οκ... δεν ειναι νεο καλλιτεχνικο κινημα... αλλα μια πλακα δικη μου... κατι που εγραψα εμπνευσμενος απο την ιστορια τεχνης που διδασκομαι στο ΙΕΚ.... ελπιζω να σας αρεσει...
υποψιν... το ροκοκο στην μουσικη αναφερεται ως στυλ γκαλαντ... ενω τον Φωβισμο τον ονομασε ετσι ενας κριτικος τεχνης σε μια εκθεση τεχνης στο Παρισι το 1907.... αυτα τα αναφερω σαν επεξηγηση στο τι ακολουθει... μιας και δεν θελω να παρεξηγηθει το γραπτο μου... χαχαχα
λογικα καταλαβαινεται και ποια λεξη ειναι που εχει "τροποποιηθει" απο το συστημα... για ευνοητους λογους...
Ερωτηση 4711Γ: Τι γνωρίζεται για τον Γιαγιαϊσμό και ποια τα χαρακτηριστικά του; Αναφέρεται τους κύριους εκπροσώπους του και χαρακτηριστικά έργα τους.
Απάντηση: Αρκετά χρόνια μετά το κίνημα των Nτανταϊστων, συναντάμε το κίνημα των Γιαγιαϊστών!
Ο Γιαγιαϊσμός εμφανίστηκε στα μεταμνημονιακά χρόνια της Ελλάδας, από καλλιτέχνες της πολιτικής ζωής της χώρας, που ζώντας όντως στον κόσμο τους, έβλεπαν τις εξελίξεις από διαφορετική σκοπιά από ότι τον έβλεπαν αλλά και τον ζούσαν οι υπόλοιποι έλληνες πολίτες!
Δημιουργός του κινήματος είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου, μετά από πρωθυπουργική δήλωση του το 2009 από το εξωτικό Καστελόριζο.
Το όνομα του προήλθε από το Για.. Για...(θα πει Ναι, στα Γερμανικά), που έλεγαν όλοι οι πολιτικοί σε κάθε πρόταση (για μειώσεις σε συντάξεις και φορολογίες), των Γερμανών συναδέλφων τους, και το πρωτοείπε ένας κρητικός (εξ Ηρακλείου) σε μια έκθεση κεμπάπ στου Μπαϊρακτάρη το 2012!
Το συναντάμε τόσο στην ζωγραφική όπου όλοι οι πολιτικοί πραγματικά "ζωγραφίζουν" με αυτά που ψηφίζουν, στην γλυπτική όπου κυριαρχούν τα σχεδόν αποστεωμένα πεινασμένα σώματα των ελλήνων και των λαθρομεταναστών, στην μουσική αφού σφυρίζουν αδιάφορα, στην λογοτεχνία με την υπέροχη τριλογία των μνημονίων αλλά και την ποίηση, με τα φορολογικά μέτρα, που είναι ποιητικά αριστουργήματα χωρίς ρίμα, νόημα και ουσία.
Κύρια χαρακτηριστικά των έργων τους είναι ο έντονος στ######σμός μιας και δεν νοιάζονται για το γύρω αλλά μόνο για τον εαυτούλη τους, ενώ κυριαρχεί η έντονη λιτότητα, η απόλυτη έλλειψη χρημάτων στην αγορά και η ανυπαρξία συντάξεων και του κοινωνικού κράτους!
Επίσης επικρατεί ο αφαιρετισμός τόσο στα μαγαζιά που κλείνουν αλλά και τα σπίτια ιδιωτών που κατάσχονται και βγαίνουν σε πλειστηριασμούς, όσο και στον ελληνικό πλούτο που πουλιέται σε ξένους και αφαιρείτε από τα ελληνικά χέρια.
Σημαντική επίδραση στο καλλιτεχνικό κίνημα αυτό είχαν οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και η πλήρης αποχαύνωση του κοινωνικού ιστού της χώρας.
Η θεματολογία τους είναι: Τρίτη ηλικία και συνταξιούχοι, άνεργοι, η ελληνική επαρχία με αγρότες και σύγχρονα μηχανήματα όπως τρακτέρ, βαλμένα στο αστικό φόντο της πλατείας συντάγματος και της βουλής. Ιδιαίτερη θέση στην θεματολογία τους έχουν οι θαλασσογραφίες όπου κυριαρχούν φουσκωτά με λαθρομετανάστες, άλλοτε πνιγμένους κι άλλοτε προσπαθώντας να φτάσουν στις ακτές, δημιουργώντας έτσι μια απόκοσμη ατμόσφαιρα που κυριαρχεί ο πόνος και η απελπισία, συναισθήματα που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν παντού στην Ελλάδα την περίοδο αυτή.
Κύριοι εκπρόσωποι του κινήματος στην Ελλάδα είναι: οι μεγάλοι ανθέλληνες "καλλιτέχνες" του είδους, Γεώργιος Παπανδρέου με χαρακτηριστικό έργο του το "Λεφτα Υπαρχουν", Αντώνιος Σαμαράς Με έργο του "το Β μνημόνιο", Θεόδωρος Πάγκαλος με έργο του το "Μαζί τα Φάγαμε", Αλέξιος Τσίπρας με έργο του "Πρώτη φορά Αριστερά", Γιάνης Βαρουφάκης με έργο του "Το Δημοψήφισμα" αλλά και το επικό ποίημα «Μπαρουφακιάδα», Παναγιώτης Καμένος με έργο του το "Παιδί με σπασμένο χέρι", Γεώργιος Κατρούγκαλος με έργο του "Το Ασφαλιστικό", και Ευκλείδης Τσακαλώτος με έργο του το "Ελλάδος Φορολόγησης".
Στην Γερμανία τον γιαγιαϊσμό τον συναντάμε και ως «στυλ Αρπάχτ».
Γνωστοί καλλιτέχνες Γερμανοί είναι οι εξης:
Άνγκελα Μέρκελ με το έργο της « Την Ελλάς ποδοπατούσα »
Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε με τα έργα του «το καροτσάκι του Διαβόλου» και «η έξοδος από ευρώ και Σέγκεν».
Σε άλλα μέρη του κόσμου υπό την επίδραση του στυλ αρπάχτ ο γιαγιαϊσμός εξελίχτηκε στον ΔουΝουΤουτισμό, γνωστό κι ως ΙΜFισμό, με κύριους εκφραστές τον Δανό Πολ Τόμσεν με το έργο του «Μεταρρυθμίσεις», αλλά και την Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ με έργα της όπως «Η λίστα» και «το Στικάκι» που αποτελούν σταθμό στην ποίηση και την λογοτεχνία του κινήματος.
Τέλος αξίζει μια αναφορά και στον μεγάλο Φιλανδό καλλιτέχνη Όλι Ρεν με το μεγαλειώδες έργο του «Καλό Κουράγιο».
ΝΜS