Ολες οι κινησεις του Καναδα ειναι πληρως μελετημενες, οποτε η κινηση για να πωλησει τον χρυσο του πρεπει να μας ταρακουνησει, τωρα τι να κανουμε, να αρχισουμε να πουλαμε χρυσο???
Την ερώτησή μου την έκανα για δημόσιο προβληματισμό!
Κάνοντας τον αντίλογο, σ'αυτό που εγώ ο ίδιος είπα, θα μπορούσα να πω τα εξής:
1) Από το 2005 περίπου και μετά οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως είναι "καθαροί" αγοραστές χρυσού.
Αυτό σημαίνει, ότι επί της συνολικής αξίας αγοραπωλησιών η αξία των αγορών υπερβαίνει αυτή των πωλήσεων.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών που συστηματικά ισχυροποιούν τα αποθέματά τους σε χρυσό είναι κυρίως η Ρωσία, η Τουρκία, το Καζακστάν και σε μικρότερο βαθμό η Κίνα και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
2) Οι χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν ξεκινήσει τα τελευταία 3 περίπου χρόνια διαδικασία επαναπατρισμού του χρυσού τους που βρισκόταν στις ΗΠΑ, κυρίως στη Νέα Υόρκη.
Πρώτη ξεκίνησε η Γερμανία και ακολούθησε η Ολλανδία, ενώ νομίζω το ίδιο θέλει να κάνει και η Αυστρία.
3) Η τάση για συσσώρευση χρυσού σε νεοαναδυόμενες οικονομίες, κυρίως Κίνα, Ινδία και κράτη του Περσικού Κόλπου έχει ισχυροποιηθεί, παρά αδυνατίσει.
Σκέφτομαι λοιπόν ότι η "περίπτωση Καναδά" είναι μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας!