Φιλε Dirigo Καλησπερα και χρονια πολλα!
Και εσυ θα πρεπει να μας πεις τουλαχιστον τις διαμετρους των νομισματων που εχεις!
θα προσπαθησω παντως να σε βοηθεισω οσο μπορω...
αν εχω καταλαβει καλα... εχεις 4 χρυσα Οθωμανικα στις φωτογραφιες...
το πρωτο ειναι Hayriye Altin... του 1223/21, αρα του 1828 περιπου.. και κομενο στην Κωνσταντινουπολη!
ειναι 87.3% χρυσο... και αν ειναι 26-27 χιλιοστα διαμετρος ειναι διπλο Χαϊρι, αν ειναι 20-21 χιλιοστα ειναι μονο Χαϊρι, και αν ειναι 15-17 χιλιοστα ειναι μισο Χαϊρι.
τι ιδιο ισχυει και για το τριτο νομισμα που εχεις! προσωπικα πιστευω οτι το πρωτο που εχεις ειναι 1 Hayriye και το τριτο σου ειναι το Μισο.
το δευτερο νομισμα ειναι Cedid Rumi και ειναι του 1223/10 οποτε ειναι του 1817 περιπου... και ειναι 80% χρυσο. κομμενο στην Κωνσταντινουπολη και αυτο...
αν ειναι 27-30 χιλιοστα ειανι διπλο (Cifte Cedid Rumi) ή αν ειναι 22-23 χιλοστα ειναι μονο (ολοκληρο) (Tam Cedid Rumi)
το τελευταιο ειναι Dar-ul Hilafet Aliye.. κοπηκε μαλλον στην Κωνσταντινουπολη αν και το Hilafet ειναι νομιζω το Χαλιφατο!
θελει προσοχη γιατι υπαρχει και παραπλησιο που ομως στην πισω οψη γραφει αντι για Aliye... το Seniye.. ου ειναι για αλλο πραγμα!
το νομισμα αυτο... δεν ειμαι σιγουρος αλλα νομιζω οτι κοπηκε απο την Μαχμουτ Β, (υποψιν... ολα του 1223ΑΗ ειναι του Μαχμουτ Β' ετσι; αυτος ηταν σουλτανος τοτε), για τα εξοδα του συνταγματος Surre.. που εδρευε εκει..
τωρα.. Surre... νομιζω ειναι το ελαφρυ ιππικο... αλλα δεν ειμαι σιγουρος.. και δεν ξερω και τι εκανε εκει.. ισως ειχε την φυλαξη της πολης ή του σουλτανου...
τωρα... κοπηκε το νομισμα το 1223/15 αρα το 1822 και ειναι 83% χρυσος!
αν ειναι 20-21 χιλιοστα ειναι Ταμ Sorre (μονος... ενας!)
αν ειναι 15-16 χιλιοστα ειναι μισο surre
και αν ειναι 13 χιλιοστα ειναι τεταρτακι 1/4 Surre.