Ευχαριστώ φίλε Μάνο.
Ξέρεις, το πιστεύω αυτό.
Με το εξής σκεπτικό:
Πριν από αιώνες, οι "άρχοντες" εξέδιδαν νόμισμα κατά την κρίση τους.
Όμως το νόμισμα αυτό δεν μπορούσε να υποτιμηθεί, και οι λόγοι ήταν δύο:
Ο ένας ήταν ότι ο "άρχοντας" δεν ήθελε να το υποτιμήσει (αφού τα μεγαλύτερα αποθέματα του νομίσματος τα είχε αυτός ο ίδιος, στο παλάτι του).
Μη υπαρχούσης της ανάγκης υποτίμησης, δεν είχε και λόγο να "εκδίδει" νόμισμα χωρίς αντίκρυσμα.
Έτσι το νόμισμα ήταν "υλικό" από κάτι πολύτιμο (μέταλλο συνήθως) που η εσωτερική του αξία συνέπιπτε με την ονομαστική.
Και αυτό το χαρακτηριστικό του νομίσματος είναι ο δεύτερος λόγος που το νόμισμα αυτό δεν μπορούσε να υποτιμηθεί: Πως να υποτιμηθεί? Έκανε όσο χρυσό είχε μέσα του.
Τώρα (μετά την έκδοση των "χάρτινων" νομισμάτων) η δυνατότητα υποτίμησης υπάρχει διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή.
Ο άρχοντας που το εκδίδει (όποιος κι αν είναι αυτός - πάντως "άρχοντας" είναι, έστω κι αν δεν μένει σε παλάτι, έστω κι αν κάθε 4 χρόνια αλλάζει) ΕΧΕΙ τη δυνατότητα να το υποτιμάει.
Απλώς τυπώνει παραπάνω, και το δίνει στους "υπηκόους" του.
Δυστυχώς, αυτή τη δυνατότητα την έχουν όλες οι νομισματικές αρχές του πλανήτη. Ακόμα και η ΕΚΤ.
Στην ανάγκη (αν βρεθούν), βάζουν μπρος τη μηχανή και τυπώνουν. Η FED το κάνει αρκετά συχνά (και εύκολα). Η ΕΚΤ δυσκολώτερα (βλέπεις, πρέπει να υπογράψουν περισσότεροι για να τυπωθεί νόμισμα· στη FED αρκούν 3 υπογραφές, στην ΕΚΤ χρειάζονται καμιά 30ριά). Οι κεντρικές τράπεζες της Αιγύπτου π.χ., ή της Ουρουγουάης, ή της Ζιμπάμπουε, το έχουν ξεφτυλίσει τελείως:
Γι' αυτό και είμαι ΥΠΕΡ του ευρώ σαν Ελληνικό Εθνικό Νόμισμα, και πιστεύω ότι οι... υποστηρικτές της δραχμής λένε ανοησίες.
Θέλουν να ξαναπάρουν στα δικά τους χέρια (αν ποτέ γίνουν άρχοντες του τόπου) τη δυνατότητα εκτύπωσης νομίσματος, για να το ξεφτιλίζουν κατά βούληση.
Να ξαναγυρίσουμε δηλαδή στην εποχή που η κάθε κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να ξεφτιλίζει (τυπώνοντας) το συναλλακτικό και αποταμιευτικό μέσο του κόσμου.
Ε, αυτό δε μ' αρέσει.
Και επειδή ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ σίγουρος ότι η... άποψη τους στο τέλος δεν θα περάσει, γι' αυτό και τις 5 δεκάρες που έχω στην άκρη τις γυρίζω στο παλιό (προ χιλιετιών καθιερωμένο) νόμισμα: Το πολύτιμο μέταλλο.
Αυτό που δεν υποτιμάται.