Ενα σχόλιο να κάνω μόνο, ο δικέφαλος σε κίτρινο φόντο δεν είναι θυρεός των Παλαιολόγων. Γενικά οι οικογένειες αυτές δεν είχαν θυρεούς όπως τους ξέρουμε απο τις Αγγλοσαξονικές. Έχει εμφανιστεί βέβαια ο δικέφαλος αετός με το μονόγραμμα της οικογένειας των παλαιολόγων στο στήθος, χωρίς σπαθί και σφαίρα όμως.
Γενικά μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας απο τη Ρώμη στη Κωνσταντινούπολη και την μεγάλη έλευση του χριστιανισμού άρχισε να σταματάει και η χρήση του αετού απο τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και αντικαταστάθηκε απο τον σταυρό.
Ο δικέφαλος αετός εμφανίστηκε πολύ αργότερα στη Βυζαντινή αυτοκρατορία κατα πολλούς ίσως και μετά τις πρώτες σταυροφορίες. Στα δυτικά κράτη υπήρχαν τα πρώτα εραλδικά σύμβολά για να δείχνουν την ιστορία μιας οικογένειας ή δυναστείας και μετά έκαναν την εμφάνιση τους στο Βυζάντιο. Γι αυτό άλλωστε οι όλες οι οικογένειες που κυβέρνησαν τη βυζαντινή αυτοκρατορία δεν γνωρίζουμε θυρεούς τους. Να σημειώσω ακόμα την και την παραλλαγή του δικέφαλου αετού σε κόκκινο φόντο που ήταν η πολεμική σημαία του Βυζαντίου
Κάνοντας την εμφάνιση του ο δικέφαλος αετός φέρνει και έναν συμβολισμό μαζί πρώτα το στέμμα και μετά το αετός που κοιτάει σε ανατολή και δύση (θέλοντας να δείξει την έκταση της αυτοκρατορίας) και κάτω απο αυτά το σπαθί (ο στρατός) και η σφαίρα με το σταυρό (η εκκλησία).
Οι Παλαιολόγοι χρησιμοποίησαν σαν θυρεό γνωστό όμως σαν βασιλικό φλάμουλο τα 4 Β κίτρινος σταυρός σε πορφυρό φόντο με τα Β να σημαίνουν Βασιλεύς Βασιλέων, Βασιλεύων Βασιλευόντων. Για να καταλάβουμε περίπου χρονικά αυτό έγινε περι τα 1200 κάτι απο τον Μιχαήλ Παλαιολόγο.
Όπως αναφέρθηκε το χρησιμοποίησαν και οι Ρώσσοι με τον γάμο αλλά και λόγω κοινής θρησκείας. Ακόμα ο δικέφαλος αετός χωρίς όμως το σπαθί και την σφαίρα χρησιμοποιήθηκε ως έμβλημα της Αγίας Ρωμαιοκαθολικής Αυτοκρατορίας της σημερινής Γερμανίας και τα γύρω κράτη γι αυτό θα δούμε και τα εκεί κράτη να τον χρησιμοποιούν βλέπε Γερμανία Αυστρία.
Πέρα απο αυτά όμως το νόμισμα είναι χάρμα οφθαλμών.