Θα υποκύψω στον πειρασμό να γράψω και το εξής, μέχρι να βράσουν τα μακαρόνια, γιατί γράφαμε συγχρόνως με τον Δημήτρη. Βέβαια... κάποιος θα βρεθεί να το σβήσει, γιατί θα το θεωρήσει άσχετα και γιατί χαλάει το "ωραίο θέμα". Ελπίζω, όμως, ότι θα προλάβει να το διαβάσει ο Δημήτρης.
Η "ποσοτικοποίηση" των Αμερικανακίων αποδείχτηκε, κατά τη γνώμη μου, "πίθος των Δαναίδων". Στο παράδειγμα που αναφέρεις χρειάζονται περισσότερες από μία κλίμακες, μία κλίμακα λεπτομερειών και μία κλίμακα χρώματος.
Επειδή ο τομέας μου είναι τα χαρτονομίσματα, θα πάρω παράδειγμα από εκεί. Ένα χαρτονόμισμα VF μπορεί να έχει (πολλά) τσαλακώματα και σκισίματα (στο περιθώριο).
- Έχεις ένα χαρτονόμισμα με δυο-τρία σκισιματάκια και "UNC details".
- Έχεις ένα δεύτερο χαρτονόμισμα με δύο σταυρωτά τσακίσματα (ένα οριζόντιο, ένα κάθετο), χωρίς σκισίματα.
- Έχεις ένα τρίτο χαρτονόμισμα με δύο σταυρωτά τσακίσματα (ένα οριζόντιο, ένα κάθετο) με ένα σκισιματάκι.
- Έχεις ένα τέταρτο χαρτονόμισμα με πολλά τσακίσματα, αλλά "άρτια" περιφέρεια.
Αν προσπαθήσεις να ποσοτικοποιήσεις όλα αυτά... θα καταλήξεις ότι σου χρειάζονται περισσότερες από μία κλίμακες, μία κλίμακα τσακισμάτων, μία κλίμακα σκισιμάτων, ενδεχομένως και μια τρίτη οριζοντίων τσακισμάτων (για τα όρια XF-VF). Επομένως οι Ευρωπαίοι (ή IBNS στην προκείμενη περίπτωση) δεν είναι ότι βαριόντουσαν να φτιάξουν πιο λεπτομερή κλίμακα, θεωρούσαν απλώς ότι είναι ματαιοπονία. Δηλαδή, ότι η ακριβής "απόδοση" της κατάστασης του κάθε χαρτονομίσματος μπορεί να γίνει μόνο με την περιγραφή (όπως τα περιγράφω εγώ) και όχι με αριθμούς ή σύμβολα. Και ότι σε τελευταία ανάλυση η ένδειξη της κατάστασης είναι "ενδεικτική".
Από την άλλη, όμως, η κλίμακα Sheldon αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη στη βαθμολόγηση ακυκλοφόρητων νομισμάτων (και εκεί κοντά). Αλλά όπως επισημαίνεις, έδειξε και αυτή τα όρια της. Που, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι όρια ποσότητας (αριθμού) βαθμών, αλλά όρια τρόπου βαθμολόγησης. Όσο προστίθενται details, RB και EPQ, αποδείχνεται η ανάγκη χρήσης επιπλέον παράλληλων κλιμάκων (χρώματος, χαρτιού) και όχι επιπλέον βαθμών. Οπότε... ξανακαταλήγουμε στην "περιγραφική βαθμολόγηση", που είναι σαφέστερη. :-)
Καλές διαγραφές στους διαχειριστές.
Καλές διαγραφές στους διαχειριστές.
Για όποιον δεν καταλαβαίνει τι εννοώ, το εξηγώ: Το ξέρω ότι όλα αυτά που γράφω είναι άσχετα με το θέμα του Ζαφείρη. Σκόπιμα ξεφεύγω από το θέμα και το κάνω "λάστιχο". Γιατί πιστεύω ότι πρέπει να το πιάσει κανείς το θέμα σφαιρικά, από το κεφάλι. Να καταλάβει γιατί οι εταιρείες πιστοποίησης βαθμολογούν όπως βαθμολογούν και γιατί έχουν αλλεργία στο καθάρισμα, ώστε να μπορέσει να καταλάβει σε τι τελικά βλάφτει το καθάρισμα και τι θα πρέπει να ψάχνει ο Ζαφείρης στα νομίσματα που αγοράζει.