο τιράζ και βγάζουν από εκεί. Ενώ στο Μονακό τα παίρνουν κυρίως κάποια μεσάζοντες (Αν και το 2016 προσφέρθηκαν αρκετά και στους συλλέκτες απευθείας).
Αν δεν κάνω λάθος, το περίφημο νόμισμα "Grace Kelly" δεν είχε εκδοθεί σε Proof, αλλά μόνο σε BU! Διορθώστε με, αν κάνω λάθος. Όμως, όπως σωστά είπε ο Βαγγέλης, από το 2015 και μετά, είχαν την ιδέα να εμπορεύονται πλέον τα αναμνηστικά τους δίευρα με τη μέθοδο "Grace Kelly" (αξύμωρο αυτό, καθώς η εν λόγω γυναίκα προκύπτει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης ακόμα και μετά θάνατο). Είδαν ότι τους βγαίνει και έτσι αποφάσισαν να το καθιερώσουν!
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποτίθεται ότι είναι εναντίον των καρτέλ και μάλιστα έχει ιδρύσει υπηρεσίες για την παρακολούθηση και τη διάλυσή τους! Για το σπάσιμο όλων αυτών των καρτέλ στην αγορά συλλεκτικών ευρώ, θα έπρεπε να επιβάλλονταν ιδιαίτεροι κανόνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Για παράδειγμα, θα έπρεπε να μην επιτρεπόταν ένα αναμνηστικό δίευρο να εκδίδεται αποκλειστικά σε ποιότητα Proof ή BU. Θα μπορούσαν, δηλαδή, να επιβάλουν να εκδίδονται υποχρεωτικά τουλάχιστον δύο ποιότητες ενός αναμνηστικού δίευρου (UNC και BU ή BU και Proof), όταν η χώρα επιθυμεί να κάνει συλλεκτικό εμόριο, ενώ αν η χώρα επιθυμεί να εκδώσει μόνο μία ποιότητα, αυτή θα ήταν υποχρεωτικά UNC. Επιπλεόν, θα έπρεπε να μην επιτρεπόταν τόσο μεγάλη διαφορά στο τιράζ μεταξύ ενός αναμνηστικού δίευρου και του δίευρου της εθνικής σειράς, που εκδίδονται κάθε χρόνο! Το 2015 το Μονακό εξέδωσε 1.306.000 δίευρα σειράς! Το αναμνηστικό του δίευρο, όμως, είχε τιράζ μόνο 10.000! Δηλαδή το τιράζ του ήταν μικρότερο από το 0,8% του τιράζ τού δίευρου της σειράς!
Αν οριζόταν ότι το τιράζ τού κάθε αναμνηστικού δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 5% του τιράζ του δίευρου της σειράς για την εκάστοτε χρονιά, εκ του οποίου ένα μέρος μόνο, το μικρότερο, θα εκδιδόταν σε proof (ή BU) και το υπόλοιπο σε BU (ή UNC) υποχρεωτικά, θα έκλειναν αμέσως τα "μαγαζάκια" τύπου "Μονακό", "Σαν Μαρίνο", "Βατικανό", "Ανδόρρα" και ενίοτε... "Βέλγιο" και τα "παραμάγαζά" τους, οι μεγαλέμποροι!
Βέβαια, πιστεύω ότι υπάρχει, γενικά, πρόβλημα στην επιβολή κανόνων στις χώρες Μονακό, Σαν Μαρίνο, Βατικανό και Ανδόρρα, καθώς αυτές ανήκουν μεν στην Ευρωζώνη, αλλά δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπώς, είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν την κοινοτική νομοθεσία μόνο στο βαθμό που επηρεάζεται η σχέση τους με το Ευρώ.