Ο Ποντίφικας εξέφρασε την επιθυμία του να μην εμφανιστεί σε οποιοδήποτε νόμισμα, συμπεριλαμβανομένου και του Βατικανό. Όλα αυτά σημαίνουν ότι από το 2017, η εικόνα του θα αντικατασταθεί από την ασπίδα του.
Ως εκ τούτου, πάμε για μια νέα σειρά κερμάτων ευρώ του Βατικανό, η οποία θα είναι η πέμπτη μετά από αυτές του Ιωάννη Παύλου Β '(2002 - 2005), Sede VACANTE (2005), Βενέδικτος (2006-2013 ) και Φρανσίσκο (2014-2016).
Κάπου το πήρε το μάτι μου και μένα αυτό Θανάση, αλλά δεν νομίζω ότι επιτρέπεται. Ο μόνος λόγος να γίνει αλλαγή του σχεδίου είναι αν αντικατασταθεί ο αρχηγός του κράτους. Αλλιώς επιτρέπεται αλλαγή μετά από 15 συνεχόμενα χρόνια με το ίδιο σχέδιο. Φέτος για παράδειγμα θα αλλάξει σχέδιο το Σαν Μαρίνο σε όλα του τα νομίσματα. Το Βατικανό έχει το συγκεκριμένο σχέδιο από το 2014, οπότε δεν έχει δικαίωμα. Μάλιστα ο κανόνας αυτός είχε βγει το 2005 που το Βατικανό είχε βγάλει δύο σειρές μία για την Κενή θέση (Sede Vacante) και μία με τον παλιό Πάπα. Αυτός είναι και ο λόγος που το 2013 είχαμε αναμνηστικό δίευρω Sede Vacante και όχι σειρά όπως το 2005. Νομίζω ότι απλά θα το εφαρμόσουν στα αναμνηστικά 2Ε και στα συλλεκτικά μεγαλύτερης αξίας.
Συμφωνώ ότι δεν επιτρέπεται η έκδοση νέας σειράς, αν δεν αλλάξει ο αρχηγός τού κράτους ή αν δεν έχει περάσει δεκαπενταετία από την τελευταία αλλαγή.
Ωστόσο, η ιστορία που έχω ακούσει εγώ, γιατί το 2013 εκδόθηκε αναμνηστικό δίευρο Sede Vacante από το Βατικανό και όχι σειρά, όπως είχε γίνει το 2005, είναι λίγο διαφορετική: Σύμφωνα με τη νομοθεσία τού Βατικανό, την περίοδο Sede Vacante, μεταξύ τέλους τής θητείας ενός Πάπα και εκλογής του επόμενου, αρχηγός τού Κράτους γίνεται ο Καμεράριος, οποίος έχει πλήρη καθήκοντα Πάπα, μέχρι το Κονκλάβιο να εκλέξει τον επόμενο Πάπα (γι' αυτό και ο θυρεός τού Καμεράριου, με την ομπρέλα αντί για την τιάρα, απεικονίζεται σε κάθε επίσημο έγγραφο και έμβλημα του Βατικανό, αντί του παπικού θυρεού). Συνεπώς, δεν θα παραβιαζόταν η κοινοτική νομοθεσία, αν εκδιδόταν και πάλι σειρά Sede Vacante, αφού όντως θα υπήρχε αλλαγή αρχηγού τού κράτους, έστω και για τόσο λίγο!
Ο λόγος, όμως, που επιλέχθηκε το αναμνηστικό δίευρο, αντί της σειράς, ήταν γιατί το Sede Vacante, το 2013, είχε προκύψει από παραίτηση και όχι από θάνατο του Πάπα (πρώτη φορά στην ιστορία, αν δεν κάνω λάθος !!!)! Προσπάθησαν, δηλαδή, με κάθε τρόπο, περιλαμβανομένων και των νομισμάτων τους, να κρατήσουν χαμηλό προφίλ στην αλλαγή ηγεσίας αυτή τη φορά (ντέπονταν κιόλας για ό,τι είχε συμβεί με τα σκάνδαλα παιδοφιλίας στην Καθολική Εκκλησία, που είχαν εξωθήσει τότε το Βενέδικτο σε παραίτηση) και να κάνουν διαφορετικές ενέργειες από ό,τι στο πολύ πρόσφατο, τότε, προηγούμενο Sede Vacante, προκεινένου να μην γίνουν μακάβριοι παραλληλισμοί! Για το Βατικανό, ο θάνατος ενός Πάπα και η εκλογή νέου ήταν πάντα ένα γεγόνος πένθους (για τον θανόντα) και γιορτής (για το νεοεκλεγέντα) ταυτόχρονα! Έτσι, αυτή τη φορά δεν ήξεραν πώς να το χειριστούν, που ο απερχόμενος Πάπας ήταν ακόμα εν ζωή και επέλεξαν να διατηρήσουν όσο γίνεται περισσότερο χαμηλό προφίλ!